Glutenvrij.
Tarwevrij.
Vrij van toegevoegde en geraffineerde suikers.
Dat is allemaal ERG “hip and happening” momenteel.
We doen er volop aan mee en geloven er heilig in.
We doen mee met allerlei suikerchallenges die ons uitdagen suikervrij te gaan leven.
We zien ook allerlei filmpjes aan ons voorbij komen van mensen die OOK suikervrij zijn gaan leven en qua gezondheid grote, verbluffende resultaten hebben geboekt.
Dit bekrachtigd ons uiteraard in onze keuze OOK suikervrij te willen leven!
Jij eet dan ook ABSOLUUT geen tarwebrood meer en absoluut GEEN tarweproducten meer.
Ook ga je fanatiek ALLE verpakkingen na om te kijken of er geen “verborgen geraffineerde suikers” in zitten.
Enkel producten waar die NIET in zitten wil je namelijk tegenwoordig nog maar kopen en eten en in je kastjes hebben liggen.
Dit is een ware sport voor je geworden, die je beoefent samen met vele anderen.
Dit doet je goed voelen.
Ja, ook jij voelt je zoveel fitter sindsdien!
Al die “darmbelastende stoffen” en al die “voedingsstof-rovende suikers” zijn nu uit je voeding gebannen.
Ja, dat weet je namelijk inmiddels en heb je geleerd.
Je weet en hebt geleerd dat gluten je darmen belasten en suikers vitamines en mineralen uit je lijf roven, je lichaam uitputten, onrustig maken en je hersenprocessen in de war schoppen!
Alle stoffen die je eerder dan ook zo uit deden putten en opgeblazen deden voelen zijn tegenwoordig GEEN onderdeel meer van je eetpatroon!
Nu voelen je darmen dan ook SCHOON en tevens GEZOND!
Nu voelt je lijf dan ook juist overladen en gevuld met vitamines en mineralen.
Jij zit dan ook boordevol energie en voelt je daardoor GEZOND!
Gezonder dan ooit!
Jij bent goed en bewust bezig voor en met je gezondheid en je lijf!
In jouw lijf geen voeding meer waar belastende stoffen in zitten hoor!
In jouw lijf geen voeding met daarin stoffen zonder voedingswaarde hoor!
Alle ingrediënten in je eetpatroon zijn nu DUIDELIJK voedzaam en ongeraffineerd!
Ongeraffineerde voeding wil zeggen dat deze voeding (op het moment je dit koopt, want daarna kan (en ga je ook vaak) er zelf nog WEL van alles mee doen qua “bewerking en behandeling”) nog NIET allerlei bewerkingsprocessen heeft ondergaan en daardoor vitamines en mineralen in de aanwezige ingrediënten dan ook nog NIET heeft verloren!
Ongeraffineerde voeding op basis van ongeraffineerde ingrediënten inkopen en gebruiken als basis van je eetpatroon is nu dan ook je missie!
Nee, je ervaart geen gemis hoor door je vroegere geraffineerde brood, vroegere geraffineerde crackers en vroegere koekjes op basis van geraffineerde bestanddelen etc. tegenwoordig te mijden, te beperken en te laten liggen!
Je hebt namelijk ALLERHANDE alternatieven gevonden ZONDER geraffineerd suiker en ZONDER tarwe en ZONDER gluten.
Lekker joh!
En vele malen voedzamer natuurlijk!
Veel koop, bak en eet je nu dan ook van en met allerlei glutenvrije ongeraffineerde granen, notenmelen en ongeraffineerde, natuurlijke suikers.
Je kan er geen genoeg van krijgen!
En die “mogen” en kunnen allemaal!
Ja, want DIE zijn WEL gezond!
Want zitten er ergens GEEN gluten in en bevat iets GEEN geraffineerde en toegevoegde suikers en ook GEEN tarwe en WEL mooie, natuurlijke ongeraffineerde ingrediënten, dan is iets vanzelfsprekend GEZOND!!
Althans, dat geloof jij (en velen met jou).
We geloven dat wanneer je ongezonde en voor ons lichaam of voor bepaalde organen “belastende stoffen” worden weggelaten, je vanzelfsprekend iets gezonds overhoudt!
Oei een zeer grote valkuil, want is dit wel zo?
En als dit niet zo is en we met z’n allen met dit soort hypes mee doen en allerlei suikerchallenges volgen, raken we dan niet enkel verder van huis?
Verder van huis m.b.t. ons besef van niet zozeer wat allemaal belastend is en we allemaal NIET zouden moeten eten, maar het besef van wat we eigenlijk WEL zouden moeten eten?
Suikerchallenges leren ons namelijk wat NIET te eten, maar leer je wel goed wat WEL te eten?
Kunnen we ons niet beter DAAROP richten?
Wanneer is iets gezond?
Iets is gezond, wanneer de stoffen die iets bevat je lichaam en de organen in je lichaam NIET doet belasten.
- Wanneer je lichaam bij het verwerken van die stoffen GEEN stress (grote disbalans) ervaart en GEEN reden heeft stresshormonen af te moeten geven.
- Wanneer de stoffen in hetgeen je eet de balans in je lijf helpt ondersteunen; wanneer deze stoffen overwegend ontzurend en ontstekingsremmend van aard zijn aangezien ons lichaam constant (door de vele verbrandingsprocessen in het lijf) anders wat verder kan verzuren en beschadigen en ontstekingen anders kunnen ontstaan.
- Wanneer de stoffen in hetgeen je eet dan ook de bloedsuikerspiegel, bloeddruk, vochtbalans en zuurtegraad in je lijf gunstig beïnvloeden en NIET ongunstig en dus NIET al te heftig doen verstoren!
Waarom willen we reguliere, ouderwetse pepernoten dan ook absoluut NIET eten?
- Aangezien reguliere pepernoten geraffineerde granen in de vorm van tarwebloem bevat (hier zitten geen vitamines en mineralen (essentiële bouwstoffen) meer in).
- Aangezien tarwe een gluten-bevattend graan is en deze pepernoten dan OOK gluten bevatten (waarvan we lezen dat deze belastend zijn voor de darmen en daardoor makkelijk ontstekingen in onze darmen kunnen ontstaan wanneer je daar veel van zou eten).
- Aangezien aan deze ouderwetse pepernoten ook nog eens concentraten van geraffineerde suikers extra worden toegevoegd (waarvan we OOK weten dat deze de darmen kunnen belasten (gist- en schimmelvorming kan ontstaan), waarvan we weten dat ze geen vitamines en mineralen bevatten, waarvan we weten dat ze vitamines en mineralen vervolgens “roven” uit ons lijf en ons lijf dan ook doen uitputten en doen verzuren EN deze suikers onze bloedsuikerspiegel doen pieken, ons onrustig doen maken en onze hersenen belasten en over-prikkelen).
Van pieken in onze bloedsuikerspiegel weten we dat we onrustig worden, we weten dat onze alvleesklier hierdoor belast wordt, we weten dat onze hormoonbalans hierdoor verstoord raakt en we weten ook dat vetopslag hieruit kan voortkomen!
Nee, dat willen we allemaal niet en moet allemaal niet!
- Ook bevatten ouderwetse pepernoten ouderwetse melk en ouderwetse boter, je weet wel, van de koe.
Dat bevat allemaal lactose en verzadigd vet en ook die willen we niet!
Lactose wordt door velen namelijk (net als gluten) ook niet goed of makkelijk verteerd en is dus voor hen OOK belastend voor de darmen en verzadigd vet is slecht voor ons cholesterol (zo leren en onthouden we)!
Door dit besef over alle FOUTE ingrediënten in ouderwetse pepernoten zijn deze dan ook in deze tijd van glutenvrij, tarwevrij, koemelk-, lactose- en suikervrij natuurlijk NOT DONE deze “ouderwetse pepernoten”!
Die zitten namelijk BOORDEVOL belastende stoffen!
Die zijn hartstikke ONGEZOND!
Nee DIE gaan er niet meer in hoor!
Maar oh, wat ruiken ze lekker en oh, wat hebben we er WEL zin in.
We hebben namelijk WEL zin in de geur en smaak en dus de “beleving” van deze ouderwetse pepernoten!
Ah, maar dat kan toch, want er vliegen nu NATUURLIJK recepten over internet met GEZONDE PEPERNOTEN!
Gezonde pepernoten op basis van natuurlijke, ongeraffineerde ingrediënten welke hun voedingswaarde nog bezitten en welke dus nog WEL boordevol vitamines en mineralen zitten (op het moment je die ingrediënten inkoopt en er nog niks mee hebt gedaan en ook verder niks mee zou doen wellicht).
- Glutenvrije ingrediënten
- Tarwevrije ingrediënten
- Koemelk- en lactosevrije ingrediënten
- Enkel ONgeraffineerde suikers
- Enkel ONgeraffineerde vetten
Ja, dan is het ZEKER gezond!
Dat weten we ZEKER!
Deze gezonde pepernoten maak je namelijk van amandelmeel, kokosolie, notenmelk, uiteraard speculaaskruiden en vaak ook wel een ongeraffineerde suiker, zoals ahornsiroop of kokosbloemsuiker en recepten met gemalen dadels als zoetbron of eigen gemaakte appelmoes erdoor als zoetbron zie je ook wel voorbij komen wanneer je je eenmaal in het wereldje van de anti-suiker-beweging begeeft.
GEZOND TOCH?!
Dit zijn toch ingrediënten die voedzaam zijn?
Dit zijn toch GOEDE vetten en GOEDE suikers?
Deze suikers geven toch GEEN pieken in de bloedsuikerspiegel?
Deze suikers en vetten zijn toch NIET belastend voor alvleesklier of darmen?!
Deze pepernoten voldoen dan toch aan alle “eisen” om ze GEZOND te kunnen noemen?
Dus noemen we ze toch GEZONDE PEPERNOTEN (en eten we er lustig op los, want ja, ze zijn gezond en dan kan en mag dat!)
Oei, lustig er op los eten en ze onschuldig en gezond achten, is dit wel een goed idee?
Zijn de ZOGENAAMDE gezonde pepernoten namelijk wel gezond?
- Wist je dat ongeraffineerde vetten, zoals die in amandelen aanwezig zijn (indien intact) heel voedzaam zijn, maar tevens ook wel heel instabiel zijn?
- Wist je dat instabiel wil zeggen dat ze behoorlijk snel “kapot” kunnen gaan en hun waarde en mooie eigenschappen kunnen verliezen!
- Onverzadigde vetzuren bevatten dan ook ENKEL hun gezonde waarde en gezonde eigenschappen nog wanneer ze NIET al te lang bloot hebben gestaan aan licht en lucht EN niet verhit zijn!
- Wist je dat amandelmeel best lang al bloot heeft gestaan aan licht en lucht op het moment je het al gemalen inkoopt en wat doe je er daarna nog zelf mee? VERHITTEN!
- Wist je dat amandelen (althans de vetten in amandelen) daar helemaal niet tegen bestand zijn?
- Wist je dat noten tevens veel anti-stoffen bezitten?
- Wist je dat anti-stoffen de opname van bepaalde vitamines en mineralen belemmeren?
- Wist je dat je er dan ook niet al te grote porties van moet eten om deze nadelen minimaal te hoeven ervaren, aangezien deze anti-stoffen in grote hoeveelheden anders teveel de opname van essentiële vitamines in je lijf belemmeren?
- Wist je echter dat er HEEL VEEL amandelen in amandelmeel verwerkt worden en dat amandelmeel dan ook HEEL VEEL anti-stoffen in geconcentreerde hoeveelheden bezit bij het gebruik van al een klein beetje meel?
- Wist je dat ZOWEL de ontstekingsremmende werking, maar OOK het “bloedvatversoepelende en cholesterolverlagende effect” waar onverzadigde vetten om bekend staan totaal teniet wordt gedaan (en dit juist een belastend, ontstekingsbevorderend en cholesterolverhogend vet wordt), wanneer deze verhit zijn geweest en daardoor vaak al geöxideerd zijn (aangezien door verhitting de dubbele binding die het vet flexibel doet maken, kapot gaat en het vet vervolgens doet veranderen in een vrije radicaal)?
- Wist je dat een concentraat en dus een overdaad en behoorlijke hoeveelheid aan onverzadigde vetten (met name de omega-6-vetten en met name wanneer deze geoxideerd zijn), zoals er in amandelmeel aanwezig is, darmbelastend zijn en aldaar ontstekingen kunnen veroorzaken en tevens leverbelastend EN vaatbelastend zijn wanneer ze geöxideerd zijn?
- Wist je namelijk dat geoxideerde vetzuren als vrije radicalen gaan werken in je lijf en vrije radicalen flinke schade kunnen aanrichten en ontstekingen kunnen veroorzaken wanneer er te weinig anti-oxidanten in je lijf aanwezig zijn?
- Hoeveel anti-oxidanten (specifieke vitamines en mineralen) denk je dat er nog in notenmeel kan en zal zitten wanneer de noten al vermalen zijn (en daardoor een tijdje flink bloot hebben gestaan aan licht en lucht) EN wanneer deze vermalen amandelen vervolgens ook nog eens verhit worden?
- Eet jij bij je GEZONDE pepernoten ook nog wat groenten of fruit en vette vis om op die manier dan maar de anti-oxidanten mee te leveren voor bij zoveel vrije radicalen om de schade daaruit tegen te gaan; waarschijnlijk niet!
- Wist je dat als reactie op het in je lijf belanden van een flink geconcentreerde hoeveelheid geoxideerde vetzuren (welke geconcentreerd notenmeel kan leveren) stresshormonen (cortisol) zullen worden afgegeven (wanneer er ontstekingen in je lijf ontstaan) en deze vervolgens eigenhandig je bloedsuikerspiegel verhogen, terwijl je dacht dat je dat juist aan het voorkomen was met deze GEZONDE pepernoten die geen geraffineerde suikers bevatten?
- Wist je namelijk dat onze lever (onder invloed van hormonen) ook gewoon zelf glucose kan vormen van andere voedingsstoffen dan suikers en dat de bloedsuikerspiegel dus OOK best kan stijgen terwijl je zelf niet zozeer glucose hebt gegeten of in je voeding hebt zitten?
- Wist je dat wanneer je de (in dit recept gebruikte en gekozen) ongeraffineerde suikers (zoals fruit, gedroogd fruit of plantenextracten) gaat verhitten ook deze natuurlijke suikers schadelijke reacties met eiwitten en vetten aan kunnen gaan (glycatie heet dat) waaruit belastende stoffen (AGE’s worden die genoemd) voortkomen welke bij kunnen dragen aan vaat-verstijving en dus eigenlijk een “versnelde veroudering”?
- Wist je dat veel van dit soort “natuurlijke ongeraffineerde suikers” een behoorlijk hoog gehalte aan fructose vaak bevat welke in geconcentreerde vorm (wat ze vaak zijn deze suikers) tevens leverbelastend zijn en het cholesterol nog eens extra kunnen doen verhogen?
Je ouderwetse pepernoten at je dus ABSOLUUT NIET waarschijnlijk omdat DIE voor jou OVERDUIDELIJK darmbelastende stoffen bevatten en je bloedsuikerspiegel OVERDUIDELIJK doen pieken en daardoor je lichaam uitputten en stress leveren.
En nee, DAT wil je allemaal niet!
In welke zin zijn deze “gezonde” pepernoten dan anders of gezonder eigenlijk?
- Doen deze “gezonde pepernoten” namelijk uiteindelijk niet OOK je darmen belasten (alleen dan misschien toevallig niet door gluten of lactose, maar door een hoog gehalte en dus een concentraat van ontstekingsbevorderende vetzuren die heel goed ook al geöxideerd kunnen zijn)?
- Doen deze “gezonde pepernoten” namelijk uiteindelijk niet OOK je bloedsuikerspiegel pieken (alleen dan misschien toevallig niet door glucose zelf die snel de bloedbaan in komt, maar door stresshormonen welke in je lijf moeten komen als reactie op de ontstekingen die in je lijf kunnen ontstaan vanuit alle verzurende stoffen en vrije radicalen die in je bloedbaan terecht komen na het eten van zoveel geconcentreerde (helaas waardeloos en belastend geworden) vetzuren?
Maar wat is dan WEL gezond?
- Voeding die ALLE essentiële bouwstoffen (en daardoor ook voldoende ontzurende en ontstekingsremmende stoffen) nog voldoende INTACT bezit!
- Voeding welke minimaal in het bezit is van niet-essentiële brandstoffen!
- Voeding welke geen brandstof-concentraten en dus GEEN koolhydraten of vetten in ONNATUURLIJKE verhoudingen en proporties bezit!
- Voeding met voldoende bouwstoffen (vitamines, mineralen, aminozuren en vetzuren) welke dan ook nog WEL intact zijn en nog WEL te herkennen zijn aan een verhouding, vorm en hoeveelheid die je in de natuur zou kunnen vinden en in de natuur tegen zou kunnen komen, dus in OORSPRONKELIJKE vorm, toestand en mate!
Notenmelen (brandstofconcentraten) en natuurlijke, ongeraffineerde suikers (brandstofconcentraten) vallen daar (VOORAL in verhitte (beschadigde) vorm) dus NIET onder!
Pepernoten DAARVAN gemaakt, vallen daar dan ook NIET onder!
Add comment