2 Machines in je bedrijf, oftewel organen binnenin je lijf, nader belicht
go4itmag_ed22_geel_hr_page_07_image_0003_20120215145823
De afgelopen dagen heb ik de werking van je lijf en wat er gebeurt met de voeding waar wij ons mee voeden in dit lijf, proberen te schetsen aan de hand van “werkzaamheden op de werkvloer” binnen “je eigen bedrijf”.

Ik heb uitgelegd dat hetgeen je weet over de werking van je lijf en de weg welke voeding af legt en welke voeding dagelijks nodig is, bepaald en getekend kan worden in en door je opvoeding.
Dat dus hetgeen je weet over de werkzaamheden binnen je bedrijf, datgene is, wat je zelf hebt gezien en onthouden, tijdens een “globale” rondleiding.

Je las daarin dat dit beeld incompleet en beperkt kan zijn, terwijl je DAAROP later je voeding gaat baseren!
Dit kan later dan ook nadelige gevolgen hebben voor de werking van je lijf met DIE voeding DAAROP gebaseerd.

Hier kom ik later op terug, wanneer ik ga schetsen, wat er gebeurt, wanneer we onszelf gaan voeden na onze opvoeding.
Ik had gezegd dit vandaag te doen, maar eerst wil ik de komende dagen nog een aantal dingen belichten: dingen/werkzaamheden/processen waar je vaak geen weet van hebt of zo over nadenkt, wanneer je jezelf voedt of wanneer je dus als werkgever de materialen gaat aanleveren, waar in je bedrijf mee gewerkt wordt.

Vandaag wil ik de processen schetsen die uitgevoerd worden in je bedrijf met behulp van het uitleggen van de werking van 2 machines (organen): de alvleesklier en de lever.

Tijdens de rondleiding binnen je bedrijf heb je deze machines al even gezien.
Deze beide machines draaien namelijk sowieso overdag aan de rand van de kwaliteitsafdeling.

Kwaliteitsmedewerkers aldaar zijn bij beide machines druk aan de slag, wanneer er weer een levering van materiaal is geweest en de kwaliteitsafdeling op komt.

De alvleesklier-machine en diens werking aan de kant van de kwaliteitsafdeling (dichtbij het spijsverteringskanaal)

De kwaliteitsmedewerkers (enzymen) welke bij de alvleesklier-machine staan, controleren de levering (voeding) op kwaliteit door enkel aan DIE materialen te gaan werken, welke gereedschap (bouwstoffen, welke dienst doen als co-enzymen) mee-leveren.
Gereedschap, welke ze nodig hebben om de binnengekomen materialen te verwerken, ofwel voor te bereiden (verteren) voor medewerkers later op de kwaliteitsafdeling.
Ze gaan de aangeleverde materialen (aangeleverde voedingsstoffen) vervolgens bijschaven, ofwel in stukjes hakken, ofwel (voor)bewerken, zodat deze door de medewerkers aan het eind vd kwaliteitsafdeling (enzymen en darmbacterieën) hanteerbaar worden en door de doorgeefluiken (darmwand), richting productiehal doorgevoerd kunnen worden.

Het gereedschap dat ze nodig hebben (en dat dus wel bij de levering moet zitten) zijn (met name) vitamines en mineralen, maar ook wel andere “bio-actieve stoffen”, zoals  voedingsvezels.

Wanneer dus een levering komt met voedingsstoffen INCLUSIEF vitamines en mineralen, dus met ONBEWERKTE, NATUURLIJKE koolhydraten, eiwitten en vetten, DAN kunnen ze die voedingsstoffen over het algemeen behoorlijk goed gaan (voor) bewerken voor de kwaliteitsmedewerkers aan het eind van de kwaliteitsafdeling, dus voor de darmbacteriën op het laatste deel van je spijsverteringskanaal, en kunnen die deze mooi aangeleverde EN (voor)bewerkte materialen (voedingsstoffen) doorvoeren aan en naar de productiehal (je lijf en bloedbaan).

Wanneer een levering komt met geen of weinig gereedschap daarbij geleverd (dus voeding met weinig tot geen vitamines en mineralen), dan zal dit (voor)bewerken NIET goed plaatsvinden en hebben de kwaliteitsmedewerkers (enzymen), werkzaam bij de alvleeskliermachine weinig te doen EN kunnen de kwaliteitsmedewerkers aan het eind van de kwaliteitsafdeling (darmbacteriën) als gevolg flink gestrest raken, aangezien ze die NIET goed voorbehandelde materialen (niet goed (voor)verteerde voedingsstoffen NIET of niet goed kunnen doorvoeren naar de productiehal (door je darmwand heen kunnen werken), waardoor ze een deel ervan in de container (dikke darmen en vervolgens je ontlasting) moeten gooien!
Zonde van de levering; verloren voeding!

De lever-machine en diens werking aan de kant van de kwaliteitsafdeling (dichtbij het spijsverteringskanaal)

De kwaliteitsmedewerkers (enzymen) welke bij de lever-machine staan, controleren de levering (voeding) op kwaliteit door deze onder de loep te leggen en door een zeef te halen om zo de materialen te ontdoen van scherpe delen en on-effenheden, welke medewerkers (lichaamscellen), maar ook machines (organen) welke later nog gebruikt worden in het verwerkingsproces en welke met deze materialen (stoffen) moeten werken, zouden kunnen schaden(de schadelijke, toxische, belastende stoffen worden “opgemerkt” en zo mogelijk onschadelijk gemaakt)
Ook zij hebben hiervoor ook wel weer gereedschap nodig (vitamines en mineralen als co-enzymen en eventueel vetten om deze stoffen in te “verpakken”).
Met dit gereedschap ontdoen ze dan ook de materialen van schadelijke delen en oneffenheden en sturen vervolgens de “schone/bijgewerkte” dus goede, overgebleven materialen door naar de medewerkers (cellen), welke deze moeten doorvoeren naar de productiehal (het lijf in richting andere organen).
De schadelijke delen (belastende stoffen) zijn bedoeld voor de container (darmen); die geven ze dan ook door aan de medewerkers aan het eind van de kwaliteitsafdeling (darmbacteriën).
Deze medewerkers (darmbacterieën) zijn er in je darmen om de mooie materialen (verteerde voedingsstoffen) door te voeren naar de productiehal (je lijf) namelijk, maar ook om de “rotzooi” en “schadelijke delen” (afvalstoffen en onverteerde voeding) in de container te gooien namelijk (de ontlasting welke je lijf uit wordt geloodst); daar zijn ZIJ voor aangenomen.

Ook DEZE medewerkers (darmbacteriën) hebben als gereedschap allerlei materialen (bio-actieve stoffen; met name voedingsvezels, welke als pre-biotica werkt) en essentiële bouwstoffen met ontstekingsremmende eigenschappen) nodig om alles goed te laten verlopen op dat laatste deel van de kwaliteitsafdeling.
Van daaruit begrijp je dat het belangrijk is, dat bij de levering van materialen, wel ook altijd wel gereedschap voor hen wordt bijgeleverd; de kwaliteitsmedewerkers aan het eind van de kwaliteitsafdeling (de goede darmbacteriën).

Wanneer dan ook een levering komt met voedingsstoffen MET vitamines en mineralen en nog aanwezige andere bio-actieve stoffen van hoge kwaliteit met ERG WEINIG belastende stoffen en onzuiverheden, hebben de lever-medewerkers niet al te veel te doen en kan de voeding prima “gezuiverd en verteerd” worden en dit doorgevoerd worden naar de darmen en kunnen darmbacteriën daar veel zuiver materiaal, dus mooi verteerde voedingsstoffen, doorvoeren naar de productiehal (je lijf) en zal maar weinig in de container (ontlasting) belanden.

Wanneer echter een levering komt met voedingsstoffen welke niet of weinig vitamines en mineralen en andere bio-actieve stoffen bevatten, dus van lage kwaliteit , EN welke ook nog eens allerlei onzuiverheden en scherpe delen bezit (belastende stoffen), dan hebben de lever-medewerkers (leverenzymen) het FLINK DRUK met dit te zuiveren, maar gaat dat tegelijkertijd niet makkelijk, want ze komen dan vaak gereedschap (vitamines en mineralen en mooie vetten) tekort en de lever-machine kan daardoor beschadigen en overbelast raken, zoals ook de medewerkers (leverenzymen en levercellen) zelf.
Weinig zuivere, goed verteerde voeding zal dan ook kunnen belanden bij de kwaliteitsmedewerkers aan het eind van de afdeling (darmbacteriën) om door te geven aan de productiehal (om opgenomen te kunnen worden in je lijf), maar wel enorm veel afval en rotzooi en scherpe delen (belastende stoffen) moeten ze doorsturen naar die medewerkers (slechte darmbacteriën), welke daar flink chagerijnig van worden, want het steeds maar moeten weggooien van afval in de container (ontlasting) is voor hen niet het meest leuke werk, maar ja, hoort wel bij hun taken.

Je leest hier al dat aangeleverde materialen (oftewel “door jou gegeten voeding”) ENKEL de kwaliteitsafdeling (het spijsverteringsstelsel) goed door loopt en uiteindelijk in de productiehal (je lijf) belandt en NIET in de container (je darmen en ontlasting) opstapelt en door de alvleesklier-machine en lever-machine als ook hun werknemers (enzymen) goed verwerkt kunnen worden, wanneer zij over voldoende gereedschap (onder andere vitamines en mineralen) bezitten EN het aangeleverde materiaal (de aangeleverde voeding) dan ook van TOPkwaliteit is, dus wanneer de door jou gegeten voeding ook wel nog essentiële bouwstoffen (vitamines en mineralen) bezit.

Bezit de door jou gegeten voeding (de aangeleverde materialen) geen of weinig van deze vitamines en mineralen (wordt er geen gereedschap mee geleverd) dan kan de alvleesklier-machine met zijn werknemers (enzymen), maar ook de lever-machine met diens werknemers (enzymen) niet optimaal functioneren en kunnen deze het bijltje er bij neer gaan gooien, worden de materialen (de voeding) vervolgens niet goed voorbewerkt (verteerd) EN worden medewerkers aan het eind van de afdeling (slechte darmbacteriën) ook chagerijnig, want dan kan er EN niks worden afgeleverd aan de productie (dan kan er geen tot weinig verteerde voeding naar je lijf gestuurd worden) EN komt allerlei opgestapeld afval bij in de container (onverteerde voeding en afvalstoffen stapelen zich op in de darmen en ontlasting).

Wil je dan ook dat je lichaam (de productie-afdeling) de door jou gegeten voeding goed kan benutten (wil je dat de geleverde materialen verder verwerkt kunnen worden binnen je bedrijf), zul je kwalitatief hoogwaardige voeding (voeding met ALLE essentiële voedingsstoffen) moeten kiezen: zo min mogelijk bewerkt en dus voeding nog INCLUSIEF vitamines en mineralen!

Eenmaal de voedingsstoffen (materialen) echter in je lijf (in de productieruimte) gaan aldaar OOK weer werknemers hiermee aan de slag en ook zij werken met en bij machines en ook zij hebben OOK NOG gereedschap nodig!

De twee machines welke ik net heb benoemd; de alvleesklier en lever, DIE worden NIET ALLEEN of ENKEL op de kwaliteitsafdeling gebruikt ten behoeve van de werknemers van de kwaliteitsafdeling (bij het VEILIG verwerken van de voeding die het spijsverteringskanaal binnen komt) en de verwerking van materialen aldaar, maar worden OOK in de productiehal door productiewerknemers gebruikt bij de materiaalverwerking (stofwisseling) aldaar (dus bij de verdere voedselverwerking in je lichaam)!

Dit zijn dus HELE BELANGRIJKE machines, oftewel organen, welke je bedrijf en dus je lichaam gezond moeten houden en goed moeten laten functioneren!
Werken DIE machines niet goed, gaat er iets niet goed vaak bij de voedselvertering (spijsvertering)en/of de voedselverwerking (stofwisseling) en is je lichaam uit balans.
Er heerst dan stress op de werkvloer (in je lijf) en onder de werknemers, want ZIJ kunnen ook zonder deze machines (organen) hun werk NIET goed uitvoeren!
Deze machines die staan dus vaak roodgloeiend en draaien over-uren.
Deze machines (organen) kunnen dan ook beschadigen en kapot gaan (ontstoken raken onder andere, maar ook vervet of uitgeput).
Met name wanneer ze TEveel gebruikt worden of onnodig gebruikt worden en overbelast worden.

HOE?
Wanneer de materialen (onze voeding) van schadelijke, slechte kwaliteit is (veel belastende stoffen bevattend en weinig vitamines en mineralen bevattend) en/of de levering van gereedschap (essentiële bouwstoffen) tekort schiet, waar de werknemers mee moeten en kunnen werken en de machines tijdig mee kunnen en moeten repareren (waarmee hormoonbalans en rust en herstel in je lijf mee mogelijk gemaakt moet worden)!

Hoe raken organen dus beschadigd en “uitgeput”?
Met name wanneer de voeding in kwaliteit tekort schiet, belastende stoffen bevat, hiervan ook nog eens te vaak en teveel wordt gegeten en daar tegenover te weinig voedzame stoffen met essentiële bouwstoffen (vitamines, mineralen, vetzuren en aminozuren) staan, welke het “schade-herstelgereedschap” moeten bieden.

De alvleesklier-machine en diens werking aan de kant van de productiehal (in je lijf bij de verdere stofwisseling)

Aan de kant van de productiehal (in je lijf) werken regel-werknemers bij de alvleeskliermachine; hormonen.
Deze houden nauwlettend in de gaten of vanaf de kwaliteitsafdeling de grondstof “koolhydraten” de productiehal in komt (of glucose de bloedbaan in komt).
Deze regel-werknemers (hormonen) zorgen er vervolgens voor dat deze grondstoffen (koolhydraten) regelmatig en eerlijk verdeeld worden over werknemers bij andere machines (lichaamscellen), zodat zij daar hun werk mee uit kunnen voeren (brandstof uit kunnen putten); deze hormonen zorgen ervoor dat de koolhydraten de cellen in worden geloods om verbrandingsprocessen mee uit te voeren.
Ze zorgen er ook voor dat de mensen in de controle-toren en afdeling inkoop (de hersenen) tevreden blijven door voor hen ALTIJD en standaard wat grondstof op de productievloer te behouden (glucose in de bloedbaan voorradig te hebben) en deze dan niet aan andere werknemers (lichaamscellen) te geven.
Deze regelwerknemers (hormonen) houden de materialen op de werkvloer binnen je bedrijf dus in de gaten en regelen een RUSTIGE verdeling hiervan en voorkomen stress en gevechten om grondstoffen op de productievloer, binnen het bedrijf!

Deze werknemers (hormonen) kunnen dit echter enkel goed doen en uitvoeren, wanneer er niet al stress heerst op de werkvloer door iets of iemand anders (zoals een afwezigheid van gereedschap (essentiële bouwstoffen), welke niet of minimaal is geleverd (welke je niet zou hebben  gegeten); dus afwezigheid van bouwstoffen in JOUW voeding).
Ook wanneer de alvleeskliermachine NIET beschadigd is geraakt door het draaien van over-uren met deze machine (door een te grote of te snelle levering van grondstoffen (glucose), met name wanneer dit kwalitatief slechte grondstoffen zijn (deze door een gebrek aan vezels in de voeding in grote getale je bloedbaan in vliegt) blijven deze regelaars rustig werken.
OOK zullen ze rustig blijven werken wanneer de werknemers (organen en lichaamscellen) op de werkvloer/binnen het bedrijf, waarover ze de grondstof willen verdelen (cellen waar stofwisseling uitgevoerd moet worden) niet ook al te druk of gestrest zijn (de stofwisseling niet goed kunnen uitvoeren door een gebrek aan essentiële bouwstoffen en een te lage zuurtegraad).

Wanneer dan ook een REGELMATIGE levering van kwalitatief hoogwaardige grondstoffen (koolhydraten) plaatsvindt, maar daar ook RUIMSCHOOTS gereedschap (essentiële bouwstoffen) van TOPkwaliteit bij wordt geleverd, DAN kan de alvleesklier-machine met diens regelaars (hormonen) aan de kant van de productiehal goed functioneren en kunnen de regelwerknemers stress op de werkvloer voorkomen door een rustige verdeling van de kwalitatief hoogwaardige grondstof (glucose) over de werknemers (lichaamscellen).

Vindt er echter een onregelmatige levering plaats of een levering van lage kwaliteits-grondstof (bewerkte koolhydraten; bronnen van glucose met weinig vezels, vitamines en mineralen) en/of een levering zonder (voldoende) gereedschap (essentiële bouwstoffen), DAN kan de alvleeskliermachine kapot gaan (uitgeput of ontstoken raken) en/of regelwerknemers (hormonen) oververmoeid raken of hun werk niet goed meer doen (insuline-resistentie kan gaan optreden) en zal de rustige verdeling van de grondstoffen over de werkvloer niet goed meer verlopen en kan stress en onrust op de werkvloer helaas niet voorkomen worden (stress-hormonen komen “to the rescue”).

Bij een onregelmatige voeding, bewerkte voeding, met name bewerkte koolhydraten en helemaal wanneer daarbij essentiële bouwstoffen (eiwitten en vetten) afwezig zijn in de voeding, zullen hormonen je bloedsuikerspiegel dan ook niet goed kunnen reguleren en zal er stress in je lijf ontstaan (stresshormonen gaan DAN de boel regelen) en kunnen brandstoffen (glucose) niet goed in cellen opgenomen worden voor verbrandingsreactie, maar blijven deze veelal in de bloedbaan (verhoogde bloedsuikerspiegel).

De lever-machine en diens werking aan de kant van de productiehal (in je lijf bij de verdere stofwisseling)

Aan de kant van de productiehal werken met name reparatie-werknemers (vetzuren, aminozuren, vitamines en mineralen) , oftewel “klusjesmannen”, maar ook “schoonmaak-werknemers” (tevens deze essentiële bouwstoffen; vitamines, mineralen, vetzuren en aminozuren).
De reparatie-werknemers die gaan met bundeltjes gereedschap (door de lever gevormde nieuwe stoffen, waaronder transporteiwitten en lipo-proteïnes (opgebouwd uit essentiële bouwstoffen, welke eerst gecontroleerd zijn op de kwaliteitsafdeling) het lijf in om beschadigde machines (weefsels en cellen) te repareren of klusjes (opbouwende en herstellende stofwisselingsprocessen) binnen het bedrijf uit te voeren van iets wat bijvoorbeeld kapot is (ontstekingen, schade aan weefsels en cellen etc. worden daardoor “opgelapt”).

Bij en na productieprocessen (verbrandingsreacties), welke door heel het bedrijf (in alle lichaamscellen) gaande zijn met de grondstof glucose (dus bij en na verbrandingsprocessen met koolhydraten in al je lichaamscellen), vindt er namelijk wel ENIGE schade plaats en een opstapeling van “afval” (zure verbrandingsproducten), welke hieruit ontstaat.

De klusjesmannen (door de lever gevormde herstelstoffen) die trekken er dan als reactie op uit om die klusjes te klaren, maar kunnen en zullen dit ENKEL doen, wanneer ze het juiste gereedschap hiervoor verzameld hebben (de essentiële bouwstoffen ter beschikking hebben) EN wanneer de lever-machine niet zelf dreigt kapot te gaan door over-belasting.

De schoonmaak-werknemers moeten namelijk OOK nog werk verrichten in het lijf en tevens bij de lever; dus er vinden heel wat werkzaamheden plaats.
Deze moeten namelijk helpen het afval opruimen (d.m.v. ontgiftingsreacties in de lever m.b.v. leverenzymen), welke door het bedrijf heen blijft liggen na productieprocessen (verbrandingsreacties), welke uiteindelijk weer bij de lever moeten belanden doordat ze door deze schoonmaakmedewerkers zijn meegenomen na verbrandingsreacties, wanneer daar tijd en ruimte voor is (wanneer onze bloedsuikerspiegel redelijk constant is).

Wanneer dan ook grondstoffen (glucose uit koolhydraten) wordt geleverd van hoge kwaliteit met niet al te veel onzuiverheden (ongeraffineerde koolhydraten) en voldoende gereedschap (essentiële bouwstoffen) daarbij wordt geleverd, verlopen processen (stofwisseling) in het bedrijf EN in de lever rustig en goed en optimaal en kunnen klusjesmannen en schoonmakers (leverenzymen met behulp van allerlei essentiële bouwstoffen) prima alle schade van deze werkzaamheden (verbrandingsreacties) tijdig herstellen en afval opruimen en richting container (darmen) sturen en zal dit afval ook niet al te veel hoeven zijn.

Wanneer echter grondstoffen van slechte kwaliteit wordt geleverd (geraffineerde koolhydraten) EN ook nog eens geen of te weinig gereedschap daarbij wordt geleverd (afwezigheid van essentiële bouwstoffen in de voeding), krijgen schoonmakers en klusjesmannen geen rust (kunnen er geen herstellende en opbouwende processen met essentiële bouwstoffen uitgevoerd worden), vinden er te veel beschadigingen plaats uit enkel verbrandingsreacties, kan afval (zure afvalstoffen) opstapelen in je lijf en ook de lever-machine kapot gaan (ontstoken of vervet raken).

Afval (onverteerde voeding EN zure afvalstoffen) in de container (in de darmen) stapelt dan ook zienderogen op en doordat klusjesmannen en schoonmakers de hoge mate van afval EN beschadigingen op de werkvloer niet kunnen bijbenen (het komt niet voldoende van herstellende en opbouwende stofwisselingsreacties), ontstaat er ook een rotzooi en vervolgens stress (ontstekingen) aldaar bij andere werknemers (de darmbacteriën), welke daardoor OOK niet goed meer kunnen functioneren (er ontstaat een disbalans in de darmen met meer slechte dan goede darmbacteriën).

Je leest het al:
Bij materiaal-aanvoer (voeding) van slechte kwaliteit (geraffineerde voeding) en afwezigheid van voldoende gereedschap (essentiële bouwstoffen in de voeding), ontstaat er stress in je lijf, raken werknemers overspannen (stofwisseling kan niet goed uitgevoerd worden en machines kapot (organen ontstoken en uitgeput).

Dus, wanneer je het niet zo nauw neemt met de kwaliteit van je voeding, hoofdzakelijk of regelmatig voor bewerkte voeding kiest EN de essentiële bouwstoffen in de voeding (vitamines, mineralen, essentiële aminozuren en vetzuren) missen of tekortschieten, ontstaat er stress en disbalans in je lijf, verloopt de stofwisseling niet goed, worden voedingsstoffen niet goed verwerkt en verdeeld en stapelen afvalstoffen zich op, raken weefsels en organen beschadigt en uitgeput en ontstaan her en der ontstekingen!!

Denk je dat je als werkgever (voeder van je lichaam), welke materialen (voeding) moet inkopen en aanleveren (zal gaan eten), dus als eigenaar van je lichaam, welke zichzelf moet voeden, goed inschat of in kan schatten na je opvoeding (na je rondleiding), HOE belangrijk de kwaliteit van je voeding EN de aanwezigheid van essentiële bouwstoffen in deze voeding is?

Denk je dat je, wanneer je dit alles leest en dus MEER weet van de verwerking van de voeding in je lijf, dat je bij je inkopen en eten van je voeding, hier bewuster van bent of zult worden?

Morgen lees je, wanneer je WEL bewuste inkopen WIL doen en je jezelf goed WIL voeden dat je hersenen en dus de “controleurs” binnen je bedrijf, waarmee je communiceert over wanneer welke voeding/levering nodig is, dit alsnog flink in de war kunnen schoppen, waardoor je als gevolg de controle over deze wil wat kan dreigen te verliezen als ook de controle over het bewuste inkopen EN eten ervan!

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!