Behoeftenbevrediging
Tegenwoordig willen we vaak niet zoveel van onze tijd, energie en denkvermogen uittrekken om na te denken over hoe onszelf nou optimaal te voeden en verzorgen.
Tijd, energie en denkvermogen gaat namelijk al uit naar andere zaken, welke we belangrijker vinden.
We voelen ook geen reden vaak om dit anders in te vullen, want overal is toch wel eten, dus onze voeding, wanneer ons verstand op het moment van het kiezen van het eten om ons heen op de juiste plek zit, DAAR komen we dan vanzelf wel aan toch, dan hoeven we ons DAAR toch niet al van te voren druk om te maken?!
Maar is dit wel zo?
Ja, eten is wel overal, maar is dat ook wel voeding?!
Bevat dit eten wel de noodzakelijke voedingsstoffen welke ons lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren en dus geen stress bij te ervaren?
Komen we met dit eten wel tegemoet aan de behoeftes van ons lichaam?
Zolang we geen klachten ervaren en de dag en week door komen, denken we van wel, maar is dit wel zo?
In de tijden of momenten en weken, waar we NIET zo bezig zijn of hoeven zijn met ons gewicht, staan we vaak niet zo stil bij de behoeftes van ons lichaam; we vinden dat dat DAN niet hoeft.
We kiezen DAN op basis van ONZE EIGEN behoeftes, dus niet zozeer de behoeftes van ons lichaam nagaand.
Aangezien velen vaak een druk en vol leven leiden en drukke, volle dagen hebben en de tijd, welke we besteden aan ons eten of hieraan willen besteden minimaal is, gaan onze behoeftes DAN vaak uit naar (naast uiteraard smakelijk) snel en makkelijk.
Op de behoefte aan genot en gemak heeft UITERAARD de voedingsmiddelenindustrie ingespeeld, door allerlei verpakte producten al VOOR JOU te maken en bereiden, zodat je deze makkelijk kan pakken, meenemen en klaar kan maken, zonder al te veel tijd en moeite van jouw kant, die vervolgens dan ook tegemoet komen aan JOUW behoefte aan zowel genot en gemak.
DAT is dan ook hoofdzakelijk de voeding waar we vaak uit putten in tijden en periodes dat we dus NIET zo bewust met de behoeftes van ons lichaam bezig zijn of hoeven zijn of willen zijn.
Helaas komen juist DIE verpakte voedingsmiddelen, snacks en maaltijden, welke we dan veelal eten NIET tegemoet aan de behoeftes van ons lichaam, waardoor ons lichaam in DIE periode(s) vaak stress ervaart en er GEEN optimale balans of stofwisseling heerst.
Voeding welke WEL aan de behoeftes van ons lichaam tegemoet zou kunnen komen; meer voedzame, minder bewerkte voeding zou in DIE tijd en periode(s)waarschijnlijk OOK wel aan ONZE EIGEN behoeftes tegemoet KUNNEN komen qua smaak en dus genot, maar om van DIE voedzame voeding ECHT iets lekkers te maken, wat aan ONZE behoeftes qua genot tegemoet komt, tja, dat vergt dan weer denkwerk en tijd en ach, wanneer er toch OOK voeding bestaat, welke dat NIET vergt, tja, dan kiezen we DAT toch!
Lekker makkelijk en net zo goed wel lekker!
EXTRA tijd en aandacht uittrekken voor andere, meer voedzame voeding; dat doen we wel wanneer we bij deze genots- en gemaksvoeding nadelen zouden ervaren..toch?!
DAT is dus van latere zorg eventueel.
En helaas komt die latere zorg dan vanzelf wel (afhankelijk van de mate van bewerkte voeding in die periode), aangezien dit eetpatroon gebaseerd op die makkelijke voeding, door het NIET tegemoet komen aan de behoeftes van het lichaam, dus stress in het lichaam creëert.
Die stress creëert EN een hormonale disbalans, maar OOK kan op basis van DIE voeding de stofwisseling niet optimaal verlopen.
Op den duur zal DIE voeding dan ook tot klachten en/of gewichtstoename leiden.
Wat betekent dit?
Als gevolg gaan we vaak een periode van “tegemoet komen aan onze eigen behoeftes, maar niet die van ons lichaam” afwisselen met een periode van “even dan maar NIET tegemoet komen aan onze eigen behoeftes en DAN WEL trachten tegemoet te komen aan die van ons lichaam”.
Dit om de klachten of gewichtstoename, maar weer terug te draaien.
Oftewel; we gaan onszelf vaak beperken na een periode waarin we dat duidelijk niet gedaan hebben.
Echter. ..deze afwisseling levert zowel ONSZELF stress, doordat we iets missen, doordat we dan opeens NIET tegemoet komen aan onze EIGEN behoeftes (waardoor net zo goed een disbalans blijft bestaan EN dit ook nooit lang wordt vol gehouden op die manier), maar OOK ons lichaam net zo goed nog!
We zijn namelijk totaal uit het oog verloren WAT eigenlijk de behoeftes zijn van ons lichaam en HOE hieraan tegemoet te komen en hoe veel en hoe lekker dat eigenlijk kan en mag zijn!
Wanneer je dit eenmaal WEL weet en je jezelf dit ook gunt en DAAR tijd en energie in steekt en DIE mate van leukheid en lekkerheid ook durft op te zoeken, DAN kan je ZOWEL tegemoet komen aan JOUW behoeftes als ook die van je lichaam namelijk!
We denken echter dat de behoeftes van ons lichaam heel minimaal zijn en dat je echt niet veel “kan hebben” wil je kunnen afvallen, dus dat je niet veel kan en mag eten ten tijde van het afvallen.
Hoezo denken we dat en waardoor denken we dat?
Aangezien we hebben gemerkt en geleerd, werkend met onze verpakte voeding en dus sterk bewerkte gemaksvoeding, dat inderdaad je DAAR niet al te veel van kan eten, wil je daar niet van aan komen.
Ligt dat echter aan de porties of aan de hoeveelheid en aan de grootte?
Nee, dat ligt aan de mate van stress die je lichaam DAARUIT ervaart NIET uit de hoeveelheid stoffen zozeer, maar het SOORT stoffen, welk in DAT geval vaak NIET de meest voedzame stoffen zijn EN in een nadelige verhouding zijn gedrukt in dat product, welke de hormoonbalans en stofwisseling NIET gunstig beïnvloedt!
DAARDOOR heb je ervaren dat je niet veel kan eten; omdat je stoffen in je lijf hebt gestopt, welke er niet horen of je lichaam niet goed mee om kan gaan of op dat moment nodig had!
Wanneer je echter je lichaam WEL voedzame stoffen biedt, zoals deze nodig heeft en deze WEL in natuurlijke, voor je lichaam te hanteren verhoudingen, DAN zul je zien en merken dat je DAARVAN juist heel veel en best grote, verzadigende porties kan eten en je lichaam DAT lang niet zo stressvol vindt of lastig te verwerken of overbodig!
Dat ervaren mensen ook vaak, wanneer ik ze aanspoor, waar dat voor hen vaak raar en eng voelt, om toch WEL optimaal te gaan eten van de voedzame voeding en lekkere, verzadigende maaltijden te gaan maken en uiteraard ook lekker HELEMAAL op te eten; prima volle borden dus gewoon leeg te eten etc.
“Wat kan ik veel eten!”
“Ik krijg het nauwelijks allemaal op!”
“Ik hoef al helemaal niks anders meer, want ik zit al/nog vol!”
En DAT wil je natuurlijk: niks anders meer hoeven en daardoor rust ervaren i.p.v. door trek te moeten “vechten/strijden” tegen de behoefte aan iets anders!
Helaas durven we vaak niet of gunnen we het onszelf niet om zo lekker te gaan eten als zou kunnen; volle borden te gaan eten van voedzame maaltijden en/of dus ook prima een bord soep of flinke omelet of een hoeveelheid/maaltijd welke je anders ECHT alleen maar of uitsluitend bij de avondmaaltijd zou eten, deze elders op de dag te gaan eten!
Dat vinden we raar.
Dat doen anderen namelijk toch ook niet?!
Daarvoor hebben we ook de ingrediënten vaak niet in huis of de voorbereidingen niet op getroffen, want we kopen vaak niet voor onszelf, maar rekening houdend met anderen onze boodschappen in en zijn op het eten van lekker nog een soep of nog een warme maaltijd puur voor onszelf dan niet berekend!
Durfden en deden we DAT echter wel; zouden we EN eens boodschappen gaan doen puur voor onszelf EN hierbij aandurven puur aan onze EIGEN smaak, maar dus ook EIGEN behoefte aan verzadiging en bevrediging tegemoet te komen en zouden we WEL vooruit denken en dit vooraf al bedenken.
DAN zouden we EN aan onze eigen behoeftes tegemoet kunnen komen EN aan de behoeftes van ons lichaam EN zouden zowel wijzelf als OOK ons lichaam geen stress hoeven ervaren EN zou dit op lange termijn WEL vol te houden zijn en HOEVEN we als gevolg ook niet meer zo stressvol te wisselen tussen een periode van DAN of EERST onze eigen behoeftes op de voorgrond en DAARNA weer de behoeftes van ons lichaam!
Ben jij iemand of ken jij iemand die maar wisselt tussen dit soort periodes.
Snak jij of diegene naar de gulden middenweg, dus nu niet een periode, maar wellicht de rest van je leven, dus “periodeloos” een voeding aan te gaan leren en houden die aan BEIDER behoeftes tegemoet komt (die van jou EN je lichaam tegelijkertijd), maar vind jij het dus wel eng OF lastig hier tijd voor uit te trekken OF jezelf die te gunnen EN ook eens een keer aan jezelf te gaan denken bij boodschappen doen en eten (voor)bereiden OF vind je het eng of lastig dit zo lekker en verzadigend in te vullen, vanuit eerdere ervaring denkend dat alles wat veel is en goed doet verzadigen en een vol bord is en lekker is je doet aankomen?
Wellicht is de EXTRA en SUPER intensieve begeleiding, genoemd en beschreven op de website dan wel iets voor jou, zodat we daar SAMEN in en aan kunnen werken, in kunnen puzzelen en bijschaven en voorzichtig aan proberen te wennen en je eigen te leren maken?
Zodat uiteindelijk jij weer bezig bent met jezelf EN je lichaam optimaal te voeden en verzorgen en dus niet meer bezig bent met behoeftenbevrediging van ofwel de een ofwel het ander?!
Add comment