Bevat iets weinig calorieën, ach, dan kan het geen kwaad.
calorieen
De gedachte dat we VOORAL niet teveel calorieën binnen moeten krijgen (wanneer we gewicht willen verliezen), heerst alom.

Er zitten echter nogal wat haken en ogen verbonden aan deze denkwijze waardoor deze denkwijze helaas NIET altijd op kan en zal gaan.

Daarover gaan we het dan ook vandaag maar eens hebben, zodat je deze haken en ogen leert begrijpen en uiteindelijk zal begrijpen dat zelfs het eten van iets wat maar zeer weinig calorieën bezit, uiteindelijk WEL vele en zelfs grootse nadelen kan gaan geven en je in het vervolg dan ook leert waken te denken middels deze denkwijze!

Lees je weer mee?

De gebruikelijke gedachte en denkwijze

We weten dat ons lichaam enkel en alleen al voor diens basis stofwisselingstaken (het constant houden van de lichaamstemperatuur, het reguleren van de bloedsuikerspiegel, het optimaal houden van de zuurtegraad, het reguleren van de bloeddruk en het zuurstof- en vochtgehalte in het lijf etc.) een zekere hoeveelheid voedingsstoffen nodig heeft en dat het lichaam een zekere hoeveelheid voedingsstoffen (enkel door het uitvoeren van die taken) dan ook al dagelijks verbruikt.

Dit voedingsstoffenverbruik van het lichaam kan je uitdrukken in calorieën.

Zowel de brandstoffen, maar ook een groot deel van de bouwstoffen welke nodig zijn in en bij stofwisselingstaken, kan je uitdrukken in calorieën namelijk.

Wanneer je wil afvallen en begrijpt dat je dan NIET veel meer voedingsstoffen (uitgedrukt in calorieën) binnen moet krijgen dan hetgeen je lichaam in rusttoestand aan voedingsstoffen verbruikt (en je zou op een bepaalde dag nog onder DAT aantal calorieën zitten met de voeding je tot dan toe hebt gegeten), dan geeft dat ruimte voor nog wat meer voeding met daarin voedingsstoffen aanwezig welke je dan ook weer uit kan drukken in calorieën.

Wanneer je dan ook voor de keuze staat nog iets te eten (en je hier ook best wel trek in hebt) in je eentje thuis OF in gezelschap van anderen, is vaak hetgeen we dan VOORAL op letten het calorie-gehalte van hetgeen we op dat moment nog wel zin in hebben.

Wanneer het calorie-gehalte hiervan laag is vermoeden we dat het eten van dit laag-calorische hapje geen kwaad kan om nog te eten bij na en naast hetgeen we al hebben gegeten (aangezien we die dag nog wat ruimte in calorieën OVER hebben om te eten), en eten we dit vervolgens op.

Ook wanneer een ander iets te eten voor je heeft gekocht, dit voor je neer zet of je persoonlijk aanbiedt, zegt deze persoon er ook vaak op basis van een laag calorie-gehalte bij (wanneer deze weet dat je graag wilt afvallen), dat hetgeen deze je aanbiedt geen kwaad kan vanwege het lage gehalte aan calorieën, en eet men hetgeen wordt aangeboden dan ook vaak wel op.

Wanneer je totale calorie-inname van je voeding tot dan toe namelijk nog NIET boven je ingeschatte dagelijkse calorie-verbruik uit kwam, kunnen die paar extra calorieën (welke je zelf wil gaan eten of welke je aangeboden wordt door een ander) NIET snel een reden vormen voor het lijf om vetten op te slaan of in gewicht aan te komen.

TOCH?!

Die redenatie vormt althans de gebruikelijke gedachte en de gebruikelijke denkwijze.

Tegenwoordig gaat deze gedachte en denkwijze helaas NIET altijd op en kan ZELFS hetgeen jijzelf nog wil eten of een ander je aanbiedt (wat maar weinig calorieën bezit) WEL kwaad berokkenen in je lijf en als gevolg ook WEL een reden tot vetopslag en gewichtstoename vormen!

Hoe zit dit?

Wanneer komen we eigenlijk in gewicht aan en slaat ons lichaam vet op?
Is dit ENKEL bij inname van VEEL calorieën?

De basis-stofwisselingstaken het lichaam SOWIESO dagelijks te verrichten heeft (zoals we zojuist al benoemden) zijn taken (net als ALLE andere stofwisselingstaken) welke in ons lijf gestuurd en gereguleerd worden door hormonen.

Deze hormonen bepalen welke stofwisselingstaken in welke cellen uitgevoerd moeten worden om de balans in het lijf te behouden en met welke stoffen dan ook de basis-stofwisselingstaken uitgevoerd moeten worden.

Wanneer de hormoonbalans in het lijf verstoord is, zullen en kunnen de voedingsstoffen (welke je uit kan drukken in calorieën) welke in je lijf aanwezig zijn NIET optimaal door de hormonen in het lijf gestuurd worden.

Zelfs de basis-stofwisselingstaken het lichaam ALTIJD uit te voeren heeft, kan het lichaam dan al NIET optimaal uitvoeren!

Het NIET in balans zijn van deze hormoonbalans in het lijf vormt een reden voor het lijf (onder invloed van stress-hormonen) vetten te vormen en op te slaan wanneer DAT (het vormen en opslaan van vetten) nodig zou zijn of zou helpen om weer meer balans in het lijf te verkrijgen.

Het NIET in balans zijn van deze hormoonbalans in het lijf vormt dan ook TEVENS een reden GEEN vetten te verbranden of vetten uit het vetweefsel af te breken, mocht dat verbranden en afbreken de balans in het lijf (welke al verstoord is) nog extra kunnen verstoren.

Hormonale balans bereiken en behouden vormt dan ook een voorwaarde om de basis stofwisselingstaken door het lijf optimaal te laten uitvoeren en vormt ook een noodzakelijke voorwaarde om op een gezonde manier vet in het lijf te kunnen afbreken en verbranden en op een gezonde manier gewicht te verliezen.

De invloed van calorieën op de hormoonbalans in het lijf

Om de hormoonbalans in het lijf te kunnen garanderen is het van belang dat ons lijf voortdurend optimaal gevoed is en voortdurend optimaal aangevuld wordt met essentiële bouwstoffen.

De aanwezigheid van deze essentiële bouwstoffen garanderen namelijk de hormoonbalans in het lijf en zorgen er indirect dan ook voor dat het lijf met DIE stoffen voldoende aanwezig al diens basis stofwisselingstaken uit kan voeren!

De aanwezigheid van deze essentiële bouwstoffen in het lijf vormt dan ook een voorwaarde om NIET zomaar ongewenste vet-toename en ook NIET zomaar een ongezonde vet-afname te verkrijgen in het lijf.

Een deel van deze essentiële bouwstoffen (de essentiële aminozuren en essentiële vetzuren) kan het lichaam OOK (als het zou moeten)  gebruiken als brandstof en kan je dan ook uitdrukken in calorieën.
Een ander deel van deze essentiële bouwstoffen (de essentiële vitamines en mineralen) kan je lichaam NIET gebruiken als  brandstof en kan je dan ook NIET uitdrukken in calorieën.

Wanneer jijzelf dan ook voor een keuze staat iets nog te eten en je weet ENKEL dat datgene je wilt gaan eten NIET veel calorieën bezit, kan je daar dan aan vastknopen of concluderen dat wanneer je datgene op eet dit op basis van het lage gehalte aan calorieën geen kwaad kan?

Nee, helaas, dat kan je niet!

Op basis van een laag caloriegehalte weet je namelijk alsnog NIET of hetgeen je wilt gaan eten WEL in het bezit is van voldoende essentiële bouwstoffen om de balans in het lijf te garanderen namelijk en weet je ook alsnog NIET of hetgeen je wilt gaan eten wellicht stoffen bezit welke de darmflora in je lijf kunnen verstoren!

Bezit hetgeen je wilt gaan eten namelijk ONVOLDOENDE essentiële bouwstoffen OF bezit hetgeen je wilt gaan eten stoffen welke je darmflora doen verstoren, dan kan en zal de hormoonbalans in het lijf NIET heersen en kunnen de basis stofwisselingstaken in het lijf NIET optimaal uitgevoerd worden en kan hetgeen je eet (of dit nu veel of weinig calorieën in bezit heeft) hoe dan ook WEL kwaad en kan hetgeen je eet OOK net zo goed WEL een reden vormen voor het lijf om ongewenst vet op te gaan slaan of om vet op een ongezonde manier te gaan verbranden (gepaard gaand met spiermassa-verlies en verzuring van het lijf).

Welke voeding is in het bezit van de essentiële bouwstoffen zojuist benoemd?

  • Groenten en fruit (bronnen van ALLE essentiële bouwstoffen uit koolhydraten).
  • Ei, vlees of vis (of aangezuurde zuivel) (bronnen van ALLE essentiële bouwstoffen uit eiwitten).
  • Vette vis, noten, zaden of pitten (en diens koud geperste oliën) (bronnen van ALLE essentiële bouwstoffen uit vetten)

 

Deze verschillende bronnen van essentiële bouwstoffen dienen dus sowieso WEL voldoende gegeten en OOK voldoende gecombineerd en gevarieerd te worden wil je lijf diens basis stofwisselingstaken naar behoren kunnen uitvoeren en überhaupt optimaal calorieën kunnen verbranden.

Door welk soort voeding kan onze darmflora verstoord raken en zal de hormoonbalans alsnog verstoord kunnen raken?

  • Voeding welke dermate veel bewerkingsprocessen heeft ondergaan dat het diens vocht, vezels, vet, vitamines en mineralen al grotendeels heeft verloren.
  • Voeding welke geconcentreerde hoeveelheden koolhydraten en eiwitten bezit welke je in de natuur niet eens kan bereiken.
  • Voeding welke kunstmatige additieven, voedingsstof-isolaten (welke niet in de natuur voorkomen) en/of bestrijdingsmiddelen bij zich dragen.

 

Wil jij dan ook nagaan (wanneer je trek hebt om iets te gaan eten) of hetgeen je wilt gaan eten wel of geen kwaad kan (voor je gezondheid en gewicht), ga dit dan NIET bepalen aan de hand van het calorie-gehalte, maar aan de hand van de ingrediënten hetgeen je wil gaan eten bezit en of dit wel pure, onbewerkte, intacte ingrediënten betreft welke ook in de ongerepte natuur voorkomen welke de hormoonbalans in ons lijf ondersteunen in plaats van verstoren.

Zegt een ander tegen je dat je iets ECHT WEL kan eten en zegt een ander dat hetgeen deze je aanbiedt ECHT GEEN kwaad kan, informeer dan ook waar deze die denkwijze op baseert en informeer OOK naar wat hetgeen is en bevat de ander je eigenlijk aanbiedt (de ingrediënten daarvan en dus NIET zozeer het calorie-gehalte daarvan) om ZELF te kunnen inschatten en bepalen of hetgeen de ander je aanbiedt daadwerkelijk GEEN kwaad kan.

Vraag:

  • Van welk soort voeding was jij tot nu toe overtuigd dat het geen kwaad kon om daar af en toe wat van te eten?
  • Van welk soort voeding zegt je omgeving dat het geen kwaad kan om daar af en toe wat van te eten?
  • Heb jij en hebben zij echter wel enig idee of datgene de hormoonbalans in het lijf ondersteunt of verstoort en of dit de darmflora in het lijf gezond houdt of kan verstoren?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!