BBQ

BBQ
Het weer is mooi en zonnig.
Het is lang licht.
Het buiten eten is iets wat dan erg aantrekkelijk is voor velen!
BBQ’s worden volop aangestoken.

Organiseer je zelf een BBQ, dan heb je helemaal zelf in de hand wat het aanbod is van vlees of vis.

  • Je bepaalt dan zelf de prijs en kwaliteit hiervan, de mate van (voor)bereiding en of dit gekruid/gemarineerd is.
  • Wanneer dit gekruid en gemarineerd is kan je ook helemaal zelf bepalen hoe mooi en puur de ingrediënten zijn die hiervoor gebruikt zijn.
  • Ook het groente-aanbod bij de BBQ heb je dan zelf in de hand

Op die manier hoeft een avondmaaltijd gecreëerd m.b.v. de BBQ zeker NIET een minder voedzame maaltijd te zijn dan je reguliere avondmaaltijd!

Word je echter uitgenodigd bij een ander, dan heb je minder controle over de soort, mate en kwaliteit van het vlees of de vis.

  • De (voor)bereiding hiervan heb je dan NIET zelf in de hand.
  • Of het vlees of de vis gekruid/gemarineerd is weet je ook NIET van te voren.
  • Wanneer het vlees of de vis WEL gemarineerd en gekruid is, weet je ook NIET of deze kruiden en marinades met mooie, pure ingrediënten zijn samengesteld.
  • Of er groente aanwezig is, dat moet je ook altijd maar afwachten.
  • Ook moet je afwachten in welke vorm je deze groenten aan zult treffen.

Groenten tref je bij BBQ’s namelijk vaak aan onder een laag saus of een suikerrijke dressing!
Stel het maakt je onrustig van te voren NIET te weten wat het aanbod zal en kan zijn (en wil je eigenlijk NIET iets met tegenzin eten), dan zou je er voor kunnen kiezen je eigen vlees/vis (al dan niet vooraf gekruid/gemarineerd of (voor)bereid) in een aluminiumpakketje of aan een spies zelf mee te nemen en te opperen dit ook voor meerdere mensen mee te nemen.
Groenten verwerken in deze aluminiumpakketjes, bij aan je vlees-spiezen ofwel opperen een mooie, verse, eigen gemaakte salade met een mooie dressing (met pure ingrediënten) mee te nemen kan dan ook een optie zijn.
Groenten welke uitermate geschikt zijn om te grillen:

  • Courgette
  • Aubergine
  • Paprika
  • Champignons (of andere paddenstoelen)
  • Pompoen
  • Venkel

Enkele ideeën voor je:


Zalmpakketje met asperges
Dit pakketje kan je prima vooraf prepareren en tevens op een BBQ bereiden, maar dit zal wat langere tijd vergen, dus controleer bij die bereiding regelmatig op gaarheid.
Ingrediënten:
Max. 120 g wilde zalmfilet
Max. 300 g groene, verse asperges
max. 1 eetlepel koud geperste olijfolie
Ongeraffineerd zout en peper
Max. 50 g prei, fijngesneden
Max. 1 schijfje citroen
Max. 0.5 eetlepel citroensap
Eventueel max. 0.5 eetlepel ongezoete sojasaus
Basilicum
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 205 graden. Pak een groot stuk bakpapier of aluminiumfolie. Leg dit in een ovenschaal en leg je zalmfilet hier op. Besprenkel dit met je citroensap en leg je schijfje citroen er bovenop. Besprenkel dit verder met je olie en sojasaus (hoeft niet als de pure variant je voorkeur geniet), bestrooi met zout en peper en fijngehakt basilicum en leg je asperges en gesneden prei erbij/erop. Vouw je bakpapier/folie vervolgens dermate goed dicht dat bij het bol worden door vrijkomend stoom, de hoeken niet meteen los zullen schieten (dus meerdere malen dubbel vouwen). Plaats je vis vervolgens zo’n 20 minuten in de voor verwarmde oven. Maak je pakketje voor nuttigen voorzichtig open, aangezien er erg heet stoom uit kan vrijkomen

 

Mediterraans pakketje kip


Dit soort pakketjes zijn ideaal om bij een BBQ (of die nou bij jezelf of een ander is) toch mooie voedingsstoffen binnen te krijgen en jezelf daarin gerust te stellen wanneer je verder niet precies weet wat het aanbod betreft: al je voedingsstoffen kan je namelijk zelf voordien al bepalen en in zo’n pakketje stoppen.
Deze zou je van te voren al kunnen prepareren en eventueel dus ook mee kunnen nemen naar een BBQ bij een ander, zodat je niet met tegenzin dingen aldaar moet kiezen die je wellicht tegenstaan.
Ingrediënten:
Max. 60 g kipfilet
Max. 40 g fetakaas
Citroenrasp (van een biologische citroen)
Oregano
Max. 250 (roma)tomaten, in kwartjes/plakken gesneden
Max. 10 g ui, gesnipperd
Max. 100 g olijven (controleer ingrediënten op puurheid)

 

Bereiding:
Verhit de BBQ (oven op grillstand kan ook). Leg folie op je werkblad. Mix de fetakaas met de  citroenrasp en de oregano. Plaats je kipfilet op je folie. Verpreid de tomatenstukjes en olijven en de uisnippers hierover. Lepel je feta-citroen-kruiden mengsel over dit alles. Vouw je folie dicht, zodat de  uiteinden goed stevig gevouwen kunnen worden, deze niet losgaat bij uitzetting door stoom welke in het pakketje kan ontstaan. Leg de pakketjes zo’n 20-25 minuten op de BBQ/grill. Draai deze na 10 minuten wel even om. Controleer door de kip open te snijden of deze gaar is, zo niet, nog even langer  grillen. Wees voorzichtig bij/met het openmaken van je pakketje met het vrijkomen van heet stoom, dat je je niet brandt!

 

Champignon-fetapakketje

Dit pakketje kan je zowel in de oven als op de BBQ bereiden.
Een keer wat anders dan vis in een pakketje!
Pas op bij het openmaken met het vrijkomen van stoom!

 

Ingrediënten:
Max. 75 g fetakaas
Max. 250 g champignons
Max. 50 g olijven (controleer op puurheid)
Max. 0.5 eetlepel koudgeperste (kokos/olijf)olie
Max. 0.5 eetlepel citroensap
Tijm
Paprikapoeder

 

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak de champignons schoon en snijd ze door midden. Leg een vel bakpapier op je werkblad. Leg hierop de helft van je champignons. Besprenkel dit met citroensap (of bouillon). Verdeel hierover de olijven, de tijm, de (kokos)olie en de paprikapoeder en vervolgens wat zout en peper. Vouw het bakpapier dusdanig strak dicht dat je een afgesloten zak krijgt, zodat het vocht er niet uit kan lopen en stoom niet kan ontsnappen. Wanneer je teveel ingrediënten voor 1 pakketje hebt om nog goed dicht te kunnen vouwen, maak dan meerdere pakketjes. Leg de pakketjes op een bakplaat en bak deze zo’n 25 minuten in de voor verwarmde oven. Haal ze vervolgens uit de oven, maak ze voorzichtig open en verkruimel de fetakaas er vervolgens over en serveer meteen.

 

Rundvleesspiesjes

Wanneer je meerdere porties van de spiesjes grillt, kan je ze later afgekoeld, aangevuld met rauwkost inzetten als snack om ’s avonds te eten of overdag mee te nemen!

 

Ingrediënten:

Max. 0.5 eetlepel koud geperste (kokos/olijf)olie

Max. 200 g broccoli

Max. 1 rode paprika

Max. 250 g champignons

Max. 120 g magere runderlappen/biefstuk

Voor de marinade:

Max. 10 g sesamzaad

Gemberpoeder

Knoflookpoeder

Max. 0.5 eetlepel azijn

Max. 0.5 eetlepel ongezoete sojasaus (Tamari)

Peper

Max. 1 fijngehakt rood chilipepertje

 

Bereiding:

Verhit de olie in een pan of wok. Snijd je groente klein en roerbak deze samen met knoflook- en gemberpoeder beetgaar. Snijd je runderlappen of biefstuk in blokjes van zo’n 1 cm en doe deze in een kom of afsluitbare zak. Meng alle ingrediënten voor de marinade in een kom en smeer hier je vleesstukjes vervolgens goed mee in. Laat dit een hele poos; zo’n 4 uur (bij voorkeur wel een nacht lang) marineren. Wanneer je houten spiesjes gebruikt, week deze voor gebruik. Rijg je gemarineerde vleesstukjes aan spiezen en giet eventueel overgebleven marinade hier over. Grill de spiesjes vervolgens zo’n 2-3 minuten aan elke kant en laat ze vervolgens zo’n 5 minuten rusten.

 

Zalmspiesjes

Deze spiesjes kan je in het voren prepareren om in te zetten bij een BBQ bij jezelf of mee te nemen naar een BBQ bij een ander, zodat je zeker weet dat je mooie voedingsstoffen binnenkrijgt.

Grillen in een grilpan/oven bij minder mooi weer kan natuurlijk ook en dan zou je het, aangevuld met groente/rauwkost als maaltijd binnen ook kunnen eten of als leuk kleurrijk hapje ’s avonds kunnen nuttigen of als tussendoortje ook prima mee kunnen nemen in gegrilde, afgekoelde toestand!

De marinade zou je 3 dagen in het voren kunnen maken en nog kunnen gebruiken en de spiesjes zelf zou je zeker zo’n 8 uur gekoeld kunnen bewaren.

 

Ingrediënten:

Max. 120 g zalm, in blokjes gesneden

Max. 1 citroen, in partjes gesneden

Max. 200 g cherrytomaatjes

Eventueel: courgettestukjes, paprikastukjes of champignons

Voor de marinade:

Max. 1 eetlepel koud geperste olijfolie

Peterselie, fijngehakt

Basilicum, fijngehakt

Komijn

Geelwortel

Gemberpoeder

Knoflookpoeder

Zout

Chilivlokjes of zwarte peper

 

Bereiding:

Vermeng in een kommetje alle ingrediënten voor de marinade. Doe de zalmblokjes in een schaal en vermeng dit goed met 2/3 deel vd marinade. Vermeng de cherrytomaatjes (en/of andere groenten welke je gebruikt) met het andere deel vd marinade. Laat deze marinade een poosje intrekken. Rijg om en om groente, zalmblokje en citroenpartje aan spiezen/spiesjes. Grill de spiesjes op een verhitte (wellicht ingesmeerde) BBQ of grill in zo’n 10-15 minuten (onder regelmatig draaien) gaar (zal gewenste gaarheid en tomaten enigszins gekleurd en verschrompeld).

 

Gemarineerde BBQ-spiesjes

 

Ingrediënten:

Max. 120 g mager rundvlees, varkensvlees of kippenvlees aan kleine stukjes gesneden

Champignons, gehalveerd

Groene paprika, aan grove stukken gesneden

Cherrytomaatjes

Voor de marinade:

Max. 1 eetlepel koud geperste olijfolie

EN Max. 0.5 eetlepel pure tomatenpuree en een fijngehakt chilipepertje en peper en zout

OF Max. 0.5 eetlepel citroensap en 0.5 eetlepel ongezoete sojasaus EN knoflookpoeder en peper en

zout

 

Bereiding:

Vermeng de ingrediënten van de gekozen marinade en giet dit tijdig over de gekozen vleesstukjes en laat dit een paar uur intrekken (deze marinade ook vermengen met de groenten kan en mag). Wanneer je houten spiezen gebruikt leg deze dan ook ruim te voren te weken in water. Rijg vervolgens afwisselend de groentenstukjes met gemarineerde vleesstukjes aan je spiezen om ze vervolgens meteen te grillen tot ze gaar zijn (dus regelmatig draaien) of om goed afgedekt en koel bewaard later neer te zetten/mee te nemen.

 

Eigen gemaakte kipsaté

 

Deze satéstokjes kan je van te voren prepareren en meenemen naar een BBQ, zodat je zeker weet dat je saté mooie ingrediënten bevat of ze zelf thuis grillen en inzetten als tussendoortje om (afgekoeld) later mee te nemen of op tafel te zetten. Deze saté bevat al wel je eiwitten en een mooie bron van vet, maar de

groente mist nog; eet je er dan ook nog wat groente rauw/gekookt/gestoomd bij?

 

Ingrediënten:

Max. 120 g (biologisch) kipfilet of varkensfilet

Max. 1 eetlepel ongezoete sojasaus (Tamari)

Max. 1 eetlepel koud geperste olijfolie

Koriander

Gemberpoeder

Knoflookpoeder

Kurkuma

Max. 1 fijngehakt rood pepertje

Laos

Komijn

Citroenrasp (van een biologische citroen)

Max. 1 eetlepel citroensap

 

Bereiding:

Snijd de kip/varkensfilet in blokjes. Combineer de overige ingrediënten tot een marinade. Schep de vleesblokjes door de marinade en dek de kom af met folie. Laat dit afgedekt minstens 30 minuten marineren in de koelkast. Wanneer je houten prikkers gebruikt; week deze zo’n 10 minuten in kokend water. Prik de gemarineerde vleesblokjes aan de prikkers. Verhit de BBQ of Grilpan en grill/bak de saté in zo’n 8 minuten gaar, onder regelmatig draaien.

 

Gehaktspiesjes

Prepareer deze spiesjes in het voren. Bereid ze wanneer je zelf gaat BBQ-en of neem ze mee naar een BBQ. Bereid je een dubbele/grotere portie, kan je ze afgekoeld ook later/een volgende dag, mits koel bewaard, meenemen als snack/lunch naar werk of dagje weg, picknick of ’s avonds als hapje op tafel zetten.

 

Ingrediënten:

Max. 60 g mager (biologisch)rundergehakt

Max. 1 ei

Max. 10 g ui, gesnipperd

Max. 1 eetlepel pure, ongezoete mosterd

Max. 1 eetlepel pure, ongezoete sojasaus (Tamari)

Max. 0.5 eetlepel pure, ongezoete tomatenpuree

Cayennepeper

Zout

Max. 1 eetlepel koud geperste olijolie

Max. 1 rode/gele paprika

Max. 1 groene paprika

 

Bereiding:

Wanneer je houten stokjes gebruikt, wel deze ruim voor gebruik in water. Meng het gehakt met de uisnippers, mosterd, sojasaus, cayennepeper, zout, ei en de olie. Meng de ingrediënten goed door elkaar. Laat dit mengsel, afgedekt, in de koelkast ongeveer een uur op smaak komen. Maak vervolgens kleine balletjes van dit mengsel. Snijd de paprika’s in grove stukken. Rijg een balletje aan een stokje, afgewisseld met 2 kleuren paprika en dan weer een balletje enzovoort. tot de ingrediënten op zijn. Gril de stokjes op de BBQ gaar. Draai regelmatig, tot de balletjes egaal bruin zijn.

 

Groentenpakketje

Prima van te voren al voor te bereiden/prepareren en mee te nemen naar een BBQ, wanneer je niet voor vervelende verrassingen wil komen met het aanbod aldaar. Dit kan je enkel voor jezelf klaar maken en meenemen, maar voor anderen kan natuurlijk ook!

 

Ingrediënten:

Max. 2 tomaten

Max. 200 g courgette

Max. 1 gele paprika

Max. 200 g aubergine

Max. 10 g ui

Max. 55 g mozzarella

Max. 1 eetlepel koudgeperste olijfolie

Max. 0.5 eetlepel azijn/citroensap

Knoflookpoeder

Max. 0.5 eetlepel, pure mosterd

Knoflookpoeder

Tijm, roosmarijn en oregano

Peper en zout

 

Bereiding:

Maak een marinade van de olie, de knoflookpoeder, de mosterd, de tijm, rozemarijn en oregano. Voeg hier de azijn/het citroensap aan toe en wat peper en zout. Maak de groenten schoon en snijd ze in stukjes en de mozzarella in blokjes. Marineer de groenten en kaas in de helft vd marinade en laat dit een haf uur in trekken (minimaal). Leg aluminiumfolie op je werkblad en schep hier je gemarineerde groentenmix op. Giet de resterende marinade hier over. Vouw de uiteinden van het folie vervolgens naar elkaar toe en draai de puntjes om elkaar, zodat je een pakketje krijgt. Leg dit een kwartiertje tussen niet al te hete kolen van de BBQ. Controleer door openmaken af en toe of de groenten zacht/gaar zijn. Pas hierbij wel op met vrijkomend hete stoom.

 

Vispakketje

Vis kan, wanneer je deze bakt in een pan, nogal snel uit elkaar vallen of aanbranden. Deze vorm van bereiding kan echter niet/nauwelijks mislukken!

 

Ingrediënten:

Max. 120 g witvis

Max. 200 g gesneden courgette of pompoen

Max. 250 g gehalveerde cherrytomaatjes

Max. 10 g ui, gesnipperd

Max. 0.5 eetlepel citroensap/azijn

Max. 1 eetlepel koud geperste olijfolie

Basilicum

Zout en Peper

 

Bereiding:

Leg een vel folie op je werkbank. Verdeel hier de gesneden courgette/pompoen over, verdeel de uisnippers en basilicum hierover, evenredig verdeeld en leg de gehalveerde tomaatjes hier omheen. Besprenkel dit met azijn/citroensap en een halve eetlepel olie (en wanneer je gaat grillen, dan ook een eetlepel water) en breng p smaak met zout en peper. Leg bovenop dit alles je stukje vis en bestrooi ook dit met zout en peper en besprenkel dit met de andere halve eetlepel olie. Vouw je folie dicht tot een pakketje (dit kan je ook een aantal uur in het voren al doen en kan dus als kant-en-klaar-pakketje ook meegenomen worden naar een BBQ). Laat dit minimaal 15 minuten op kamertemperatuur staan. Verwarm (wanneer je dit niet op de BBQ bereid, maar thuis in de oven) de oven voor op 200 graden of steek de BBQ aan. Bak/grill de vis gaar in zo’n 10 minuten (controleer op gaarheid door met een prikker in de vis te steken en te kijken of deze er makkelijk door glijdt -> pas op, want met het openmaken van het pakketje komt hete stoom vrij). Garneer na opening met basilicum

 

Vis-groentepakketje

 

Ingrediënten:

Max. 120 g verse vis naar eigen wens/voorkeur, in kleine stukjes gesneden

Max. 10 g ui, gesnipperd

Max. 1 rode paprika, gesneden

Max. 200 g tomaten, in partjes gesneden of gehalveerd, wanneer je cherrytomaatjes gebruikt

Peterselie

Tijm

Knoflookpoeder

Zout en peper

Max. 1 citroen, in schijfjes gesneden

Max. 1 eetlepel koud geperste (kokos/olijf)olie

 

Bereiding:

Schud alle ingrediënten in een kom of zak goed door elkaar. Leg de ingrediënten op een stuk alumiumfolie en vouw deze goed dicht. Bereid je pakketje op een goed verhitte grill, zo’n 8-10 minuten aan elke kant. De groente is als je het pakketje openmaakt als het goed is beetgaar geworden, de ui wat glazig en gecaramelliseerd, de vis gaar en alles ruikt heerlijk naar de kruiden! Ook dit soort pakketjes kan je in het voren klaarmaken en eventueel meenemen, voor jezelf als ook overige BBQ-gasten, wanneer je bijvoorbeeld niet weet wat het aanbod is bij degene waar de BBQ gehouden wordt .

 

Gegrilde pesto-kip-tomaatspiezen


Ingrediënten:

Basilicum, fijngehakt

Knoflookpoeder

Max. 1 eetlepel = 10 g geraspte Parmesaanse kaas

Max. 100 g (biologische)kipfilet, in blokjes gesneden

Zout en peper

Max. 1 eetlepel koudgeperste olijfolie

Max. 250 g cherrytomaatjes

 

Bereiding:

Pureer/maal in een keukenmachine de basilicum, kaas, zout en peper tot een gladde puree. Voeg hier geleidelijk de olie aan toe. Vermeng deze eigen gemaakte pesto vervolgens met de kipblokjes en laat dit een paar uur marineren. Wanneer je houten spiesjes gebruikt deze in de tussentijd weken. Na marineren en weken, spies je de kipblokjes afgewisseld met een cherrytomaatje aan de spiesjes tot de ingrediënten op zijn. Verhit een grillpan of BBQ. Plaats je spiesjes op een schone grill/BBQ (eventueel ingevet met olie) en grill deze 3-4 minuten, draai ze vervolgens om/bij en grill nog eens 2-3 minuten tot ze gaar zijn. Eenmaal gegrild, wanneer je dit thuis zou doen en meer zou grillen, kan je ze ook af laten koelen, bewaren en een later momenten meenemen/eten!

 

Biefstuk-courgettespiezen

 

Ingrediënten:

Max. 120 g biefstuk, in blokjes gesneden

Max. 1 eetlepel koud geperste (olijf)olie

Max. 0.5 eetlepel ongezoete sojasaus (Tamari)

Max. 1 groene paprika, in grove stukken gesneden

Max. 1 courgette, in grove stukken gesneden

Max. 100 g prei, in grove stukken gesneden

Chilivlokjes

Gemberpoeder

Knoflookpoeder

 

Bereiding:

Doe alle ingrediënten bij elkaar in een afgesloten diepvrieszak en schud dit goed door elkaar. Laat dit zo’n 1-4 uur marineren. Verhit een grill of BBQ. Rijg de inhoud van je zak aan spiezen in een leuke volgorde. Grill je spiezen zo’n 12-15 minuten en draai deze elke 3-4 minuten om/bij, zodat ze evenredig gaar en zo egaal/bruin mogelijk worden aan alle kanten. Van te voren voor te bereiden en mee te nemen naar een BBQ elders, maar ook van te voren al te grillen en in te zetten als hapje tussendoor thuis of meenemen naar een picknick elders, gegaard en wel!

 

Zalm-tomaat-spiesjes

 

Ingrediënten:

Max. 120 g zalmfilet, in blokjes gesneden

Max. 250 g cherrytomaten

Roosmarijn

Max. 1 eetlepel koud geperste olijfolie

Knoflookpoeder

Max. 0.5 eetlepel citroensap

Zout en peper

 

Bereiding:

Verwarm de gril. Vermeng in een kommetje de olie met roosmarijn, knoflookpoeder en citroensap. Voeg zout en peper naar smaak en wens toe en roer dit goed door elkaar. Doe de zalmblokjes en tomaatjes bij in dit kommetje en laat het geheel zo’n 30 minuten marineren. Rijg afwisselend de zalmblokjes en tomaatjes aan spiesjes (houten varianten eerst laten weken). Wanneer je gril of BBQ heet is, de spiesjes hierop leggen. Wanneer de zalm aan één kan begint te kleuren bijdraaien en dit bij elke kant herhalen (voorzichtig want gare vis kan makkelijk uit elkaar vallen). Dit zal in totaal zo’n 6-10 minuten in beslag nemen. Garneer met roosmarijn en citroen. Prima als avondsnack. Ook afgekoeld mee te nemen als snack tussendoor of onderdeel van je maaltijd, koud of warm, maar dan wel nog aangevuld met extra groente.

 

Zalmspiesjes

 

Ingrediënten:

Max. 120 g zalmfilet

Max. 1 citroen

Max. 20 g sesamzaad

Chilipeper

Italiaanse kruidenmix of oregano

 

Bereiding:

Snijd de zalm in kleine blokjes en de citroen in dunne plakjes. Prik de zalmblokjes, afgewisseld met een citroenschijfje aan satéprikkers of spiezen van ander materiaal. Bestrooi je spiezen met de kruiden, sesamzaadjes en chilipeper. Gril je spiezen rondom in een grilpan of op de BBQ. Deze zalmspiezen kan je zowel koud als warm eten. Als hapje, aangevuld met wat rauwkost of als onderdeel van een maaltijd samen met gekookte/gestoomde groenten. De spiezen aanvullen met stukjes paprika of champignons of andere groenten kan ook!

 

Visspiesjes

Wanneer je deze vooraf zou prepareren, zou je ze ook mee kunnen nemen naar een BBQ elders als het aanbod aldaar onzeker zou zijn qua voedzaamheid.

 

Ingrediënten:

Max. 200 g courgette, in dikke plakken gesneden

Max. 150 g peultjes

Max. 200 g cherrytomaatjes

Max. 120 g kabeljauwfilet (of andere witvis), in blokjes gesneden

Voor de marinade:

Max. 1 eetlepel citroensap

Citroenrasp

Max. 1 eetlepel koud geperste olijfolie

Italiaanse tuinkruiden

Zout

 

Bereiding:

Kook de courgettestukken, peultjes en tomaatjes in zo’n 5 minuten in gezouten water. Rijg deze om en om met de stukjes vis aan je spiezen (wanneer je houten spiesjes gebruikt, deze eerst weken, minimaal een uur). Meng de ingrediënten van de marinade en leg hier je spiesjes zo’n 1-2 uur in te marineren. Grill de spiesjes zo’n 10 minuten. Keer ze regelmatig.

 

Citroenknoflook garnalen-groentenspiezen

Prima in het voren te prepareren voor eigen BBQ of BBQ elders.

Ook prima om meerdere porties van te grillen om later als afgekoeld hapje nog in te kunnen zetten op een later moment (mits koel bewaard).

 

Ingrediënten:

Max. 120 g gepelde garnalen

Max. 200 g broccoli, in kleine roosjes gesneden

Max. 1 rode paprika, in grove stukken gesneden

Max. 200 g courgette, in grove plakken gesneden

Voor de marinade:

Max. 1 eetlepel koud geperste olijfolie

Knoflookpoeder

Max. 1 eetlepel citroensap

Citroenrasp

Peper en ongeraffineerd mineraalzout

 

Bereiding:

Doe de garnalen en grof gesneden groenten in een afsluitbare zak. Giet hier de marinade-ingrediënten bij en laat dit (bij voorkeur een hele nacht: hoe langer hoe smakelijker) een poos marineren. Rijg de stukjes om en om aan spiezen. Je kan de garnalen en groenten het best apart houden, aangezien de groenten vaak wat langer nodig hebben om goed gegrild te raken. Grill je spiezen een aantal minuten aan alle zijden.

 

Griekse spiesjes

 

Ingrediënten:

Max. 120 g kipfilet, in blokjes gesneden

Max. 50 g olijven (controleer op puurheid)

Max. 0.5 eetlepel koud geperste olijfolie

Knoflookpoeder

Uipoeder

Max. 1 eetlepel citroensap

Citroenrasp

Basilicum of oregano

Zout en peper

Max. 1 courgette, in dikke plakken gesneden

Max. 1 groene en 1 gele paprika, in grove stukken gesneden

 

Bereiding:

Wanneer je houten spiezen gebruikt; week minimaal 30 minuten in water. Vermeng in een grote kom de kipblokjes met de gehalveerde olijven, ui- en knoflookpoeder, citroensap en -rasp en de gedroogde basilicum of oregano, zout en peper. Laat dit minimaal 30 minuten marineren, hoe langer hoe intenser de smaak. Vermeng de gesneden courgette en paprika met zout en peper vlak voor het grillen. Vermeng in een schaaltje de olie met knoflookpoeder tot  knoflookolie. Rijg afwisselend je gemarineerde kip met de groentestukjes. Verhit de BBQ en grill de stokjes/spiezen. Grill ze zeker zo’n 8 minuten tot de kip gaar is en draai elke 2-3 minuten bij. Smeer ze na bereiding in met de knoflookolie.

 

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!