EnergieEnergie

Eergisteren zijn we begonnen met een reeks van mails over energie:

  • We hebben besproken hoe de regelmatige consumptie van groenten en de regelmatige consumptie van intacte dierlijke eiwitten ervoor kan zorgen dat je energie uit je voeding kan verkrijgen.

 

Vandaag gaan we het (als laatste in de reeks) nog hebben over vetten:

  • We gaan bespreken hoe ook de regelmatige consumptie van vetten ervoor kan zorgen dat je energie uit je voeding kan verkrijgen.

 

Lees je mee?

 

Calorieƫn

Voeding bestaat uit:

  • Koolhydraten.
  • Eiwitten.
  • Vetten.
  • Vitamines.
  • Mineralen.

 

Koolhydraten, eiwitten en vetten zijn brandstof-leverende voedingsstoffen welke je uit kan drukken in kilocalorieƫn.

Op het etiket van voedingsmiddelen zie je ook vermeld staan hoeveel gram koolhydraten, eiwitten en vetten het voedingsmiddel bevat (per 100 g) en hoeveel calorieƫn dit levert.

Betekent dit dat we vanzelfsprekend energie uit voedingsmiddelen zullen verkrijgen welke koolhydraten, eiwitten en vetten (calorieƫn) bevatten?

  • Nee.

 

ATP

Alle stofwisselingsprocessen in je lijf vereisen energie.

Deze energie kan gehaald worden uit ATP.

ATP is een afkorting voor adenosinetrifosfaat.

ATP is de drager van energie in je lichaam.

Energie welke je uit kan drukken in kilojoules of kilocalorieƫn.

ATP kan verkregen worden uit de afbraak van:

  • Koolhydraatmoleculen.
  • Vetmoleculen.
  • Eiwitmoleculen.

 

Deze afbraak van voedingsstoffen tot ATP vindt plaats in de mitochondriƫn (energie-fabriekjes) van je lichaamscellen en kan enkel plaatsvinden, wanneer de zuurtegraad in je cellen licht basisch is.

 

Conclusie:

Een voedingsmiddel welke koolhydraten, eiwitten of vetten bevat zal je geen energie kunnen verschaffen, wanneer:

  • De koolhydraten, eiwitten en vetten in dit voedingsmiddel niet goed verteerd en geresorbeerd kunnen worden in je spijsverteringskanaal.
  • De optimale (licht basische) zuurtegraad in je lijf ontbreekt.

 

Vetten

Vetten bevatten (mits ze intact zijn en omega 3 en 6 vetzuren bevatten) vele essentiƫle bouwstoffen (vet-oplosbare vitamines en vetzuren).

Essentiƫle vetzuren zijn vetzuren welke je lichaam nodig heeft om prostaglandines te kunnen vormen.

Prostaglandines (ook wel weefselhormonen genoemd) dragen bij aan het herstel van je weefsels, wanneer deze beschadigd zijn geraakt.

Aangezien weefsels continu beschadigd raken is het zeer belangrijk dat deze spoedig hersteld kunnen worden m.b.v. prostaglandines.

Ontbreken prostaglandines en kan schade aan je weefsels niet hersteld worden, dan zal de opname van energie-leverende voedingsstoffen in je lijf verslechteren.

De aanwezigheid van vetten in je spijsverteringskanaal stimuleert tevens de productie van galsap en alvleeskliersap.

Galsap en alvleeskliersap dragen bij aan:

  • Een goede spijsvertering en het behoud van een optimale zuurtegraad in je darmen.

 

Een optimale zuurtegraad in je darmen en een optimale productie van galsap, alvleeskliersap en prostaglandines in je lijf is nodig om:

  • De energie-leverende voedingsstoffen in je voeding goed te kunnen verteren.
  • Een goede resorptie van de energie-leverende voedingsstoffen in je voeding mogelijk te kunnen maken.
  • Een optimale zuurtegraad in je lijf te kunnen behouden.
  • Energie te kunnen verkrijgen uit je voeding.

 

Kortom:

  • Wanneer je voeding nauwelijks intacte omega 3 en 6 vetzuren bevat, dan mist je lichaam heel wat stoffen welke een goede vertering en resorptie van de energie-leverende voedingsstoffen in je voeding mogelijk helpen maken.
  • Wanneer je voeding nauwelijks intacte omega 3 en 6 vetzuren bevat, dan mist je lichaam heel wat stoffen welke het behoud van een optimale (licht basische) zuurtegraad in je lijf mogelijk helpen maken.
  • Wanneer je voeding nauwelijks intacte omega 3 en 6 vetzuren bevat, dan mist je lichaam heel wat stoffen welke het mogelijk maken energie uit je voeding te kunnen verkrijgen.

 

Conclusie:

  • Wanneer je energie uit je voeding wil kunnen verkrijgen, dan is naast de regelmatige consumptie van groenten en de regelmatige consumptie van intacte dierlijke eiwitten ook de regelmatige consumptie van intacte omega 3 en 6 vetzuren zeer belangrijk.

 

Intacte omega 3 en 6 vetzuren zijn aanwezig in:

  • Rauwe, verse vette vis.
  • Rauwe noten, zaden en pitten.
  • Koud geperste oliĆ«n van noten, zaden en pitten.
  • Verse groene bladgroenten, algen en wieren.

 

Omega 3 en 6 vetzuren zijn zeer kwetsbaar en blijven niet intact, wanneer ze flink blootgesteld worden aan:

  • Lucht.
  • Licht.
  • Hoge temperaturen.
  • ChemicaliĆ«n.

 

Vraag:

  • Verkrijg jij wel voldoende energie uit je voeding?
  • Bevat je voeding wel regelmatig (elk moment dat je iets eet) wat verse groenten, intacte dierlijke eiwitten en intacte omega 3 en 6 vetzuren?
  • Zo niet: begrijp je na vandaag beter dat door dit gebrek aan groenten, dierlijke eiwitten en omega 3 en 6 vetzuren in je voeding onvoldoende energie uit je voeding verkregen kan worden?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diƫtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!