Vandaag een antwoord op de vraag van Petra:
- Mijn zoon heeft afgelopen jaar de diagnose ADHD gekregen. Hij slikt nu al een poosje medicatie, maar zijn aandacht vliegt nog steeds alle kanten op. Zowel op school maar ook thuis is hij behoorlijk stuurloos. Zijn er dingen waar we qua voeding op kunnen letten om zijn medicatie beter aan te laten slaan?
Dopamine
Dopamine is de neurotransmitter welke voor een goede focus (een goede sturing van je aandacht) kan zorgen.
Wanneer de signaaloverdracht van deze neurotransmitter in je lijf en hersenen niet goed verloopt, dan kan je de kenmerken van ADHD gaan vertonen.
Het zoontje van Petra vertoont deze kenmerken al een hele poos.
Dit doet vermoeden dat de signaaloverdracht van dopamine in zijn lijf en hersenen hoogstwaarschijnlijk niet optimaal verloopt.
Het werkingsmechanisme van Methylfenidaat
Het zoontje van Petra gebruikt Methylfenidaat.
Deze stof remt de her-opname van dopamine en noradrenaline.
Hierdoor blijven de neurotransmitters dopamine en noradrenaline langer aanwezig in de synapsspleet tussen pre- en post-synaptische zenuwcellen en wordt de kans op de regelmatige signaaloverdracht van dopamine en noradrenaline vergroot.
Wanneer je medicatie niet aanslaat
Wanneer je ADHD-medicatie onvoldoende aanslaat (zoals bij het zoontje van Petra), dan verloopt kennelijk de signaaloverdracht van dopamine alsnog niet goed in je lijf en hersenen.
Wanneer je (zoals Petra) wil weten of er dingen zijn waar je qua voeding op kan letten om je medicatie beter aan te laten slaan, dan wil je dus eigenlijk weten of er dingen zijn waar je qua voeding op kan letten om de signaal-overdracht van neurotransmitters (zoals dopamine) beter te laten verlopen.
De overdracht van signalen in en tussen je zenuwcellen
Signalen van neurotransmitters zoals dopamine moeten door receptoren op het celmembraan van post-synaptische zenuwcellen ontvangen worden.
Na ontvangst van dit signaal moeten ion-kanalen in het celmembraan van de post-synaptische zenuwcellen openen en moet signaaltransductie plaatsvinden in de post-synaptische zenuwcel met behulp van intra-cellulaire signaalstoffen (second messengers).
Dit alles kan enkel plaatsvinden wanneer er een optimale voedingstoestand heerst in je lijf.
Van een optimale voedingstoestand is enkel sprake, wanneer alle essentiële bouwstoffen aanwezig zijn in je lijf.
Dit betekent dat wanneer je voeding structureel tekorten vertoont in essentiële bouwstoffen, de signaal-overdracht van neurotransmitters zoals dopamine niet goed kan verlopen en ADHD-medicatie onvoldoende aan zal slaan.
Dit betekent tevens dat wanneer je voeding structureel tekorten vertoont in essentiële bouwstoffen, dopamine-resistentie (een ongevoeligheid voor dopamine) in je lijf kan ontstaan.
Conclusie en antwoord op de vraag van Petra:
- Het is belangrijk om de voeding van je zoontje optimaal te voorzien in essentiële voedingsstoffen en zo min mogelijk te voorzien in niet-essentiële voedingsstoffen wanneer je de kans dat de medicatie van je zoon aanslaat wilt verhogen (wanneer je de signaal-overdracht van de neurotransmitter dopamine in zijn lijf wilt helpen verbeteren en de dopamine-gevoeligheid van zijn zenuwcellen wilt helpen verhogen).
Lees en leer meer
Morgen zal ik een vraag beantwoorden van iemand die kampt met depressieve klachten.
Ook de medicatie van deze persoon heeft weinig effect tot dusver.
Overmorgen zal ik bespreken welke stoffen aanwezig moeten zijn in je voeding om de signaal-overdracht in en tussen je zenuwcellen zo optimaal mogelijk te laten verlopen.
Lees je de komende dagen ook weer mee wanneer je (net als Petra) iemand kent (of zelf iemand bent) wiens ADHD-medicatie onvoldoende aanslaat?
Slaat ook jouw ADHD-medicatie onvoldoende aan en wil je weten hoe jouw voeding van invloed is op de signaal-overdracht van dopamine?
Vraag een voedings-analyse aan!
Add comment