Alles biologisch en alles van de natuurvoedingswinkel: Gezond bezig!!
Al die bewerkte voeding in de reguliere supermarkten!
– Arm aan voedingsstoffen door alle bewerkingsprocessen
– Rijk aan bestrijdingsmiddelen
– Rijk aan kunstmatige toevoegingen
– Rijk aan geraffineerde suikers
– Rijk aan toegevoegde suikers
– Rijk aan dierlijke vetten of geraffineerde oliën
Je hebt er genoeg van!
Dat soort voeding wil je toch niet in je lijf!
Je wil voedingsstoffen; ECHTE voedingsstoffen!
Niet al die bewerkte rotzooi!
Niet al die toegevoegde chemische stoffen waar jij niet om hebt gevraagd, maar welke men allemaal wel zomaar ongevraagd toevoegt of de voeding aan blootstelt en mee behandelt!
Zo..jij gaat ENKEL nog maar shoppen bij de natuurvoedingswinkel!
– Daar koop je ENKEL biologisch en is je voeding dus vrij van bestrijdingsmiddelen en dergelijke
– Daar vind je ENKEL producten met ingrediënten van natuurlijke oorsprong
– Daar koop en vind je ENKEL natuurlijke suikers en niet al die chemische
– Daar koop je ENKEL nog maar plantaardig merk je, eigenlijk niks dierlijks meer, want daar heb je ook genoeg van
Je dagen en kastjes zijn als gevolg gevuld met fruit, granen als havermout, spelt en quinoa en allerlei noten en zaden, cacao, kokos, amandelmeel, kokosmeel…ga zo maar door.
Je koopt, hebt dit altijd in huis en bakt zelf daarnaast ook noten-vruchtenrepen, havermout-fruitkoekjes en -muffins, broden van kokos- en amandelmeel, baksels met kokos, fruit en cacao; je bent er maar druk en creatief mee.
Het geurt altijd heerlijk bij jou thuis en een ieder smult ervan!
Deze NOOIT kunstmatig gezoet natuurlijk met geraffineerde suikers, maar enkel zoet uit honing, agavestroop, gepureerd fruit of gedroogd fruit.
ALLES natuurlijk!
Daar mag en kan een ieder vrijelijk van genieten: dat is ALLEMAAL gezond!
Hierop en hiervan leef je overdag met name en ’s avonds eet je VEEEEEL (uiteraard biologische) groenten met volkoren granen, noten en zaden en veelal geen vlees of vis meer eigenlijk.
Zo af en toe misschien een groenten-soja-burgertje of iets dergelijks wat ze daar ook hebben, maar niet altijd, want met veel groenten, granen, noten en zaden ben je al volop verzadigd en krijg je een enorm goed gevoel!
Jij vindt dat je gezond bezig bent
Je omgeving vindt en zegt dat je gezond bezig bent
Soms TE gezond
– Men vindt het maar extreem
– Men vindt het maar overdreven
– Men vindt het maar duur
– Men kan zich niet voorstellen dat je enkel op “konijnenvoer” zou kunnen of willen leven: Zij zouden het niet kunnen of willen!
Dat je GEZOND bezig bent, ook al wil niet iedereen mee doen of is niet iedereen het er mee eens of wil niet iedereen het je na doen, DAAROVER is iedereen het wel eens!
Je struikelt zowat over de voedingsstoffen: ALLES is gewoon ERG voedzaam en bevat natuurlijk voedingsstoffen wat je eet!
NIKS is meer onnatuurlijk of kunstmatig!
OH WAT GEZOND!
Maar is dit wel in alle gevallen zo gezond?
Onze gezondheid wordt onder andere bepaald door de balans in ons lichaam en of ons lichaam stress ervaart, welke het ervaart bij disbalans.
Het is dan ook belangrijk om te weten wat het is dat ons lichaam uit balans haalt, want daar dienen we voor te waken, want stress, dat is ongezond toch?!
Wat haalt ons lichaam zoal uit balans en geeft deze stress?
– Onder andere belastende, niet-voedzame, kunstmatige, chemische en een overschot aan zure stoffen tegenover basische stoffen in ons lichaam doen de balans verstoren en geeft ons lichaam stress
– Ook stoffen welke onze bloedsuikerspiegel alle kanten op laten vliegen en onze hormoonbalans verstoren, halen ons lichaam uit balans en geeft ons lichaam stress (zoals bij het eten van voeding rijk aan allerlei geraffineerde suikers en toegevoegde suikers)
– Wanneer ons lichaam constant aan het verbranden is, daarbij afvalstoffen (zure stoffen) vrijkomen, maar deze door weinig herstelmogelijkheden of afwezigheid van neutraliserende basische stoffen, niet spoedig genoeg afgevoerd worden, dan is de balans ook zoek en ervaart ons lichaam stress (zoals gebeurt bij een voeding met een erg hoog brandstof-gehalte)
Ohhhh….denk je…op basis van DIE punten, leef ik dus inderdaad nu SUPER gezond!
– Toegevoegde kunstmatige, belastende stoffen koop en gebruik ik niet!
– Doordat ik enkel natuurlijke suikers gebruik stijgt mijn bloedsuikerspiegel niet zo snel, dus zit het met de hormoonbalans ook wel goed!
– Ik krijg met al deze gezonde producten en voeding VAST minder calorieën en brandstoffen binnen dan vroeger (maar weet dit niet zo goed, want ik ben niet zo bezig met calorieën)
Wat je en wat WE ons echter niet beseffen is dat ook al koop en eet je voeding, waar geen belastende stoffen aan zijn toegevoegd, belastende stoffen WEL kunnen ontstaan UIT voeding en zeker OOK natuurlijke voeding!
– Wanneer granen/koolhydraten namelijk sterk verhit worden, kunnen er belastende stoffen ontstaan, doordat er al reacties met onder andere zuurstof hebben plaatsgevonden nog voor het in ons lichaam is geweest
– Wanneer noten en zaden en plantaardige oliën (welke niet zo stabiel zijn en niet zo goed tegen blootstelling aan licht, lucht en verhitting kunnen), verhit worden, kunnen er belastende stoffen ontstaan, doordat er al reacties met onder andere zuurstof hebben plaatsgevonden nog voor het in ons lichaam is geweest
– Wanneer natuurlijke stoffen geïsoleerd en geconcentreerd genuttigd worden, kunnen ze bepaalde organen, zoals de lever belasten en toxische eigenschappen gaan vertonen, bijvoorbeeld wanneer deze in zuur milieu, zoals de darmen belanden; deze stoffen bevatten dan een te hoge concentratie te neutraliseren stoffen in één keer, waar onvoldoende neutraliserende stoffen, zoals in en bij de lever basische mineralen, in één keer voor beschikbaar zijn
OEI!!!
Jij krijgt MIDDELS je voeding wellicht de belastende stoffen niet binnen, maar de voeding welke jij nuttigt en ook mee bakt en verhit, kan WEL DEGELIJK belastende stoffen gaan vormen, realiseer je je nu en al die natuurlijke suikerstropen en geïsoleerde plant-eigen suikers en zoetstoffen, welke je zelf toevoegt aan baksels en ook zitten in de kant-en-klare koekjes van havermout en spelt, welke je koopt in de natuurvoedingswinkel, zijn ook geïsoleerde en geconcentreerde suikers besef je!
Een hoog gehalte fructose, welke je lever kan belasten krijg je zo heel makkelijk binnen!
Hoe gezond is dat; leververvetting en leverbelasting en bacteriële overgroei en vergisting in je darmen denk je?
Ook al deze natuurlijke suikers, ook al zijn ze natuurlijk, welke allemaal net zo goed wel het stofje glucose bevatten, allemaal zo opgestapeld in je darmen in een zuur milieu (want je krijgt er opgeteld HEEL wat binnen met je fruit, gedroogd fruit, fruitstroop, fruitpuree en granen) kunnen aldaar in dat zure milieu, wanneer ze in zo grote getale daar aankomen en te lang verblijven een PRIMA voedingsbodem vormen voor Candida; een bacteriegroep in je darmen die het ook ERG leuk vindt om schimmels en gisten EN toxines te vormen!
Hoe gezond is dat; schimmel en gistinfecties?
OOK krijg je met dit alles echt wel dermate veel suikers binnen, ook al zijn ze natuurlijk en met name vezelrijk en NIET geraffineerd, dat toch ECHT je bloedsuikerspiegel toch wel flink hoog is en blijft gedurende de dag, wellicht niet zozeer met scherpe pieken stijgt, maar toch wel constant verhoogd kan en zal worden.
Met name wanneer je gaat zoeten met stropen en gepureerd gedroogd fruit, kan je je er namelijk ERG op gaan verkijken hoeveel suikers je dan in 1 fruitreepje of -koekje of vruchten-notenbrood binnenkrijgt!
Ja en ook DIE doen je bloedsuikerspiegel stijgen hoor!
Wist je dat een constant verhoogde bloedsuikerspiegel belastend is voor je vaat- en celwanden, ontstekingsbevorderend is en je alvleesklier uitput en hormonale balans doet verstoren?
Enneh..calorieën?
Heb je al gezien wat je met name nuttigt?
Brandstoffen uit koolhydraten en vetten.
Hele mooie en natuurlijke en voedzame varianten weliswaar, maar wel BEIDE brandstoffen.
Niet alleen gedroogd fruit en natuurlijke zoetstoffen en geïsoleerde fruitstropen, kunnen je ongemerkt HEEL veel suikers bieden met een klein hapje en beetje al, maar ook noten en zaden en notenmelen doen ongemerkt met een klein hapje al HEEL VEEL vet verschaffen.
Wanneer je dit zo door je dag heen eet en deze brandstoffen allemaal optelt, is je lichaam CONSTANT aan het verbranden, dus bezig met brandstoffen.
Zure afbraakproducten komen daarbij en daardoor dan ook de hele dag door FLINK vrij.
Deze moeten tijdig afgevoerd worden, wil je lichaam kunnen herstellen en geen schade oplopen hiervan, want je lichaam en bloed en celinhoud dient basisch te zijn en niet zuur.
Hiervoor heb je onder andere aminozuren, vetzuren en vooral veel basische, neutraliserende, vochtrijke mineralen en vitamines voor nodig om deze allemaal mee af te voeren, weg te sturen en in te verpakken of aan te verbinden.
EHHHHHHHHHHH en nog iets…waar zijn de eiwitten in je voeding??!!
DIE was je even vergeten hè!
Ok..in noten en zaden en granen zitten wel eiwitten, maar dat zijn ENKEL plantaardige eiwitten met een AANTAL aminozuren.
Plantaardige eiwitten bieden niet ALLE essentiële aminozuren en kunnen daardoor minder optimaal benut worden.
Daarnaast heeft ELKE hap brandstof (welke je dus HEEL VEEL en VAAK nuttigt) eiwitten in de vorm van enzymen, gemaakt van aminozuren dus gevormd uit eiwitten, nodig om te verteren, vervolgens te verbranden EN daarna schade te helpen voorkomen door zure restproducten te helpen neutraliseren en bufferen.
DIE hoeveelheid eiwitten, welke JOUW hoeveelheid brandstoffen vereist DIE krijg je niet binnen!
Hoe gezond is dat? Ondervoeding in eiwitten/aminozuren en wellicht daardoor ontstane stress/spierafbraak EN opstapeling van zure restproducten uit de koolhydraatverbranding!
Betekent natuurlijk, voedzaam en biologisch eten dan ook vanzelfsprekend gezond?
Nee, want met dit eetpatroon zouden BEST je lever, alvleesklier en darmen “overspannen” kunnen raken en kan je PRIMA diabetes, verhoogd cholesterol, verzuring en schimmelinfecties kunnen ontwikkelen: niet ECHT een toonbeeld van gezond toch?!
Add comment