De schildklier
De voeding jij eet bevat calorieën.
Calorieën waaruit je lijf energie zou moeten kunnen putten.
Toch ervaar jij maar WEINIG energie.
Je bent moe.
Hoe kan dat nou?!
Nou, de werking van je schildklier kan hier een rol in spelen!
Je schildklier (met diens hormonen) bepaalt namelijk uiteindelijk of je lijf ook wel energie kan en mag gaan produceren uit de calorieën jij hebt gegeten!
Jodium is een mineraal welke hierin OOK een ZEER belangrijke rol speelt.
De totale hormoonbalans in je lijf speelt echter nog een VEEL grotere rol!
Jodium gaan toevoegen aan een eetpatroon welke OOK de algehele hormoonbalans in je lijf doet verstoren heeft dan ook ZEER weinig nut!
Hierover vandaag meer!
De schildklier: één van de vele hormoon-producerende organen in je lijf
Onze schildklier is één van de vele organen in ons lijf welke hormonen produceert.
Althans, dat hoop je en dat zou deze klier MOETEN doen, maar gebeurt NIET altijd optimaal!
Hormonen produceert deze klier welke ALLERHANDE stofwisselingsreacties in onze lichaamscellen beïnvloeden en tevens de werking van ANDERE hormonen in je lijf doet beïnvloeden.
Alle hormonen (en dus OOK schildklierhormonen) zijn signaalstoffen welke CONTACT maken met receptorcellen in ons lijf.
Net als neurotransmitters.
Neurotransmitters zijn OOK signaalstoffen.
Hormonen zijn signaalstoffen welke (samen met neurotransmitters) uiteindelijk bepalen welke processen er in de cellen (waar ze contact mee maken) zullen gaan plaatsvinden.
Zonder de productie en aanwezigheid van hormonen OF zonder een GOED contact van deze hormonen met receptorcellen in ons lijf, zullen ALLERHANDE stofwisselingsprocessen in onze cellen dan ook NIET plaatsvinden.
Zodra en wanneer onze schildklier dan ook NIET optimaal functioneert en NIET optimaal diens schildklierhormonen kan produceren OF zodra en wanneer de hormonen welke deze klier produceert NIET optimaal door het lijf vervoerd kunnen worden OF deze hormonen NIET optimaal in een actieve vorm omgezet kunnen worden in de lever OF deze hormonen NIET optimaal contact kunnen maken met receptorcellen in ons lichaam, heb je dan ook een ZEER GROOT probleem.
Onder andere de WEL ZEER BELANGRIJKE energieproductie in je lichaam (waar je GEHELE stofwisseling uiteindelijk van afhankelijk is) zal dan FLINK op z’n gat liggen met extreme vermoeidheid, kouwelijkheid, sterk verminderde hersenfuncties, verslechterde spijsvertering en vetopslag als gevolg.
Een slecht functionerende schildklier wil je dan ook ABSOLUUT NIET.
Hoe goed je schildklier functioneert is STERK afhankelijk van de hormoonbalans in je lijf.
Deze hormoonbalans in je lijf is dan weer STERK afhankelijk van de voeding je eet.
De voeding je eet dient namelijk COMPLEET te zijn met essentiële bouwstoffen en dient op die manier de balans in je lijf te ondersteunen.
De schildklier en diens werking waren de afgelopen weken nogal in het nieuws:
- EERST doordat het medicijn Thyrax (schildklierhormonen) opeens NIET MEER voorradig was en mensen met een slecht functionerende schildklier daardoor FLINK in paniek raakten.
- VERVOLGENS afgelopen week doordat een nieuwsbericht naar buiten kwam dat vele mensen (welke in de afgelopen jaren alternatieven zijn gaan eten voor brood) toch ECHT maar moesten overwegen brood WEL WEER te gaan eten, vanwege een anders wel zeer waarschijnlijk jodiumtekort en mogelijk ook schildklierproblemen als gevolg DAARVAN.
Enkele van de mensen die van en bij mij de werking van het lichaam beter leren begrijpen en van en bij mij een voeding aanleren welke gebaseerd is op voeding welke ALLE essentiële bouwstoffen bezit (welke de hormoonbalans in het lijf ondersteunen, de stofwisseling in het lijf optimaliseren en het lijf OPTIMAAL en COMPLEET doen voeden) en welke vanuit DIE gedachte en met DIE kennis dan ook NIET zozeer brood HOEVEN eten (aangezien brood ZEER WEINIG essentiële voedingsstoffen levert), berichtten mij afgelopen week ietwat angstig met de vraag:
“Ik eet geen brood, krijg ik nu wel genoeg jodium binnen en krijg ik nu geen last van mijn schildklier?”
EN
“Moet ik omwille van het jodium aanwezig in brood en omwille van de schildklierwerking misschien toch maar WEL WEER brood gaan eten?”
Bang zijn zij dan ook (en vele met hen) geworden door deze berichten in het nieuws.
- Bang voor jodiumtekorten.
- Bang voor schildklierproblemen.
Twijfel zijn zij dan ook (en vele met hen) gaan voelen m.b.t. hun voeding door deze berichten in het nieuws.
- Twijfel over de gezondheid en compleetheid van hun voeding.
- Twijfel over het wel of niet (weer) moeten gaan eten van brood, terwijl ze zich juist (sinds het minderen in brood en het minderen in andere voeding welke weinig essentiële stoffen leveren) veelal BETER voelen dan daarvoor.
- Twijfel over de verkregen feiten en de kennis ik heb verspreid m.b.t. het NIET noodzakelijkerwijs HOEVEN eten van brood.
Vandaag wil ik dan ook besteden aan een uitleg over de schildklier en diens werking, de aanwezigheid van jodium in onze voeding (als ook de opname en het verbruik van dit mineraal) EN de rol van brood in en bij dit alles:
- Ik zal en wil bespreken wat zoal de werking van de schildklier doet verslechteren en onze schildklier FLINK belast.
- Ik zal en wil bespreken wat de rol van brood bij en in de werking van de schildklier kan zijn.
- Ik zal en wil bespreken in welke voeding jodium aanwezig is, maar OOK welke voedingsstoffen eigenlijk nog MEER nodig zijn om jodium uiteindelijk ook wel optimaal op te kunnen nemen en te kunnen benutten in het lijf EN de schildklier optimaal te laten functioneren en NIET overmatig te belasten.
Dit wil ik allemaal vandaag bespreken, zodat ik daarmee hopelijk angsten en twijfels wat kan helpen afnemen bij een ieder welke deze angsten en twijfels nu OOK zou voelen en hebben.
Lees je mee?
Het beschermende schild
De schildklier heeft eigenlijk een heel toepasselijke naam.
Waarvoor dient een schild namelijk?
Ter bescherming!
De schildklier heeft in je lijf namelijk OOK een beschermende functie.
De schildklier beschermt de lichaamscellen in je lijf tegen beschadiging, verzuring en uitputting (welke doen leiden tot “besmetting” van deze cellen met ontstekingen).
Eigenlijk beschermt de schildklier ons dus zoveel mogelijk tegen ontstekingen, besmetting met verzurende stoffen en “verzieking” van ons lijf en “verzieking” van onze cellen.
De schildklier zal ter bescherming van je lijf allerhande processen op een “laag pitje” zetten, zodra en wanneer het doorgaan met deze processen het lijf EXTRA zou doen uitputten, verzuren en schaden (wat uiteindelijk tot ontstekingen doet leiden).
Dit doet onze schildklier m.b.v. diens hormonen.
- Deze hormonen zorgen er dan ook voor dat bepaalde processen in bepaalde cellen mogelijk OF onmogelijk worden gemaakt.
- Deze hormonen bepalen bijvoorbeeld of er WEL of even GEEN energieproductie in de lichaamscellen plaats zal vinden.
Vele bouwstoffen zijn in het lijf nodig om de optimale werking van de schildklier te kunnen garanderen.
Zijn deze bouwstoffen NIET (compleet) aanwezig, dan kan en zal de schildklier diens beschermende werking NIET optimaal uitvoeren.
Het mineraal jodium vormt één van die vele bouwstoffen en tevens een wel ZEER belangrijke.
- Zonder jodium kan en zal de schildklier diens beschermende functie dan ook NIET goed uitvoeren.
- Zonder jodium zullen VELE processen in het lijf dan ook NIET GOED verlopen.
Wanneer moet de schildklier HEEL HARD werken, wanneer wordt deze FLINK belast en wanneer heerst er dan ook een FLINK verhoogde jodiumbehoefte in het lijf?
De schildklier wordt HEFTIG belast wanneer er regelmatig en veelvuldig hormonale disbalans heerst in het lijf.
Deze hormonale disbalans kan en zal in het lijf ontstaan bij regelmatige tekorten in essentiële bouwstoffen.
Deze disbalans heeft namelijk tot gevolg dat belastende, geconcentreerde, verzurende stoffen in ons lijf kunnen en zullen opstapelen en juist de vochtrijke, ontlastende en ontzurende stoffen uit ons lijf worden geput.
Dit zal tot “besmetting” van onze cellen leiden en zal ontstekingen in en van deze cellen veroorzaken namelijk.
Onze schildklier (met diens beschermende functie) moet dan FLINK en REGELMATIG gaan ingrijpen om het lijf tegen deze verzuring en beschadiging in bescherming te nemen!
De hormonen welke je alvleesklier en je bijnieren produceren (welke onder andere de bloedsuikerspiegel en de zuurtegraad in onze bloedbaan reguleren en welke verzuring in je bloedbaan normaal gesproken dan ook best behoorlijk in de kiem kunnen smoren) zijn (wanneer de schildklier FLINK aan het werk moet) vaak al ontregelt.
Schildklierproblemen zie je dan ook vaak optreden wanneer er OOK AL (een tijd) sprake is van insulineresistentie en/of bijnieruitputting in het lijf van de persoon in kwestie.
Een lange periode van tekorten in bouwstoffen EN een lange periode van overbelasting in verzurende, ontstekingsbevorderende stoffen is daar dan ook vaak al aan vooraf gegaan.
Want nee, niet enkel tekorten in bouwstoffen, maar OOK een overbelasting van je lijf met niet-essentiële brandstoffen (suikers en vetten), een overbelasting met toxische stoffen, een overbelasting met metalen en een overbelasting met verzurende stofconcentraten en verzurende stof-isolaten (zoals heel veel additieven dit zijn) brengen de zojuist benoemde disbalans, de zojuist benoemde verzuring en dus FLINKE stress (door een HOGE kans op ontstekingen) in het lijf teweeg welke het lijf ERG doet uitputten van ontzurende bouwstoffen en welke maakt dat de schildklier extra HARD aan de slag moet.
Het is dan ook ZEER belangrijk (wanneer je een optimale schildklierwerking wil behouden) om middels de dingen je doet, in-ademt, op-eet, drinkt en gebruikt (qua medicatie) zo min mogelijk belastende (verzurende, geconcentreerde, niet-essentiële, ontstekingsbevorderende) stoffen binnen te krijgen en je juist WEL optimaal te voeden met voeding welke ALLE essentiële bouwstoffen WEL doet leveren en de hormoonbalans in je lijf WEL ondersteunt.
Dit betreft de hieronder genoemde voeding, wanneer je deze zo min mogelijk extra bewerkt en wanneer je deze optimaal combineert en varieert.
- Groenten en fruit (bronnen van ALLE essentiële bouwstoffen uit koolhydraten)
- Ei, vlees of vis (of aangezuurde zuivel) (bronnen van ALLE essentiële bouwstoffen uit eiwitten).
- Vette vis, noten, zaden of pitten (en diens koud geperste oliën) (bronnen van ALLE essentiële bouwstoffen uit vetten)
Enkel DAN (met DIE voedingsstoffen voorradig in je lijf) zal de schildklier diens beschermende functie GOED uit kunnen voeren namelijk en zal de schildklier diens hormonen ook GOED kunnen produceren EN zullen deze hormonen vervolgens ook GOED vervoerd kunnen worden door het lijf en zullen deze tevens GOED aan kunnen komen bij de receptorcellen in het lijf waarmee ze contact moeten gaan maken.
Dat zal echter alsnog NIET goed verlopen (de productie, het vervoer en de uiteindelijke invloed van schildklierhormonen in het lijf) wanneer er ALSNOG binnen deze voeding een jodiumtekort zou heersen!
En ja, dat kan ALSNOG makkelijk tegenwoordig.
Onze bodem is namelijk FLINK verarmd geraakt van mineralen en bevat tegenwoordig nog maar ZEER WEINIG jodium.
De planten en dieren wij overwegend eten bezitten dan ook veelal ONVOLDOENDE jodium.
Jodium is WEL ruim aanwezig in zeevis en (zee)planten (algen en wieren) welke groeien en leven in de zee of op het land dichtbij de zee, maar DAARVAN eten wij in Nederland over het algemeen ONVOLDOENDE om de aanbevolen hoeveelheid jodium per dag te kunnen behalen.
Hierdoor kunnen bij een regulier Nederlands voedingspatroon tekorten in jodium (en uiteindelijk ook schildklierafwijkingen) makkelijk ontstaan ZELFS al eet je bovenstaande voeding (welke verder BOL staat van allerhande mooie bouwstoffen en welke verder de werking van je schildklier juist OPTIMAAL ondersteunt) WEL optimaal (wat de gemiddelde Nederlander overigens ook al NIET doet).
De aanwezigheid van jodium in voeding (welke ik adviseer) welke gericht is op het bevatten van ALLE essentiële bouwstoffen.
Ik adviseer mensen voeding te nuttigen welke zo min mogelijk niet-essentiële stoffen bevat en zo min mogelijk bewerkt is.
Ik adviseer mensen dan ook voeding te nuttigen welke de schildklierwerking ondersteunt in plaats van tegen werkt!
Ik adviseer namelijk om jezelf WEL optimaal te gaan voeden met voeding welke ALLE essentiële bouwstoffen bezit en de hormoonbalans (en OOK de schildklierwerking) ondersteunt.
Ik adviseer namelijk om je voeding te laten bestaan uit combinaties van onderstaande voeding:
- Groenten en fruit (bronnen van ALLE essentiële bouwstoffen uit koolhydraten met minimale hoeveelheden glucose).
- Ei, vlees of vis (of aangezuurde zuivel) (bronnen van ALLE essentiële bouwstoffen uit eiwitten).
- Vette vis, noten, zaden of pitten (en diens koud geperste oliën) (bronnen van ALLE essentiële bouwstoffen uit vetten)
Afhankelijk van WELKE (jodiumhoudende) eiwitbronnen je uit deze voedingsgroepen
vervolgens kiest en welk deel daarvan vis (met een hoog jodiumgehalte) betreft EN afhankelijk van het feit of je ook wieren en algen daarbij eet, toevoegt of gebruikt, zal gaan bepalen of JIJ met deze voeding ZONDER het eten van brood voldoende jodium alsnog WEL binnen krijgt.
Hoeveel van de aangeraden 150 mcg per dag JIJ ongeveer binnen krijgt met de jodiumhoudende eiwitbronnen jij kiest in JOUW voeding kan je dan ook nagaan door het tabelletje hiernaast eens te bekijken en ZELF een optelsommetje te maken.
Schiet de jodium aanwezig in JOUW voeding (na het berekenen van dit sommetje) tekort, dan zou je OFWEL kunnen besluiten vaker vis te gaan eten OF kunnen besluiten wieren of algen te gaan eten (of dit in supplement-vorm te gaan gebruiken), maar mail je me in dat geval wel EERST even om dit te bespreken?
Je ziet echter vast al wel dat je ZONDER het eten van brood WEL DEGELIJK aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid jodium KAN komen en dat je deze dagelijkse hoeveelheid zelfs MAKKELIJK kan behalen wanneer je bij naast je jodiumhoudende eiwitbronnen wat wieren of algen in je eetpatroon zou integreren.
- Nee, brood is omwille van het jodium dus NIET broodnodig voor hen die zich OPTIMAAL voeden met de voeding ze bij mij aanleren.
- Nee, brood is omwille van het jodium dus NIET broodnodig voor hen die zich voeden met voeding welke de hormoonbalans in het lijf ondersteunt en welke BOL staat van essentiële bouwstoffen.
Belangrijk is en blijft het WEL de jodiumhoudende eiwitbronnen in JOUW voeding ALTIJD te combineren met RUIME hoeveelheden groenten en dat je deze ook nog aanvult met bronnen van mooie vetzuren, want anders kunnen en zullen ook deze eiwitbronnen zelf nog tot verzuring in je lijf leiden en zal je je schildklier daardoor ALSNOG (onnodig) belasten.
Ook moet je je voeding bij voorkeur NIET gaan zouten met geraffineerd zout (natriumchloride), want chloor belemmerd de werking van jodium!
Ook fluor belemmerd de werking van jodium, dus je tanden poetsen met een fluoridevrije tandpasta is tevens aan te raden wanneer je de jodium in je voeding ook wel optimaal wil kunnen benutten.
Brood met jodiumhoudend zout en de effecten (m.b.t. de schildklierwerking) je DAARUIT kan verkrijgen en verwachten
Stel dat jij de jodiumhoudende eiwitbronnen (welke jij zoal eet gedurende je dagen) hebt opgeteld en je NIET aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid jodium komt.
Stel dat je ook GEEN zin hebt om VAKER vis te gaan eten OF om algen en wieren dan maar in je eetpatroon te gaan integreren om het jodiumgehalte van je voeding op te schroeven.
Is DAN het weer toevoegen van brood in je eetpatroon met daarin bakkerszout verwerkt (waaraan jodium is toegevoegd) WEL verstandig?
Is het toevoegen van brood namelijk bevorderend voor de werking van je schildklier?
NEE!
Het brood zelf bevat namelijk VELE stoffen (ingrediënten) welke zowel de uiteindelijke jodium-opname als ook de verwerking van jodium in het lijf in de weg staan EN bevat TEVENS vele stoffen (ingrediënten) welke de hormoonbalans in het lijf juist EXTRA doen verstoren en welke verzurende en ontstekingsbevorderende eigenschappen bezitten en DAARDOOR de schildklierwerking juist doen benadelen!
- Brood bevat vele niet-essentiële voedingsstoffen waaronder een geconcentreerde mate van glucose welke de bloedsuikerspiegel en hormoonbalans in het lijf verstoort.
- Brood bevat fytinezuur welke de mineralenopname doet benadelen en de mineralenbalans in het lijf verstoort.
- Brood kan (door verhitting) acrylamides (gifstoffen) bevatten welke de lever belast met giftige stoffen
- Brood bevat tegenwoordig vele verzurende, geconcentreerde, ontstekingsbevorderende additieven welke bijdragen aan de verzuring in ons lijf en onze darmen.
- Brood bevat vaak geraffineerd (brood)zout en daardoor een hoge mate chloride welke de jodium-werking belemmert.
Tevens levert brood NIET de essentiële bouwstoffen het lijf JUIST aanvullend op jodium OOK nodig heeft om de schildklierhormonen optimaal door het lijf te kunnen vervoeren EN om de schildklierhormonen door de lever om te kunnen zetten in een actieve vorm!
- Brood bevat vele essentiële aminozuren NIET
- Brood bevat vele essentiële vetzuren NIET
- Brood bevat vele vitamines NIET
- Brood bevat NAUWELIJKS (ontzurend) vocht
Dit betekent dat het eten van brood omwille van het jodium WEL je jodium-inname verhoogt, maar alsnog NIET de optimale jodium-opname en optimale jodium-benutting garandeert en zelfs (door de overige ingrediënten aanwezig in brood) de schildklier EXTRA doet belasten, waardoor het jodium-verbruik van het lijf juist nog GROTER zal worden en je alsnog NIET de werking van je schildklier ondersteunt ONDANKS de verhoogde jodium-inname!
Vraag:
- Heerst er bij jou twijfel of je voeding wel voldoende jodium bevat?
- Heerst er bij jou twijfel of je voeding wel de schildklierwerking voldoende ondersteunt?
Mail je me dan of kom je een keer langs?
Add comment