Additieven
Additieven
Vandaag gaan we het hebben over additieven.

  • We gaan het hebben over stoffen die door de voedingsmiddelenindustrie volop worden toegevoegd aan de voeding die jij koopt en eet.

 

We gaan daarbij de volgende vragen beantwoorden:

  • Wat zijn additieven?
  • Zijn voedingsmiddelen waaraan additieven zijn toegevoegd wel voedzaam?

 

Lees je mee?

Wat zijn additieven?

Additieven zijn stoffen die om technische redenen aan voeding worden toegevoegd.

Additieven zijn stoffen die je normaal gesproken niet zomaar los op zal eten.

Additieven zijn stoffen welke de voedingsmiddelen-producent gebruikt bij de vervaardiging, verwerking, bereiding, behandeling, verpakking, het vervoer, en de opslag van voedingsmiddelen, zodat deze voedingsmiddelen zo aantrekkelijk mogelijk zullen worden en blijven voor jou als consument.
Voorbeelden van additieven:

  • Kleurstoffen
  • Emulgatoren
  • Verdikkingsmiddelen
  • Geleermiddelen
  • Smeltzouten
  • Stabilisatoren
  • Smaakversterkers
  • Voedingszuren
  • Zuurteregelaars
  • Anti-klontermiddelen
  • Gemodificeerde zetmelen
  • Zoetmiddelen
  • Rijsstoffen
  • Anti-schuimmiddelen
  • Glansmiddelen
  • Meelverbeteraars
  • Verstevigingsmiddelen
  • Bevochtigingsmiddelen
  • Vulstoffen
  • Geurstoffen

 

De voornaamste redenen WAAROM de voedingsmiddelen-producent dit soort additieven gebruikt:

  • De voedingsmiddelen-producent wil hiermee ONGEWENSTE reacties tussen verschillende voedingsstoffen (aanwezig in een samengesteld voedingsmiddel) tegengaan.
  • De voedingsmiddelen-producent wil hiermee GEWENSTE reacties tussen verschillende voedingsstoffen (aanwezig in een samengesteld voedingsmiddel) stimuleren.

 

Vragen:

Kan je deze stoffen (additieven) ZOMAAR toevoegen aan voeding?

  • Kan voeding waaraan deze stoffen (additieven) ZOMAAR toegevoegd worden wel goed verteerd worden door je lijf?
  • Kan voeding waaraan deze stoffen (additieven) ZOMAAR toegevoegd worden geen schade aanrichten in je lijf?

 

Hierover zo meteen meer!

De aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) van additieven

Nederland valt onder de Europese regelgeving m.b.t. het gebruik van additieven.

Dit is een behoorlijk STRENGE regelgeving, wanneer je deze vergelijkt met andere werelddelen.

  • Stoffen waarvan uit onderzoek is gebleken dat ze kankerverwekkende eigenschappen bezitten, mogen bijvoorbeeld NIET toegevoegd worden.
  • Stoffen welke WEL zijn toegestaan (en een E-nummer hebben verkregen) mogen ENKEL toegevoegd worden tot een vastgestelde maximale dagelijkse hoeveelheid.

 

De vastgestelde maximale hoeveelheid van een additief (de ADI oftewel “aanvaardbare dagelijkse inname”) wordt bepaald door de Europese Voedselveiligheid Autoriteit.

Deze maximale hoeveelheden worden bepaald aan de hand van dierproeven waarbij dieren verschillende doseringen van de stof (het additief) krijgen toegediend.

  • De dosering welke bij het dier MAXIMAAL toegediend kan worden ZONDER dat daar gezondheidsklachten uit voortkomen, wordt aangehouden als grens.
  • Vervolgens wordt er een RUIME veiligheidsmarge ingebouwd om een zeer veilige maximale dagelijkse hoeveelheid voor de mens (en zelfs “zwakke doelgroepen”) te bepalen.
  • Deze maximale hoeveelheid INCLUSIEF veiligheidsmarge vormt uiteindelijk de ADI van het additief.
  • Voedingsmiddelen-producenten mogen vervolgens toegestane en geteste additieven (stoffen met E-nummers) gebruiken bij het ontwikkelen van hun product, maar ENKEL zolang de hoeveelheden welke van het additief gebruikt worden BINNEN de ADI wordt gehouden.
  • Een dergelijk voedingsmiddel (met de hoeveelheden van de additieven netjes BINNEN de ADI gehouden) wordt vervolgens als VEILIG voor de gezondheid van de mens beschouwd.
  • Dergelijke voedingsmiddelen kan jij vervolgens ZOMAAR kopen en vrijelijk op-eten!

 

Vragen:

  • Wanneer je NU een voedingsmiddel met additieven eet (en daarmee binnen de ADI van alle additieven in dat product blijft), maar de hele dag door dergelijke voedingsmiddelen met additieven eet, krijg je dan niet ALSNOG aan het eind van de dag heel wat meer additieven binnen dan de ADI?
  • Wanneer ENKEL (m.b.v. dierproeven) getest is welke dosering van een additief GEEN gezondheidsklachten in je lijf veroorzaakt, hoe kom je er dan achter welke (wellicht nadelige) effecten dit additief tussen andere voedingsstoffen (gedurende bewerkingsprocessen buiten je lijf en tussen andere voedingsstoffen in je spijsverteringskanaal) kan veroorzaken?
  • Wanneer vele additieven derivaten van koolhydraten zijn die bij verhitting schadelijke stoffen kunnen vormen (acrylamides), kan je het toevoegen van deze additieven dan wel als veilig beschouwen?
  • Wanneer vele additieven derivaten van koolhydraten zijn die bij verhitting samen met eiwitten en vetten belastende stoffen (AGE’s) kunnen vormen en deze additieven de eiwitten en vetten kunnen beschadigen, kan je het toevoegen van deze additieven dan wel als veilig beschouwen?
  • Wanneer vele additieven concentraten van koolhydraten zijn welke de hormoonbalans in je lijf STERK kunnen benvloeden, terwijl het behoud van hormoonbalans ERG belangrijk is voor het behoud van je gezondheid, kan je het toevoegen van deze additieven dan wel als veilig beschouwen?
  • Wanneer vele additieven derivaten van eiwitten zijn die STERK overeenkomen met neurotransmitters (stofjes die VELE processen in je lijf via je zenuwbanen stimuleren en remmen) en daardoor een ENORME impact op de prikkelgeleiding in je lijf kunnen hebben, kan je het toevoegen van deze additieven dan wel als veilig beschouwen?
  • Wanneer vele additieven gericht zijn op het tegengaan van bacteriegroei in een product, maar deze vervolgens ook de samenstelling van de bacterin in je darmen kunnen benvloeden, kan je het toevoegen van deze additieven dan wel als veilig beschouwen?
  • Wanneer vele additieven vocht-arme, vezel-arme en vitamine-arme stoffen betreffen, maar de werking van spijsverteringsenzymen afhankelijk is van vocht, vezels en vitamines, kan je het toevoegen van deze additieven dan wel als veilig beschouwen?
  • Wanneer GEEN kankerverwekkende additieven gebruikt mogen worden, maar sommige additieven helaas WEL kankerverwekkende stoffen kunnen vormen (wanneer ze bewerkt en verhit worden samen met andere stoffen), kan je het toevoegen van deze additieven dan wel als veilig beschouwen?

 

Additieven in je spijsverteringskanaal

Wat is in je lijf nodig om gezond te kunnen blijven en de balans in je lijf te kunnen behouden?

  • Essentile bouwstoffen.

 

De essentile bouwstoffen betreffen:

  • Vitamines uit ALLE voedingsstoffen
  • Mineralen uit ALLE voedingsstoffen
  • Een aantal aminozuren uit eiwitten
  • Een aantal vetzuren uit vetten

 

Om deze bouwstoffen in je lijf te kunnen verkrijgen (en vervolgens een goede gezondheid te kunnen ervaren) moeten deze bouwstoffen WEL:

  • Allemaal in je voeding aanwezig zijn.
  • Goed verteerd kunnen worden.

 

Wat is in je spijsverteringskanaal nodig om de voeding welke je eet (dus ook de essentile bouwstoffen welke daarin aanwezig zijn) goed te kunnen verteren?

  • Vocht.
  • Voedingsvezels.
  • Vetten.
  • Intacte voedingsstoffen.
  • Vitamines en mineralen.

 

Wanneer er vele additieven (kunstmatige stoffen, geconcentreerde voedingsstoffen en gesoleerde voedingsstof-deeltjes) in je voeding aanwezig zijn, welk effect heeft dit dan op de stofsamenstelling van je voeding en welk effect heeft dit vervolgens op de stofsamenstelling van de spijsbrij in je spijsverteringskanaal?

  • Het vochtgehalte van je voeding en spijsbrij wordt daardoor veel lager.
  • Het vezelgehalte van je voeding en spijsbrij wordt daardoor veel lager.
  • Het vetgehalte van je voeding en spijsbrij wordt daardoor veel lager.
  • Het gehalte aan INTACTE voedingsstoffen in je voeding en spijsbrij wordt daardoor veel lager.
  • Het gehalte aan vitamines en mineralen in je voeding en spijsbrij wordt daardoor veel lager

 

Wanneer voeding (en vervolgens een spijsbrij) met daarin vele additieven (kunstmatige stoffen, geconcentreerde voedingsstoffen en gesoleerde voedingsstof-deeltjes) in je maag en darmen terecht komt, welk effect heeft dit dan op de spijsvertering van deze voeding?

  • De productie van spijsverterings-sappen kan (door de aanwezigheid van additieven) NIET zo goed verlopen.
  • De enzymwerking kan (door de aanwezigheid van additieven) NIET zo goed verlopen.

 

Conclusie:

  • De spijsvertering kan (door de aanwezigheid van additieven) NIET zo goed verlopen.

 

Welke gevolgen kan je verwachten wanneer de voeding welke je eet NIET GOED verteerd wordt?

  • De zuurtegraad in je spijsverteringskanaal zal NIET optimaal zijn.
  • Slecht verteerde voedingsstoffen zullen TEVEEL gaan opstapelen in je maag en darmen.
  • Je darmflora zal verstoord raken.
  • Slechte darmbacterin zullen toxines gaan produceren.
  • Je darmwand zal geschaad en ontstoken raken.
  • Essentile bouwstoffen zullen NIET GOED opgenomen worden in je lijf.
  • De balans in je lijf kan NIET GOED behouden blijven.
  • Je gezondheid zal verslechteren.

 

Vraag:

  • Zijn voedingsmiddelen waaraan additieven zijn toegevoegd voedzaam?

 

Nee!

  • De voedzame stoffen (essentile bouwstoffen) aanwezig in deze voedingsmiddelen kunnen (door de aanwezigheid van additieven) NIET optimaal verteerd en ook NIET optimaal opgenomen worden!

 

Vraag:

  • Zijn voedingsmiddelen waaraan additieven zijn toegevoegd schadelijk?

 

Ja!

  • Ook al wordt een veilige hoeveelheid van het additief (ADI) gehanteerd (welke op zichzelf GEEN gezondheidsschade in je lijf zou aanrichten), voedingsmiddelen waaraan additieven zijn toegevoegd kunnen WEL de productie van schadelijke stoffen door de bacterin in je darmen stimuleren en DAARDOOR alsnog schade in je lijf veroorzaken!

 

Vraag:

  • Bevat de voeding welke jij eet (veel) additieven?
  • Zijn de gezondheidsklachten welke jij ervaart wellicht te verklaren door de aanwezigheid van vele additieven in je voeding?

 

Wil jij een eetpatroon aanleren gebaseerd op voeding welke GEEN additieven bezit, maar WEL alle ESSENTILE bouwstoffen bezit, mail je me dan of kom je een keer langs?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!