Vandaag ga ik je meenemen in de wereld van de biochemie.
- We gaan het hebben over biochemische reacties met voedingsstoffen en tussen voedingsstoffen.
Biochemische reacties welke plaatsvinden:
- In je keuken.
- In je spijsverteringskanaal.
- In je lichaamscellen.
We gaan het hebben over biochemische reacties met en tussen voedingsstoffen en de invloed van:
- Lucht.
- Licht.
- Vocht.
- Temperatuur.
Waar zul je achter komen, wanneer je samen met mij in de wereld van de biochemie duikt?
- Dat “gezonde” voeding opeens niet meer zo “gezond” hoeft te zijn, wanneer biochemische reacties hebben plaatsgevonden!
- Dat “gezonde” voeding opeens niet meer zo “gezond” hoeft te zijn, wanneer deze voeding flink bloot heeft gestaan aan lucht, licht, vocht en hoge temperaturen.
- Dat voeding waarvan jij altijd te horen hebt gekregen en hebt gedacht dat dit “gezonde voeding” betreft, helemaal niet “gezond” is!
Lees je mee?
Gezondheid
In je lichaam vinden continu stofwisselingsprocessen plaats.
Stofwisselingsprocessen met:
- Voedingsstoffen die al aanwezig zijn in je lijf.
- Voedingsstoffen die uit je voeding voortkomen.
Deze stofwisselingsprocessen kunnen enkel goed uitgevoerd worden, wanneer:
- In je lichaamscellen een licht basische zuurtegraad heerst.
- Je lichaamscellen niet beschadigd of ontstoken zijn.
Welke soort voeding kan je als “gezond” beschouwen?
- Voeding welke bijdraagt aan de ontzuring van je lijf.
- Voeding welke bijdraagt aan het voorkomen en remmen van ontstekingen in je lijf.
Van welke voedingsstoffen weten we dat deze “gezond” zijn omwille van hun ontzurende en ontstekingsremmende eigenschappen?
- Vitamines.
- Anti-oxidanten.
- Basische mineralen (kalium, calcium, magnesium en natrium).
- Omega-3-vetzuren.
- Oplosbare vezels.
Welke voedingsmiddelen kan je betitelen als “gezond”, aangezien deze voedingsmiddelen heel wat ontzurende en ontstekingsremmende voedingsstoffen bezitten?
- Verse groenten en verse kruiden.
- Vers fruit.
- Rauwe noten, zaden en pitten.
- Haver.
- Rauwe cacaobonen.
- Rauwe, vette vis.
Wanneer zijn deze voedingsmiddelen gezond?
- Wanneer ze minimaal bloot hebben gestaan aan licht, lucht, vocht en hoge temperaturen.
Krijgen we dit laatste te horen en aangeleerd?
- Nee
Gevolg:
- Bij dit laatste staan we niet stil, wanneer we op zoek gaan naar gezonde voedingsmiddelen en gezonde recepten.
Op zoek naar gezonde voedingsmiddelen en gezonde recepten.
Heel veel mensen zijn op zoek naar:
- Gezonde voedingsmiddelen.
- Gezonde recepten.
Waar letten ze op tijdens hun zoektocht?
- De aanwezigheid van “gezonde” ingrediënten.
- De afwezigheid van “ongezonde” ingrediënten.
Oftewel:
- Ze letten met name op de aanwezigheid van vitamines, anti-oxidanten, basische mineralen, omega-3-vetzuren en oplosbare vezels in voedingsmiddelen.
- Ze letten met name op de aanwezigheid van verse groente, verse kruiden, vers fruit, rauwe noten, zaden, pitten, haver, rauwe cacaobonen en rauwe, verse vis in recepten.
Zodra ze deze voedingsmiddelen en recepten gevonden hebben en deze helemaal vrij zijn van “ongezonde” ingrediënten, dan concluderen ze:
- Wanneer ik mijn lijf voedt met deze voedingsmiddelen en mijn lijf voedt met gerechten gemaakt van deze recepten, dan draag ik goed bij aan de gezondheid van mijn lijf.
- Wanneer ik mijn lijf voedt met deze voedingsmiddelen en mijn lijf voedt met gerechten gemaakt van deze recepten, dan belanden vele ontzurende en ontstekingsremmende voedingsstoffen in mijn lijf.
- Wanneer ik mijn lijf voedt met deze voedingsmiddelen en mijn lijf voedt met gerechten gemaakt van deze recepten, dan draag ik goed bij aan de ontzuring van mijn lijf.
- Wanneer ik mijn lijf voedt met deze voedingsmiddelen en mijn lijf voedt met gerechten gemaakt van deze recepten, dan draag ik goed bij aan het voorkomen en remmen van ontstekingen in mijn lijf.
Helaas staan deze mensen niet stil bij de biochemie!
Ze staan niet stil bij de biochemische reacties met en tussen voedingsstoffen:
- In hun keuken.
- In hun spijsverteringskanaal.
Ze staan niet stil bij de biochemische reacties welke al plaatsvinden met en tussen voedingsstoffen nog voordat deze voedingsstoffen in hun lichaam belanden!
Biochemie in je keuken
Wist je dat fruit in je keuken (wanneer je dit flink blootstelt aan lucht en hoge temperaturen):
- Gaat oxideren.
- Diens anti-oxidanten verliest.
- Gaat karameliseren.
- Diens ontzurende eigenschappen verliest.
- Verzurende, ontstekingsbevorderende en zelfs toxische stoffen zal gaan opleveren.
Wist je dat fruit in je keuken (wanneer je dit verhit samen met eiwitten of vetten (zoals in noten, cacao en granen)):
- Een reactie (Maillard-reactie) aangaat met aminozuren en vetzuren.
- Deze reactie tussen de gereduceerde suikers uit fruit en eiwitten en vetten versuikerde (geglyceerde) eiwitten en vetten zal gaan opleveren.
- Deze reactie eiwitten en vetten zal gaan opleveren met verzurende en ontstekingsbevorderende eigenschappen.
Wist je dat granen (zoals haver) in je keuken (wanneer je dit verhit ruim boven 100 graden Celsius en dit verhit zonder vocht):
- Toxische stoffen (acrylamides) zal gaan opleveren met verzurende en ontstekingsbevorderende eigenschappen.
Wist je dat cacao, noten, pitten en zaden in je keuken (wanneer je deze flink blootstelt aan lucht, licht en hoge temperaturen):
- Gaan oxideren.
- Hun anti-oxidanten verliezen.
- Hun ontstekingsremmende eigenschappen verliezen.
- Verzurende, ontstekingsbevorderende en zelfs toxische stoffen zullen gaan opleveren.
Conclusie:
- Baksels (gekochte voedingsmiddelen en recepten) met fruit, cacao, noten, zaden, pitten of granen dragen niet bij aan een goede gezondheid.
- Baksels (gekochte voedingsmiddelen en recepten) met fruit, cacao, noten, zaden, pitten of granen dragen niet bij aan de ontzuring van je lijf.
- Baksels (gekochte voedingsmiddelen en recepten) met fruit, cacao, noten, zaden, pitten of granen dragen niet bij aan het voorkomen of remmen van ontstekingen in je lijf.
Sterker nog:
- Baksels (gekochte voedingsmiddelen en recepten) met fruit, cacao, noten, zaden, pitten of granen hebben verzurende, belastende, toxische en ontstekingsbevorderende eigenschappen en dragen nadelig bij aan het behoud van een goede gezondheid.
Biochemie in je spijsverteringskanaal
Wist je dat spijsverterings-enzymen je voeding enkel goed kunnen verteren, wanneer er een optimale zuurtegraad heerst in je spijsverteringskanaal (maag en darmen)?
Wist je dat de zuurtegraad in je spijsverteringskanaal sterk beïnvloed wordt door:
- De aanwezigheid van vocht in je voeding en spijsbrij.
- De aanwezigheid van vitamines en mineralen in je voeding en spijsbrij.
- De aanwezigheid van oplosbare voedingsvezels in je voeding en spijsbrij.
- De aanwezigheid van ontstekings-remmende vetzuren in je voeding en spijsbrij.
Wist je dat fruit (wanneer dit gedroogd en gepureerd is en sterk geconcentreerd is geraakt):
- Diens vocht en anti-oxidanten verliest.
- De zuurtegraad in je spijsverteringskanaal (maag en darmen) verstoort, wanneer je daar een onnatuurlijke hoeveelheid van nuttigt.
- De enzymwerking in je spijsverteringskanaal (maag en darmen) verstoort.
- De verhoudingen tussen goede en slechte darmbacteriën verstoort.
Wist je dat rauwe noten, zaden en pitten (wanneer dit vermalen is tot meel en sterk geconcentreerd is geraakt):
- Hun anti-oxidanten verliezen en geoxideerde (beschadigde) vetten zullen leveren.
- De zuurtegraad in je spijsverteringskanaal (maag en darmen) verstoort, wanneer je daar een onnatuurlijke hoeveelheid van nuttigt.
- De enzymwerking in je spijsverteringskanaal (maag en darmen) verstoort.
- Ontstekingen in je spijsverteringskanaal (maag en darmen) kunnen veroorzaken.
- De verhoudingen tussen goede en slechte darmbacteriën verstoort.
Wist je dat haver (wanneer dit vermalen is tot mout of meel en sterk geconcentreerd is):
- De zuurtegraad in je spijsverteringskanaal (maag en darmen) verstoort, wanneer je daar een onnatuurlijke hoeveelheid van nuttigt.
- De enzymwerking in je spijsverteringskanaal (maag en darmen) verstoort.
- De verhoudingen tussen goede en slechte darmbacteriën verstoort.
Wist je dat wanneer de verhouding tussen goede en slechte darmbacteriën verstoord raakt:
- Verzuring in je darmen zal ontstaan.
- Vervelende gisten in je darmen zullen ontstaan.
- Ontstekingen in je darmen zullen ontstaan.
Conclusie:
- Wanneer fruit, noten of haver wordt vermalen en sterk wordt geconcentreerd en vervolgens in onnatuurlijke hoeveelheden wordt genuttigd, dan draagt dit niet bij aan een goede gezondheid.
- Wanneer fruit, noten of haver wordt vermalen en sterk wordt geconcentreerd en vervolgens in onnatuurlijke hoeveelheden wordt genuttigd, dan draagt dit niet bij aan de ontzuring van je lijf.
- Wanneer fruit, noten of haver wordt vermalen en sterk wordt geconcentreerd en vervolgens in onnatuurlijke hoeveelheden wordt genuttigd, dan draagt dit niet bij aan het voorkomen en remmen van ontstekingen in je lijf.
Vraag:
- Van welke voedingsmiddelen en recepten dacht jij dat deze gezond waren, maar besef je nu dat ze dit niet zijn, doordat er al heel wat biochemische reacties hebben plaatsgevonden door blootstelling aan licht, lucht, vocht en hoge temperaturen?
Add comment