Benut je me en laat je me mee denken?
recept
Het daadwerkelijk inkopen en bereiden van je voeding DAT kan ik helaas niet voor je doen.

VEEL echter, zoveel als ik maar kan, wil ik wel proberen je uit handen te nemen en te vergemakkelijken voor je en in te helpen mee denken.
Benut mij dan ook zoveel als JIJ maar nodig hebt en prettig vindt en schroom hierin niet: DIT doe ik dus graag en DAAR ben ik voor!

– Heb jij een plan m.b.t. wat je wil gaan eten, maar twijfel je: mail me direct, zodat ik wellicht de twijfel kan wegnemen en jij vervolgens RUSTIG je dag kan beginnen.
– Voorzie jij een dag met omstandigheden, gezelschap of situaties waarvan je weet of inschat dat deze je eigen keus qua voeding zullen of kunnen beïnvloeden: Mail me om dit te bespreken en een plan van aanpak te bepalen, waarbij je je van te voren gerust voelt als je die dag ZO zou invullen.
– Voorzie jij een etentje, maar heb je geen idee wat te kiezen: Mail me; dan gaan we kijken naar de menukaart en bespreken we de mogelijke keuzes en gaan we ook daarin bepalen bij welke keuze JIJ weet je achteraf prima te voelen.
– Heb je een ingrediënt in huis, maar heb je nog geen idee wat hiermee te maken of hoe deze voedzaam te bereiden en heb je ZELF geen tijd hierin te verdiepen, mail me en ik help je mee denken en kan je aansluitende recepten sturen en extra informatie verschaffen.

Ga jij mij op deze manier benutten?
Daar ben ik voor en doe ik graag!

Vandaag bijvoorbeeld kreeg ik de vraag:
“Ik heb hier een pompoen liggen. Heb jij hiervoor nog een leuk en makkelijk recept?”

De volgende recepten (waar je dan vervolgens zelf uit kan kiezen, welke bij je/je gezin kan passen, want dat wil en kan ik niet voor jou beslissen, dus geef ik vaak meerdere opties) stuurde ik vervolgens haar en zo zou ik bijvoorbeeld ook jou kunnen helpen mee denken en voorzien van informatie bij JOUW persoonlijke vragen en situatie:

Pompoenpannenkoekjes

Geen zin in iets hartigs bij het ontbijt, als lunch of tussendoor, maar het WEL belangrijk vinden voedzaam te eten? Deze pannenkoekjes bieden een zoete smaak, maar zijn tevens voedzaam! Maak je meerdere porties in het voren, want afgekoeld zijn ze ook lekker, kan je deze ook zo eten of mee nemen, wanneer je op dat moment WEL zin hebt hierin, maar geen zin of tijd dit DAN NOG te maken.
In dit geval is de pompoen gekookt en vervolgens gepureerd. Heb je meer tijd, dan is het in een uur op 160 graden roosteren van stukken pompoen NOG smakelijker, wanneer je deze vervolgens pureert. Deze puree kan je dan ook invriezen voor later gebruik!
Wanneer je dit als ontbijt wil eten of je kinderen als ontbijt wilt geven, maar je niet eerder hiervoor op wilt staan is het wellicht een idee om dit ’s avonds al te bereiden?

Ingrediënten:
Max. 200 g pompoen, in grove stukken gesneden
Max. 2 eieren, los geklopt
Desgewenst rasp van een vanillestokje
Max. 20 g kokosrasp, biologisch en ongezoet
Kaneel
Nootmuskaat
Kruidnagel
Gemberpoeder
Zout
Max. 0.5 eetlepel kokos/olijfolie

Bereiding:
Wanneer je voor de snelle methode gaat: kook de grove stukken pompoen in zout water in zo’n 10 minuten zacht, giet deze af, vermeng deze met de specerijen en pureer deze tot een gladde puree. Doe dit vervolgens in een kom en vermeng dit met de los geklopte eieren. Voeg de droge ingrediënten vervolgens toe en roer ook dit flink door elkaar. Verhit de olie in een pan en schep je beslag in één keer tot een flink grote of in kleine porties in de pan om één hele grote of meerdere kleine pannenkoekjes van te bakken. Wanneer het beslag gaat bubbelen en de onderkant gaar is en goudbruin is gekleurd, draai deze om en bak de andere kant gaar en stevig, maar alsnog luchtig.

 
Pompoenfrittata

Oh, wat zijn we gewend aan zoet. Wanneer je gezond (=natuurlijk) wil eten echter, zul je merken dat daar VEEL minder zoet en veel minder extreem zoet in voor komt dan we tegenwoordig gewend zijn. Maar hartig, dat past toch niet bij de koffie! Dat is een gewoonte welke wij ons eigen hebben gemaakt; dat doen/eten mensen welke in de natuur leven dan ook echt niet, kennen ze niet eens!
Deze frittata is EN natuurlijk qua ingrediënten en dus voedzaam, maar kan WELLICHT toch ook wel bij onze associatie bij koffie/thee passen of bij de behoefte aan zoet bij ons ontbijt!
Dit recept betreft de hoeveelheden voor 1 persoon/portie. Maak je dit voor meerdere personen of meerdere porties/momenten vermenigvuldig dit recept dan ook en snijd de frittata na bereiding in dat aantal punten/porties, welke je een aantal dagen in koelkast kan bewaren, mits vochtdicht bewaard en EERST goed te hebben laten drogen/afkoelen OF welke je ook kan invriezen voor later!

Ingrediënten:
Max. 200 g pompoen (indien gewenst eerst zo’n 40 minuten in een voor verwarmde oven op 200 graden geroosterd (droog) en vervolgens af laten koelen
(geraspte of fijn gemalen pompoen zonder dat dit eerst geroosterd is kan ook prima!)
Max. 0.5 eetlepel kokosolie
Max. 20 g kokosmelk, ongezoet
Max. 2 eieren
Pompoenkruiden: kaneel, gember, kruidnagel, nootmuskaat

Bereiding:
Verhit de olie in een pan. Rasp of maal (de eventueel vooraf geroosterde pompoen) fijn (afhankelijk van je voorkeur tot puree of tot grovere stukken) en bak deze zacht in de olie. Kluts je eieren in een kom met de kruiden en kokosmelk. Voeg de gebakken pompoen vervolgens hieraan toe en meng dit alles door elkaar. Giet dit alles terug in de pan en bak deze op laag vuur gaar/stevig. Gebruik een ovenvaste pan, zodat je deze ook nog even mooi kan bruinen onder de grilstand van je oven nadat deze gaar is. Laat goed drogen en afkoelen alvorens je verschillende punten/porties zou bewaren (vochtdicht) in koelkast of vriezer!

 
Stamppot pompoen

Ingrediënten:
Max. 300 g pompoen
Max. 150 g rucola
Max. 2 pure zongedroogde tomaten
Max. 75 g feta
Peper en zout
Max. 1 eetlepel koudgeperste olijfolie

Bereiding:
Snijd de pompoen in grove stukken. Breng water met zout aan de kook en kook hierin in zo’n 10 minuten de pompoen (beet)gaar/zacht. Hak de rucola grof en snijd ook de zon gedroogde tomaten in stukjes. Giet je pompoen af en gebruik een stamppotstamper of keukenmachine om de gare pompoen samen met de olie tot een gladde puree te stampen/pureren. Breng de puree op smaak met peper en zout. Roer de rucola en fijn gesneden tomaatjes hierdoor en verkruimel de feta er vervolgens over.

 
Ovenschoteltje (shepherd’s pie-style) met kip

Lekker warm en verzadigend zijn ovenschotels altijd EN lekker makkelijk, wanneer je deze in het voren al prepareert en op het moment je het wil eten je deze alleen nog maar in de oven hoeft te zetten en je in de tussentijd andere dingen kan doen!
Deze variant is WEL rijkgevuld, maar met enkel voedzame ingrediënten, waar reguliere varianten vaak wat TE rijk gevuld zijn.
Eenpersoonsporties, zoals op de afbeelding kan je zo opwarmen als avondmaaltijd, maar wanneer je zin zou hebben, dus ook prima als lunch of snack (wanneer je de mogelijkheid hebt om dit te verwarmen) ter vervanging van je saaie koude boterhammen, salade of plak ontbijtkoek welke je anders eet, kunnen eten.
DAT KAN TOCH NIET! Zul je wellicht denken.. JA, DAT KAN DUS WEL! Wat gok en denk je, naar de ingrediënten kijkend EN de fijne ervaring inschattend; wat zou zowel jou ALS OOK je lichaam meer voldoening en minder stress leveren; dit voedzame goedje of je reguliere lunch of snack?
Wanneer je het recept vermenigvuldigt en in een grotere ovenschaal maakt heb je lekker makkelijk meerdere porties voor jou (voor latere momenten) OF voor iedereen binnen het gezin, welke je dan altijd nog aan kan vullen met extra groenten (gekookt of gestoomd!)

Ingrediënten (per portie):
Max. 120 g kipfilet, zeer fijn gesneden of gehakt
Max. 100 g pompoen, klein gesneden
Max. 200 g bloemkool, in roosjes gesneden
Max. 1 paprika, fijn gesneden
Max. 100 g bladspinazie, fijn gehakt
Max. 10 g ui, gesnipperd
Knoflookpoeder
Max. 1 chilipepertje, fijn gehakt
Komijn
Paprikapoeder
Geelwortel/kurkuma
Salie
Tijm
Peterselie
Max. 1 eetlepel pure tomatenpuree (ingrediënten nakijken)
Max. 1 eetlepel kokos/olijfolie

Bereiding:
Verhit de helft vd olie in een pan en voeg de uisnippers, knoflookpoeder, fijn gehakte peper toe en fruit deze tot de ui glazig oogt. Voeg de zeer fijn gesneden kip toe en bruin deze. Voeg de fijn gesneden pompoen en paprika toe en roer dit alles goed door elkaar. Wanneer de groenten wat zachter zijn geworden, voeg de kruiden toe en wat water om de kip en kruiden goed met elkaar te laten vermengen. Eenmaal goed vermengd, voeg de tomatenpuree toe, zet het vuur lager en laat dit zo’n 20-30 minuten pruttelen. Na 15 minuten, voeg de spinazie toe en laat dit nog even mee pruttelen en slinken.
In de tussentijd maak je puree van de bloemkool door deze te koken of stomen en vervolgens met zout en peper en de andere helft vd olie te pureren. Verdeel vervolgens je kip-groentenmengsel over één kleine, meerdere kleine of één grote ovenschaal(tjes) en druk dit aan. Verdeel vervolgens de puree hierover. Dit kan je zo in de koelkast of vriezer bewaren voor latere verwarming of meteen zo’n 15-20 minuten in de oven verwarmen tot de top mooi goudbruin is gekleurd.

 
Pompoen-spinazie-gehaktbrood

Wanneer je het recept vermenigvuldigd met het aantal porties je wilt crëeren en je brood na bereiding in dat aantal plakken snijdt. Heb je een hartige “boterham”, welke je mee zou kunnen nemen als lunch of snack, wanneer je behoefte hebt aan iets “brood-gelijkends”, welke je dan nog zou kunnen beleggen met extra rauwkost, besmeren met pure mosterd of tomatenpuree etc.

Ingrediënten:
Max. 1 ei, los geklopt
Max. 60 g mager rundergehakt, mager kipgehakt of zelf tot gehakt vermalen kipfilet
Max. 10 g fijn gemalen lijnzaad of max. 40 g geraspt kokosvlees/rasp/meel
Tijm
Roosmarijn
Knoflookpoeder
Kaneel
Max. 10 g ui, gesnipperd
Max. 100 g pompoen, gekookt en in stukjes gesneden
Max. 100 g spinazie, gekookt/gestoomd en flink uitgeknepen
Zout en peper

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 190 graden. Vet een broodvorm of cakevorm in met wat (kokos)olie. Vermeng de ingrediënten met elkaar in een kom en bestrooi dit met zout en peper. Doe dit “beslag” in je brood/cake-vorm en bak dit ongeveer een uur in de voor verwarmde oven. Dit is 1 portie, dus vermenigvuldigen, wanneer je in het voren meerdere porties/plakken wil bakken.

 
Geroosterde pompoensalade

Ingrediënten:
Max. 200 g pompoen, in blokjes gesneden
Max. 150 g cherrytomaatjes
Max. 1 paprika
Max. 20 g avocado in plakjes geraspt en max. 0.5 eetlepel olijfolie OF max. 5 g pompoenpitten en max. 0.5 eetlepel olijfolie
Max. 100 g bladpinazie
Max. 75 g feta, verkruimeld
Mosterd, puur (kijk ingrediënten na)
Max. 0.5 eetlepel citroensap
Peper en zout

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de pompoen en paprika in blokjes. Vermeng deze met de tomaatjes, de olie en peper en zout en doe dit in een ovenschaaltje. Plaats de ovenschaal ongeveer 30 minuten in de voor verwarmde oven en laat deze vervolgens na roosteren wat afkoelen. Verdun de mosterd met wat citroensap of water tot een dressing. Was je spinazie en leg dit op je bord. Verdeel hierover de gegrilde groenten en de avocadoplakjes OF pompoenpitjes en verkruimel de feta hierboven. Besprenkel het geheel met de mosterddressing.

Pompoen-zalmkoekjes

Je kan deze als “vleesvervanger” dus onderdeel van je avondmaaltijd inzetten, maar aangezien het ook al groenten bevat, kan je ze ook af laten koelen en als hartig koekje inzetten om mee te nemen of thuis te eten als lunch of snack, dan eventueel nog aangevuld met extra rauwkost.

Ingrediënten:
Max. 60 g zalmfilet
Max. 1 ei, los geklopt
Max. 200 g pompoen, in blokjes gesneden
Max. 10 g ui, gesnipperd
Peterselie, fijn gehakt
Max. 20 g kokosmelk, puur
Max. 0.5 eetlepel kokos/olijfolie
Zout en peper
Knoflookpoeder
Korianderzaad
Komijnzaad

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden en leg bakpapier op een bakplaat. Breng water aan de kook. Leg de pompoenblokjes op de bakplaat en besprenkel deze met de helft van de (gesmolten)olie. Meng dit goed, zodat de blokjes omringt raken en rooster deze zo’n 25 minuten in de oven. Stoom je zalm in stoompan of boven het kokende water in een gewone pan; zo’n 7-9 minuten (controleren op gaarheid). Combineer de gestoomde zalm met de geroosterde pompoenblokjes en gebruik een pureestamper om dit alles te pureren. Roer vervolgens de uisnippers, peterselie, het los geklopte ei, de kokosmelk en kruiden hier doorheen. Vorm met je handen één grote of meerdere kleine koekjes hiervan en leg deze op een bord/werkblad. Verhit de andere helft van je olie in een pan en bak hierin je koekjes rondom bruin (zo’n 2-3 minuten). Wanneer je deze koekjes voor later wil bewaren, laat je ze dan wel eerst goed drogen en afkoelen alvorens je ze verpakt/bewaart?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!