Bereiding
Bereiding
Een aantal jaar geleden was er een reclame op tv welke zeer populair was.

Een reclame met als boodschap:

“Bedenk goed wat je met je laatste rolo doet”.

Vandaag gaan we het hebben over de bereiding van vlees.

Met als belangrijkste boodschap:

“Bedenk goed wat je met je vlees doet”.

Vandaag zal je namelijk lezen dat de bereidingswijze welke je toepast op je vlees een FLINKE impact kan hebben op je gezondheid en met name ook de rust in je hoofd en lijf!

Velen hebben hier echter geen flauw benul van.

Lees je mee?

Aroma’s en geuren

Wanneer je tussen 5 en 6 door de Nederlandse straten loopt zul je af en toe etensgeuren kunnen ruiken.

Het bereiden van maaltijden levert namelijk allerlei aroma’s op.

  • Sommige daarvan zijn ZEER intens.
  • Sommige aroma’s zul je (al langslopend over straat) dan ook al kunnen ruiken.

 

De geur van een gebakken stukje vlees weet jij wellicht al wel van mijlenver te herkennen.

Vooral bij het bruin bakken van vlees komen namelijk enorm veel (verschillende) intense aroma’s vrij.

Wanneer je gewend bent aan de geur en smaak van bruin gebakken vlees dan zal een stukje vlees met een bleke kleur:

  • Minder aantrekkelijk ogen dan bruin gebakken vlees.
  • Minder intens ruiken dan bruin gebakken vlees.
  • Minder intens en aantrekkelijk smaken dan bruin gebakken vlees.

 

Intensiteit

Bij het bakken of grillen van vlees komen veel meer en ook veel intensere aroma’s vrij dan bij het koken, stomen of stoven van vlees.

Bij het vocht-arm bereiden van vlees op hoge temperaturen komen namelijk veel meer en veel intensere aroma’s vrij dan bij het vocht-rijk bereiden van vlees op veel lagere temperaturen.

Ook het bakken in een zuivere (onbewerkte) olie t.o.v. het bakken in harde boter of een vloeibaar bak- en braadproduct levert heel wat minder kleur, geur en smaak op.

  • Over het algemeen wordt het bakken in vaste boter of vloeibaar bak- en braadproduct (vanwege de bruine kleur, de sterke geur en de intense smaak) veel meer gewaardeerd dan het bakken in zuivere olie.

 

De meeste mensen bakken hun vlees dan ook het liefst in boter of een bak- en braadproduct.

Veel minder mensen bakken hun vlees in zuivere olie.

Erg weinig mensen bestaan er welke hun vlees het liefst stoven, laat staan koken of stomen.

  • Deze mensen (wiens voorkeur uitgaat naar het bruin bakken van hun vlees middels een vochtarme bereidingswijze) weten hoogstwaarschijnlijk NIET dat deze manier van bereiden flink wat nadelen met zich meebrengt t.o.v de andere (vocht-rijke) bereidingswijzen (op lagere temperaturen).

 

De puurheid van je vlees

Een heel puur stukje vlees (rauw) bevat GEEN koolhydraten.

  • Wanneer je zo’n puur stukje vlees verhit, dan denatureren de eiwitten daarin.
  • Wanneer je zo’n puur stukje vlees verhit, dan zal de ruimtelijke structuur van de eiwitten gedurende het verhittingsproces verloren gaan.
  • Wanneer je zo’n puur stukje vlees verhit, dan blijven de aminozuren echter vaak wel intact en ook wel goed verteerbaar.

 

Veel schadelijke restproducten zullen er (bij het verhitten van een puur stukje vlees) ook NIET gevormd hoeven worden.

Vooral niet, wanneer je dit stukje vlees:

  • Niet al te sterk verhit.
  • Vochtig bereidt (kookt, stoomt of stooft).
  • Vooraf marineert in een zuur vocht.

 

Veel kleur, geur of smaak zal dit stukje vlees NIET bevatten t.o.v. gebakken (minder puur) vlees, maar dit stukje vlees zou dan WEL van grote waarde kunnen zijn voor je gezondheid.

Zo’n puur stukje vlees zal in dit geval namelijk WEL:

  • Diens hoge biologische waarde behouden.
  • Goed verteerd kunnen worden in je maag.
  • Goed verteerd kunnen worden in je darmen.
  • Goed opgenomen kunnen worden in je lijf.
  • Verzadiging kunnen bieden.
  • Je lijf van ALLE essentile aminozuren kunnen voorzien.
  • De hormoonbalans in je lijf kunnen ondersteunen.
  • Bij kunnen dragen aan het voorkomen van spierafbraak.
  • Je hoofd en lijf rust kunnen bieden.
  • Een optimale prikkelgeleiding in je lijf kunnen ondersteunen.
  • Een optimale stofwisseling in je lijf kunnen ondersteunen.
  • Een optimale weerstand (je immuniteit) kunnen ondersteunen.
  • Je gezondheid ten goede kunnen komen.

 

De maillard-reactie tussen eiwitten en gereduceerde suikers

Niet al het vlees is echter puur!

Niet al het vlees is vrij van koolhydraten:

  • Marinades bevatten namelijk vaak WEL koolhydraten in de vorm van enkelvoudige suikers.
  • Kruidenmixen bevatten vaak ook WEL koolhydraten in de vorm van enkelvoudige suikers welke de fabrikant heeft toegevoegd.
  • Boter bevat ook WEL koolhydraten in de vorm van lactose.
  • Bak- en braadproducten bevatten ook zeker WEL koolhydraten in de vorm van lactose, maar vaak ook nog wat EXTRA koolhydraten in de vorm van enkelvoudige, toegevoegde suikers.
  • Ook worden wel eens suikers (met name dextrose) in vlees gespoten om het vlees mooi vochtig en roze van kleur te houden.

 

Bij het bakken of grillen (vocht-arm bereiden) van een stukje vlees samen met deze koolhydraten zullen er gedurende het bak-proces reacties plaatsvinden.

Helaas moet ik je verklappen dat dit schadelijke reacties zijn.

  • Reacties tussen de (toegevoegde) suikers en het vlees zullen dan optreden.
  • Maillard-reacties worden deze genoemd.

 

Een man genaamd Maillard heeft het plaatsvinden van deze reacties ontdekt.

Uit deze reacties en uit deze vorm van bereiden komen allerhande EXTRA bijproducten vrij, waaronder vele aroma’s.

  • Dit verklaart de veel intensere geur van gebakken vlees.

 

Er gebeurt echter nog MEER gedurende deze reactie en bij deze manier van bereiden (vocht-arm en op hoge temperaturen):

  • De eiwitten (aminozuren) in het vlees raken versuikerd!
  • Het vocht gaat verloren!
  • Met name het aminozuur lysine zal versuikerd raken (en daardoor verloren gaan)!

 

Gevolg:

Zo’n minder puur gebakken stukje vlees (welke bij vocht-arme verhitting zal reageren met de suikers welke zijn toegevoegd) zal vervolgens:

  • Diens hoge biologische waarde verliezen.
  • Niet goed verteerd kunnen worden in je maag.
  • Niet goed verteerd kunnen worden in je darmen.
  • Niet verzadigen.
  • Je darmflora verstoren.
  • Slecht opgenomen worden in je lijf.
  • Hormonale disbalans veroorzaken in je lijf.
  • Onrust van lichaam en geest teweeg brengen.
  • Niet alleen tekorten in aminozuren (vooral lysine), maar ook tekorten in vit. B12, ijzer en bepaalde mineralen met zich meebrengen.
  • De stofwisseling in je lijf benadelen.
  • Je gezondheid NIET ten goede komen.

 

Wist je dat..

.. Hormonen zijn opgebouwd uit eiwitten?
.. Spieren zijn opgebouwd uit eiwitten?
.. Bindweefsel is opgebouwd uit eiwitten?
.. Bloedcellen zijn opgebouwd uit eiwitten?
.. Je lever enkel deze hele protenen (eiwitten) kan vormen, wanneer je lever voorzien is van ALLE essentile aminozuren?

.. Lysine een aminozuur is welke bij een tekort aan dit aminozuur een verlies aan concentratie, chronische vermoeidheid, duizeligheid, groeiachterstand, angst en verminderde immuniteit met zich meebrengt?
.. Lysine-tekorten al spoedig de productie van stress-hormonen in je lijf teweeg kan brengen?
.. Lysine een aminozuur is welke bijdraagt aan rust en een afname in angst?

.. De bereidingswijze welke je toepast op je vlees een wezenlijk verschil kan maken?
.. Je beter een vochtige bereiding van je vlees (op een lage temperatuur) kan verkiezen BOVEN het bruin bakken van je vlees (op hoge temperatuur), ook al levert dat minder aantrekkelijke kleuren, geuren en smaken op?

Vraag:

  • Hoe bereid jij je vlees?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!