Je bent ze vast al wel tegengekomen; de gerechten met slierten van courgette.
In allerlei vormen en maten zoals met gehaktballen, eigen gemaakte sauzen etc.
Hieronder zal ik er een aantal plaatsen.
Ze ogen voor velen vaak wel lekker, maar vaak komt men er maar niet aan toe, deze ook eens te proberen en proeven en waarom?!
Men bezit niet standaard een mandoline of spiraalsnijder.
Deze zijn overigens op internet OOK te bestellen bij winkels als Bol.com en keukengerei-winkels, maar bedragen vaak wel minimaal E20,- wat toch wel een uitgave vormt voor velen, welke DAN nog NIET weten of ze het wel vaker dan één keer gaan gebruiken.
Nu schijnt echter een mesje (zie hieronder) te koop te zijn bij de Action van het merk Deluxa, waarmee je ook dergelijke slierten kan snijden.
Vergelijkbaar met een dunschiller; daar lijkt het een beetje op.
En dat voor maar E1,- dus op DIE manier kan je PRIMA een keer een courgette-pasta-maaltijd uitproberen en wellicht ben je daarna wel verkocht!
Courgettepasta met pesto
Na bereiding warm te eten, maar af laten koelen en meenemen als koude lunch of deze ter plekke nog weer opwarmen kan ook!
Ingrediënten:
Max. 10 g knoflook, geperst
Basilicum, fijn gehakt
Max. 1 courgette
Max. 0.5 eetlepel kokos/olijfolie
Max. 10 g rauwe pijnboompitjes
Max. 2 eieren, los geklopt
Peper en ongeraffineerd mineraalzout
Bereiding:
Doe de pijnboompitjes met de knoflook in een keukenmachine en maal deze fijn. Voeg een flinke hoeveelheid basilicum toe als ook de helft vd olie en pureer dit alles tot een gladde of grove massa/pesto (afhankelijk van je eigen voorkeur). Snijd met behulp van een spiraalsnijder lengteslierten van je courgette. Heb je deze niet, kan je ook een kaasschaaf gebruiken om bredere, maar wel dunne lengteslierten te raspen. Blancheer of gril deze kort, zodat ze wat zacht/flexibel/gaar worden. Verhit de andere helft van je olie in een pan en bak hierin je 2 eieren tot roerei, dus onder regelmatig roeren. Vermeng je beetgare, flexibele courgetteslierten met de pesto, drapeer deze op je bord en verdeel je roerei hierover!
Courgettepasta met feta
Wanneer je hier een dubbele portie van maakt, dan kan je na bereiding een portie warm eten. De andere portie goed koel bewaren en later koud opeten als salade!
Ingrediënten:
Max. 1 courgette
Max. 150 g verse bladspinazie
Max. 100 g snoep/cherrytomaatjes
Max. 250 g champignons
Max. 75 g fetakaas
Max. 0.5 eetlepel azijn
Max. 10 g knoflook, geperst
Max. 1 eetlepel (kokos/olijf)olie
Bereiding:
Snijd de champignons in kwartjes en doe dit in een bakje. Besprenkel dit met azijn (of citroensap) en laat dit zo’n 15 minuten marineren. Snijd de courgette (bijv. mbv een kaasschaaf) in hele dunne slierten/reepjes. Kook dit zo’n 3 minuten in kokend water, zodat de slierten beetgaar zijn. Verhit de helft van je olie in een pan en bak hierin je spinazie tot deze slinkt. Doe de andere helft van de olie in een pan (zet de spinazie aan de kant) en voeg knoflook toe en vervolgens de tomaatjes; verhit deze in de knoflookolie tot het velletje begint te verschrompelen en verkleuren. Zet deze aan de kant en bak vervolgens in dezelfde olie de champignonkwartjes kort aan. Meng vervolgens alle ingrediënten met elkaar en verkruimel je fetakaas erover!
Lichte pasta
Een pasta met champignons en een room/kaassaus kan heerlijk smaken en zelfs voedzaam zijn, wanneer je deze van de mooiste ingrediënten samenstelt, maar is vaak wel “zwaar” door de opstapeling van brandstoffen uit de pasta en de saus. Bij deze een “lichte” variant om toch de smaak wat te ervaren!
Ingrediënten:
Max. 1 courgette
Max. 0.5 eetlepel (kokos/olijf)olie
Max. 20 ml ongezoete, pure kokosmelk
Max. 150 g bladspinazie
Max. 250 g (kastanje)champignons, in kwarten gesneden
Max. 20 g geraspte parmesaanse kaas
Max. 50 g hüttenkäse
Ongeraffineerd mineraalzout
Max. 10 g knoflook, geperst
Nootmuskaat
Bereiding:
Snijd de courgette in dunne linten/slierten met een spiraliser of wanneer je geen leuke snijder hebt, met een kaasschaaf. Verhit de olie in een pan en doe de bladspinazie in de pan; strooi hier de knoflook en nootmuskaat bij. Bak de spinazie tot deze geslonken is. Schuif met een spatel de spinazie aan de kant en bak vervolgens de champignonkwartjes een paar minuten, totdat deze donker beginnen te kleuren. Meng dit vervolgens met de spinazie. Roer hier de hüttenkäse en kokosmelk door. Voeg op het laatst de courgetteslierten toe en bak dit nog een paar minuten mee, zodat dit ook wat meegaart, opwarmt en de smaken van de kruiden en room/kaas kan opnemen. Strooi voor het serveren de parmesaanse kaas erover.
Courgettepasta met eigen gemaakte pastasaus
Ingrediënten:
Max. 200 g courgette
Max. 1 eetlepel citroensap
Max. 120 g mager rundergehakt
Max. 100 g prei
Max. 1 groene paprika
Max. 0.5 chilipeper
Max. 1 eetlepel pure, ongezoete tomatenpuree, aangelengd met
water tot een gewenste consistentie
Italiaanse tuinkruiden
Knoflookpoeder
Max. 0.5 eetlepel (kokos)olie
Max. 30 g groene, pure ingrediënten, zonder toevoegingen
Max. 1 eetlepel kappertjes
Verse basilicum
Bereiding:
Gebruik een spiraliser om de courgette in slierten te snijden. Heb je deze niet, snijd de courgette dan in zo dun mogelijke lengteplakjes. Marineer deze courgetteslierten minimaal 10 minuten in citroensap. Verhit je (kokos)olie in een pan en bak hierin je gehakt rul. Snijd je prei in ringetjes en bak deze mee. Snijd de paprika in blokjes, het pepertje in dunne ringetjes en voeg dit toe aan je gehaktmengsel samen met knoflookpoeder. Zodra de groenten zacht zijn geworden, voeg je de tomatenpuree met wat water en de italiaanse kruiden toe en meng dit alles goed door elkaar. Snijd de olijven in dunne plakjes en doe deze samen met de kappertjes en grof gesneden basilicum door de saus. Leg je courgettepasta op je bord en schep hier je gehaktsaus overheen!
Spaghetti
Ingrediënten:
Voor de spaghetti:
Max. 120 g magere runderlappen/varkenslappen naar eigen
smaak en voorkeur, in blokjes gesneden
Max. 1 courgette, met een mes in dunne lengtespierten gesneden
of gesneden met een spiralslicer, mandoline of juliennesnijder
Max. 10 g ui, gesnipperd
Max. 1 rode paprika, in reepjes gesneden
Max. 100 g prei, in stukjes gesneden
Max. 0.5 eetlepel (kokos)olie
Voor de saus:
Max. 0.5 blik biologische gepelde tomaten op sap, zonder toevoegingen (of max. 300 g verse tomaten
in stukjes gesneden en/of gepureerd)
Max. 1 eetlepel ongezoete (biologische)kokosmelk
Knoflookpoeder
Roosmarijn
Zout en peper
Bereiding:
Verhit de (kokos)olie in een pan/wok. Braad je vleesblokjes rondom bruin en de uisnippers glazig samen met de prei- en paprikastukjes. In een ander pannetje vermeng je de tomaten op sap of verse (gepureerde/gesneden tomaten) met je eetlepel kokosmelk. Breng dit aan de kook en voeg de overige ingrediënten voor de saus toe: roer goed. Voeg de courgetteslierten/courgettepasta toe aan je vlees met groenten en giet hier de saus over. Mix dit allemaal wederom goed en verwarm dit samen nog eens 5-6 minuten tot de courgette beetgaar is geworden.
 Romige courgettepasta
Wanneer je een dubbele portie zou maken, zou je dit eerst als warm pastagerecht kunnen eten, maar later de overgebleven portie als pastasalade!
Ingrediënten:
Max. 1 courgette, met een spiraalsnijder in slierten gesneden
Max. 120 g kipfilet, in reepjes gesneden
Zout en peper
Max. 150 g andijvie, verscheurd
Max. 100 g groene asperges, in kleine stukjes gesneden
Peterselie, fijngehakt
Voor de romige saus:
Max. 20 g avocado
Max. 15 ml ongezoete, pure kokosmelk
Max. 1 eetlepel water
Max. 1 eetlepel citroensap
Zout en peper
Tijm
Bereiding:
Snijd je courgette in lengteslierten en zet deze apart in een kom. Smeer een pan in met een minimale hoeveelheid kokosolie en bak hierin je kipreepjes, bestrooid met zout en peper, in zo’n 5-6 minuten rondom bruin en gaar. Voeg de andijvie en aspergestukjes toe en bak deze zo’n 3-4 minuten mee tot deze gaar beginnen te worden en de andijvie begint te slinken. Doe in de tussentijd de ingrediënten voor de saus in een keukenmachine en pureer dit tot een romige, gladde saus. Doe de gebakken groenten en kipreepjes vervolgens bij de courgetteslierten en meng dit goed door elkaar. De warmte van de kip en groenten zullen de courgettepasta al doen garen. Roer hier vervolgens de saus doorheen gevolgd door de peterselie.
Courgettepastasalade
Ingrediënten:
Max. 200 g courgette, met een spiraliser in dunne lengteslierten
gesneden
Max. 200 g (roma)tomaten, in partjes gesneden
Max. 10 g (rode)ui, gesnipperd
Max. 0.5 eetlepel (kokos)olie
Max. 0.5 eetlepel koudgeperste olijfolie
Max. 0.5 eetlepel citroensap
Knoflookpoeder
Peper en zout
Max. 120 g zalmfilet
Bereiding:
Verhit de kokos olie in een pan. Bak hierin de uisnippers samen met de courgetteslierten, bestrooid met knoflookpoeder kort. Laat dit vervolgens afkoelen. Snijd de zalm in flinterdunne plakjes. Vermeng de courgetteslierten met de uisnippers en tomatenpartjes met peper en zout, olijfolie en citroensap en meng dit goed door elkaar. Leg dit mooi op je bord en drapeer je zalm hier bovenop/door.
Kruidige rundvleesreepjes a la Puerto Rico
Als variant op dit gerecht, waarbij het kruidige vlees is gecombineerd met
courgettepasta. Kan je dit natuurlijk ook aanvullen met andere groenten of
bloemkoolrijst!
Ingrediënten:
Max. 0.5 eetlepel kokos/olijfolie
Max. 10 g ui, gesnipperd
Max. 120 g biefstuk of magere runderlappen
Sofrito: Basilicum, knoflookpoeder, max. 50 g prei, max. 50 g rode/groene paprika, peterselie, max. 0.5 eetlepel
koudgeperste olijfolie
Max. 1 courgette
Bereiding:
Maak eerst de sofrito door de ingrediënten in een keukenmachine te vermengen en malen. Zorg ervoor dat je stopt met malen nog voor er een gladde massa ontstaat; je wil nog wat een grove structuur overhouden. De sofrito kan je in de koelkast bewaren voor later. Snijd je courgette in lange lengteslierten of wanneer je een spiraalsnijder hebt tot mooie ronde slierten. Snijd je rundvlees in dunne reepjes. Verhit de olie in een pan en fruit hierin je ui. Voeg vervolgens de vleesreepjes toe en bak deze rondom bruin. Voeg de courgetteslierten toe en bak deze onder regelmatig roeren mee tot ze wat doorzichtig beginnen te kleuren en slierten zachter beginnen te worden. Haal de pan van het vuur en roer de eerder gemaakte sofrito door het geheel.
Courgettepasta met beef stroganoff
 Je zou in plaats van courgettepasta ook de beef stroganoff kunnen serveren
met bloemkoolrijst!
Ingrediënten:
Max. 100 g beefstuk of magere runderlappen in reepjes of blokjes gesneden
Max. 1 eetlepel naturel kwark of griekse yoghurt
Max. 10 g ui, gesnipperd
Knoflookpoeder
Peper en zout
Een kopje water
Max. 1 eetlepel pure, ongezoete mosterd
Roosmarijn
Max. 300 g champignons, in kwartjes gesneden
Peterselie, fijn gehakt
Max. 1 courgette, in lengte slierten gesneden mbv een kaasschaaf
Max. 1 eetlepel citroensap
Max. 1 eetlepel kokos/olijfolie
Bereiding:
Besprenkel je courgetteslierten met het citroensap. Meng dit goed door elkaar en zet apart om te marineren. Verhit de olie in een pan en braad hierin je beefreepjes rondom bruin. Voeg uisnippers, knoflookpoeder en zout en peper toe en bak dit mee tot de uisnippers glazig beginnen te kleuren. Voeg de helft vh water toe samen met de mosterd en roosmarijn en roer dit goed door, zodat de mosterd mooi vermengd raakt. Laat dit pruttelen tot het water verdampt is en giet vervolgens de andere helft vh water erbij. Voeg vervolgens de gesneden champignons toe en kook/bak dit mee tot de champignons zacht zijn geworden en het vocht grotendeels is verdampt en een dikke saus is ontstaan. Draai het vuur uit. Vermeng een deel van het kookvocht/de saus in een aparte kom met de kwark/griekse yoghurt. Roer dit door en voeg dit vervolgens weer toe aan de pan. Voeg peterselie toe en roer het geheel goed door. Serveer je beef stroganoff vervolgens bovenop je gemarineerde courgetteslierten. Wanneer je warme courgetteslierten wenst, kan je deze kort blancheren in kokend water voor serveren.
Courgettepasta met broccoli en zalm
Ingrediënten:
Max. 1 courgette
Max. 200 g broccoli, in roosjes gesneden
Max. 100 g zalmfilet
Zout en peper
Max. 20 g avocado, in blokjes gesneden
Max. 1 eetlepel kwark/hüttenkäse
Max. 0.5 eetlepel kokos/olijfolie
Knoflookpoeder
Basilicum
Max. 1 eetlepel citroensap
Bereiding:
Maak courgettepasta door met een spiraalsnijder slierten te snijden van de courgette of gebruik een een kaasschaaf of dunschiller om dunne lengteslierten te snijden. Maak een saus voor de courgettepasta door de avocado, basilicum, citroensap, hüttenkäse/kwark en knoflookpoeder te pureren tot een gladde massa. Breng water met zout aan de kook en blancheer hierin in zo’n 3-5 minuten de broccoliroosjes beetgaar. Vermeng de saus door de courgette slierten en warm dit op in een grote pan. Schep vervolgens de geblancheerde broccoliroosjes er bij door. Verhit de olie in een andere pan en bak hierin je zalmfilet gaar. Je kan deze vervolgens in stukjes snijden en door je broccoli-courgettepasta scheppen of er in zijn geheel bij/bovenop serveren.
Courgettepasta met garnalen
Ingrediënten:
Max. 120 g gepelde garnalen
Max. 1 courgette
Knoflookpoeder
Max. 1 eetlepel citroensap
Citroenrasp
Peterselie
Max. 0.5 eetlepel kokosolie
MaX. 0.5 eetlepel olijfolie
Max. 150 g bladspinazie
Zout en peper
Bereiding:
Vermeng de garnalen met de olijfolie, knoflookpoeder, citroensap, citroenrasp, peterselie, zout en peper en laat dit zo’n 25-30 minuten marineren. Maak dunne lengteslierten van de courgette met een julienne-snijder of spiralslicer. Bestrooi deze met zout en laat dit zo’n 10-20 minuten staan, zodat het vocht er uit kan trekken. Giet het vocht van de courgetteslierten af en droog de slierten met keukenpapier en knijp ze voorzichtig uit. Verhit je kokosolie in een pan. Voeg de garnalen toe en bak deze zo’n 30 seconden. Draai ze om en bak nog eens 30 seconden. Zet ze vervolgens apart. Doe de courgetteslierten in de pan en bak deze ongeveer een minuut om ze wat zacht te laten worden. voeg de spinazie, peterselie en garnalen toe en roer dit goed door elkaar tot de garnalen mooi roze kleuren, courgetteslierten zacht zijn en spinazie is geslonken; ongeveer 1-2 minuten. Voeg zout en peper en eventueel wat extra citroensap toe. Garneer met extra citroenrasp
Romige courgettepasta met garnalen
Houd je niet van garnalen, kan je bijvoorbeeld ook kipfilet gebruiken!
Ingrediënten:
Max. 0.5 eetlepel kokos/olijfolie
Max. 5 g rauwe cashewnoten
Een klein beetje water
Max. 1 courgette, in slierten gesneden met spiraalsnijder en anders zo dun mogelijk met een mesje of
kaasschaaf
Uipoeder
Knoflookpoeder
Zout en peper
Max. 120 g garnalen, gepeld
Peterselie, fijngehakt
Bereiding:
Doe de cashewnoten in een kommetje en zet deze onder een laagje water en laat dit een poosje weken (liefst gedurende een hele nacht). Doe ze na het weken in een keukenmachine en maal ze tot cashewpuree/cashewsaus. Voeg extra water toe om een gewenste dikte te creëren waar nodig. Voeg hier uipoeder, knoflookpoeder, zout en peper aan toe en blend nogmaals; deze cashewroom kan je in de koelkast bewaren. Snijd de courgette in lengteslierten en stoom deze boven kokend water of in een stoomoven in zo’n 10 minuten beetgaar. Verhit olie in een pan, voeg de garnalen toe samen met knoflookpoeder en bak deze tot ze roze kleuren. Voeg de peterselie toe en bak dit even mee. Zet het vuur lager en voeg de eerder bereide cashewroom toe, voeg desgewenst nog zout en peper toe en roer het geheel goed. Voeg vervolgens de gestoomde courgetteslierten toe en roer ook dit goed door. Wanneer alles goed vermengd en verhit is; serveer met extra peterselie als garnering.
Zelf pastasaus maken
Wanneer je slierten snijdt van courgette en deze kort stoomt en vervolgens marineert in citroensap met peper. Je deze pastasaus maakt om aan het eind van de bereiding van je eigen gehaktballetjes van 60 g mager rundergehakt, knoflookpoeder, oregano en basilicum en 1 ei, bereid in max. 0.5 eetlepel kokos/olijfolie, nog even weer toe te voegen en op te warmen, dan heb je een hele mooie, pure, zelf gemaakte, groentepasta! Dit betreft dan 1 portie voor 1 persoon, welke je uiteraard kan vermenigvuldigen.
Ingrediënten:
Max. 250 g snoep/romatomaatjes
Max. 0,5 eetlepel kokos/olijfolie
Max. 10 g ui, gesnipperd
Knoflookpoeder
Basilicum
Oregano
Peper en zout
Bereiding:
Verhit de olie in een pan en fruit hierin de uisnippers met knoflookpoeder. Snijd de tomaatjes fijn en voeg deze toe. Strooi basilicum en oregano hierover, roer door, dek de pan af en laat dit zo’n 10-15 minuten pruttelen. Haal de deksel van de pan en laat het vervolgens onafgedekt nog 5 minuten pruttelen onder regelmatig roeren. Haal de pan va het vuur en laat dit zo’n 10-15 minuten afkoelen. Pureer de grove saus vervolgens tot een gladde saus en warm deze nog even op samen met de gehaktballen welke ondertussen al in de pan liggen en bijna gaar zijn en serveer dit vervolgens bovenop de gestoomde en gemarineerde courgette slierten/courgettepasta.
Add comment