De donkere dagen

Donkere dagen.donkere dagen
De één heeft er meer “last” van dan de ander.

Last in de zin van dat een gebrek aan energie en levenslust, een gebrek aan lichamelijke energie, maar vooral ook een gebrek aan (positieve) geestelijke energie de overhand lijkt te nemen en je lijkt te “overmeesteren” gedurende dergelijke dagen.
Dit is een zeer vervelende last die sommige mensen elk jaar weer rondom de feestdagen en in de wintermaanden kunnen ervaren.

Deze last komt onder andere voort uit een optelsom van tekorten gedurende die maanden en dagen:

  • Tekorten in zonlicht
  • Tekorten in buitenlucht
  • Tekorten in liefde, (positieve) aandacht, gezelschap en het gemis van bepaalde mensen (waar in deze maand vaak EXTRA de nadruk op wordt gelegd)
  • Tekorten in nachtrust
  • Het gebrek aan regelmaat
  • In sommige gevallen het gebrek aan positieve emoties, positieve omstandigheden en positief gezelschap
  • Tekorten in ontspannende activiteiten

 

Wat we vaak NIET begrijpen, wat we vaak NIET vermoeden en waar we ook vaak NIET bij stil staan is het feit dat ook VOEDING (en met name ook bepaalde TEKORTEN in onze voeding) een zeer belangrijke rol speelt in ons gevoel en met name onze levenslust, ons energieniveau en onze gemoedstoestand in deze donkere periode en gedurende deze donkere dagen.

Op vele van bovenstaande factoren heb je maar weinig tot GEEN invloed namelijk (waardoor je deze elk jaar voor je gevoel maar weer moet “ondergaan” (zoals tekorten in zonlicht)), maar de tekorten in voedingsstoffen (die dus ook ZEKER dit gevoel kunnen vergroten) die kunnen we toch wel DEGELIJK voorkomen en DAAR kunnen je toch wel DEGELIJK rekening mee houden en WEL op in spelen!

Daarover gaan we het vandaag dan ook hebben!

Lees je mee ?

Het ervaren van de “donkerheid” van de dagen

Voor iedereen zijn de dagen in principe even donker momenteel.
Vooral bij grijs en regenachtig weer (zoals vandaag) kijk je zelfs overdag al donker en ietwat somber en grauw weg namelijk.

De donkerheid van het weer is dan ook voor iedereen hetzelfde.
Niet iedereen ervaart dit echter op eenzelfde manier.
Bij niet iedereen “hakt” dit erin.
Niet iedereen associeert, ervaart en koppelt donker ook meteen aan negatief.
Iedereen gaat hier namelijk anders mee om.

Donkere dagen en dan gezellig samen.
Donkere dagen bij elkaar, lampjes aan, kaarsjes aan.
Het samen zijn, gezelligheid.

 

DAT aan de donkere dagen koppelen is natuurlijk helemaal NIET vervelend!
Veel mensen zijn dan ook WEL in staat het donker en donkere dagen gelukkig te koppelen aan liefde en fijne momenten.
Wellicht ook wel emotionele momenten, maar tegelijkertijd ook wel weer mooie en waardevolle momenten, want emoties zijn OOK mooi.

Niet iedereen kan hier echter even goed mee om gaan.
Niet iedereen is ook even goed in staat emoties (vooral negatieve) te delen.

 

Sommige mensen zijn ook letterlijk alleen en kunnen daardoor niet al te veel of al te vaak hun emoties delen.
Ook zijn er legio mensen welke zich overwegend alleen, ongewenst of onbegrepen VOELEN zelfs en JUIST in gezelschap.

Ook de sfeer welke heerst in dit en JOUW gezelschap (een negatieve, klagende, moeie, geprikkelde houding van de mensen om je heen t.o.v. vrolijke, energieke mensen om je heen) maakt natuurlijk al een verschil in hoe jijzelf die dagen en de donkerte ervaart en of met name positieve gedachten, emoties en associaties naar boven komen of overwegend negatieve gedurende die dagen.

Toch hebben heel veel mensen wel in enige mate “last” (in negatieve zin) van de “donkere dagen voor kerst”.
Zou het gebruikelijke eet- en leefpatroon rondom en op deze dagen hier wellicht OOK mee samen kunnen hangen?

Laten we dit eens onder de loep nemen!

  • Veel mensen ervaren veel extra drukte, stress en verplichtingen vanuit te behalen deadlines, afrondingen op werk, verenigingen en school zo nog net voor hun kerstvakantie en het eind v.h. jaar. Ze hebben allerhande (verplichte) borrels, eindejaarsafsluitingen etc.
  • Veel mensen hebben (hierdoor) een veelal onregelmatig eetpatroon aan het eind v.h. jaar, want deze wordt wat om deze (verplichte) EXTRA sociale gelegenheden heen “gebouwd”.
  • Het gehalte aan alcohol ligt vaak (door veel EXTRA feestelijke/sociale aangelegenheden en ook EXTRA doordeweekse borrels) wat hoger dan in andere delen van het jaar.
  • Het gehalte aan suikerrijke verleidingen om je heen met sinterklaas-snoepgoed, banketletters, banketstaven, kerstkransjes, ijstaarten, bonbonnetjes, toetjes, oliebollen, appelflappen, oudejaarsrolletjes etc. ligt vaak hoger dan op andere momenten van het jaar.
  • Gezien dit hogere gehalte aan lekkers om hen heen (waar men dan vaak toch niet goed van af kan of wil blijven), gaan mensen veelal ook wat compensatiegedrag vertonen, waardoor nou juist het gehalte aan essentiële voedingsstoffen HELAAS (niet zo slim) beduidend lager ligt dan andere maanden van het jaar en DAARIN tekorten ontstaan (terwijl nou juist DIE stoffen zo hard nodig zijn om je energieniveau en met name je geestelijke energieniveau en gemoedstoestand te behouden en ondersteunen).
  • Men kiest aan het eind v.h. jaar vaker voor gemaksvoeding. Dit vooral wanneer elders op de dag toch al wat lekkers is gegeten of gegeten gaat worden en vooral wanneer er gehaast moet worden (door allerhande EXTRA verplichtingen en druk(te)) en men (onder andere daardoor) moe is.

 

Kortom:

  • Alles moet vaak snel en gehaast aan het eind v.h. jaar
  • Men komt weinig buiten aan het eind v.h. jaar
  • Sport en beweging, daar is even geen tijd voor en daar komt het even niet van aan het eind v.h. jaar.
  • Het moment van opstaan en naar bed gaan is veel wisselender dan op reguliere dagen en in reguliere weken v.h. jaar.
  • Er hangen vaak veel emoties en herinneringen rondom feestdagen en familie-aangelegenheden.
  • Tijd voor jezelf en ruimte voor privacy ergens op je dag of in je week is vaak ver te zoeken aan het eind v.h. jaar; veel wordt dan vaak “gezellig samen” gedaan en/of verwacht te doen.
  • Drukke kinderen (die vaak ook “stuiteren” van zowel de suikers, maar ook de verveling van het maar binnen zitten en niks met hun energie kunnen) vergen vaak nog EXTRA energie (om in toom te houden en/of te moeten vermaken) aan het eind v.h. jaar met ook voor hen al die onrustige, onregelmatige dagen welke veelal in gezelschap en weg van huis worden doorgebracht.
  • Je ervaart wellicht ook EXTRA stress omwille van je gewicht en omwille van het eetpatroon welke je onder druk voelt staan van het “gezellig mee moeten doen” gedurende deze dagen met vele “sociale” verplichtingen.

 

Hoe kan dit alles (wat voor velen wellicht herkenning oproept) bijdragen aan het ervaren van “last” van deze donkere dagen en dus een somber, lusteloos, moe en geëmotioneerd gevoel?

Last ervaar je wanneer iets als negatief wordt ervaren en je het gevoel hebt dat je hier GEEN invloed op kan uitoefenen.
De last is er en je ervaart het, maar wil dit natuurlijk zelf liever niet zo ervaren, maar bent helaas ook niet in staat dit weg te drukken of weg te toveren.

Ervaringen zijn iets geestelijks.
Het gedrag je dagelijks (en dus ook de donkere dagen voor kerst) uitvoert zijn veelal lichamelijke acties, maar hoe je deze dagen ervaart betreft iets geestelijks.
Wanneer deze ervaring een negatieve ervaring betreft en ook helaas niet “even” een plotseling (en voorbijgaand) gevoel is, maar dit gevoel je eigenlijk veel te lang duurt, kan je lasten ervaren.
Je ervaart dan TEVEEL en ook TE LANG allerhande negatieve prikkels, welke je maar NIET positief kan krijgen.
Het omgaan met deze prikkels, deze stress en onrust, ervaar je dan als last(ig).

Hoe iemand in staat is meer of minder positief om te gaan met emoties, stress en onrust, heeft onder andere te maken met neurotransmitters en de “overdracht” van neuro-transmitters tussen de zenuw-uiteinden in je hoofd en lijf.
De prikkelgeleiding in je hersenen, vindt plaats onder invloed van deze neurotransmitters.
Gaat deze prikkelgeleiding helemaal prima en verloopt deze rustig en optimaal, dan kan je vaak beter omgaan met overmatige (negatieve)prikkels en stress, dan wanneer er iets niet helemaal goed gaat en niet optimaal verloopt met deze prikkelgeleiding.
Van een stimulatie van de neurotransmitter dopamine word je bijvoorbeeld blij en alert en ook de neurotransmitter serotonine heeft een grote invloed op je gemoedstoestand en dus je welbevinden EN het omgaan met stressvolle omstandigheden en negatieve emoties.

Wist je dat deze neurotransmitters zijn opgebouwd uit aminozuren veelal gekoppeld aan vitamines en dat deze aminozuren een onderdeel zijn van eiwitten?
Goh…

 

Die eiwitten, kwamen we DIE nou juist rond deze donkere dagen niet vaak tekort (kwamen we zojuist achter) en die vitamines al helemaal?
Kwamen we er namelijk zojuist niet achter dat daar de focus nou juist gedurende dit soort donkere dagen en deze maand vaak NIET op ligt en dat we de voedzame voeding veelal juist beduidend MINDER dan anders eten, doordat we al dat zoet al voorzien of al gegeten hebben gedurende al die dagen aan het eind v.h. jaar?

  • Wist je dat wanneer je voor je gevoel TEVEEL hebt gegeten of TEVEEL hebt gesnoept en daarna MINDER zou gaan eten (om dit te compenseren) je lichaam in staat is van de stoffen al aanwezig in je lijf bepaalde stoffen alsnog zelf wel te vormen, maar dat je lichaam nou juist alle stoffen welke nodig zijn voor een goede prikkelgeleiding in je hersenen NIET ZOZEER zelf kan vormen (essentiële bouwstoffen) en je dan ook bij een tekort in je voeding van deze stoffen (welke je HELAAS zult krijgen wanneer je in deze maand het vele ongezonde wat op je pad komt gaat compenseren met iets minder van het gezonde) een NIET optimaal verlopende prikkelgeleiding aanwakkert en stimuleert en vergroot?
  • Wist je dat je de nadelen van tekorten in essentiële bouwstoffen namelijk misschien NIET zo snel lichamelijk zult merken, maar je als gevolg van deze tekorten geestelijk WEL al snel nadelen kan ondervinden?
  • Wist je dat om delen van eiwitten “op te bouwen” tot neurotransmitters enzymen EN bepaalde vitamines nodig ALTIJD nodig zijn namelijk en dat je dus vooral NIET tekorten in allerhande vitamines en mineralen moet krijgen gedurende een al EXTRA stressvolle periode?

 

Goh…
Die vitamines, ook DIE kregen we even FLINK wat minder binnen aan het eind v.h. jaar kwamen we net achter.
Wanneer we namelijk iets snoepen of een feestje of borrel hebben gehad (of deze in het vooruitzicht hebben) eten we opeens onze gewone lunch niet meer en gaan we door alle drukte ook vaak bij de avondmaaltijd wat gemakkelijker eten!
Wist je dat alle bewerklijke, niet voedzame voeding en suikerrijke verleidingen aan het eind van het jaar (maar ook alcohol) overduidelijk GEEN waardevolle vitamines bevatten, maar waardevolle vitamines ook uit je lichaam kunnen gaan ROVEN?
Om de belastende stoffen aanwezig in al die verleidingen te verwerken namelijk, moet je lichaam essentiële, ontzurende bouwstoffen uit je lichaam tevoorschijn gaan “plukken” en erbij gaan “zoeken” namelijk.
Deze roofbouw (en ook de tekorten in bouwstoffen die DAARUIT ontstaan), gaat dan uiteindelijk OOK flink ten koste van de prikkelgeleiding in je hersenen.

  • Wist je dat in een periode van stress en overmatige geestelijke prikkels neurotransmitters (met name het opwekkende stofje dopamine), ZEER SNEL kunnen oxideren en in de afwezigheid van anti-oxidanten uit groente en fruit en tevens in afwezigheid van ontstekingsremmende omega-3-vetzuren de signaaloverdracht en prikkelgeleiding van dopamine als gevolg FLINK kan gaan verslechteren en een dopamine-tekort en ontstekingen hieruit kunnen ontstaan in de hersenen?
  • Wist je dat onder stressvolle omstandigheden en gedurende stressvolle dagen de spijsvertering vaak niet optimaal verloopt en ook een onregelmatig eetpatroon met helaas veel bewerkte voeding en tekorten in essentiële voedingsstoffen ook zeer nadelig is voor de darmflora en dat serotonine (een neurotransmitter welke ook zeer veel invloed heeft op onze gemoedstoestand) in deze darmen gevormd moet worden?
  • Wist je dat onder invloed van stressvolle omstandigheden tevens de bloeddruk in je lijf verhoogd wordt door je lichaam en toxische stoffen helaas wat makkelijker in je hersenen kunnen belanden en schade kunnen berokkenen aldaar en dat de geraffineerde suikers in al je eindejaars-verleidingen dit ook doen; schade in je hersenen aanbrengen?
  • Wist je dat dit ook geldt voor alcohol?
  • Wist je dat bewerkte suikers een verslavende werking hebben en een nadelig effect (door de afwezigheid van anti-oxidanten in deze varianten van koolhydraten) hebben op het dopamine-beloningssysteem in de hersenen en dat je dan ook steeds meer hiervan nodig hebt wil deze neurotransmitter op den duur nog een beetje een blij-makend effect hebben en dat dit ook geldt voor alcohol?
  • Wist je dat onder invloed van het stresshormoon cortisol (stel serotonine zou wel goed aangemaakt worden in je darmen) serotonine alsnog niet goed opgenomen kan worden in de hersenen?
  • Wist je dat een tekort aan serotonine invloed heeft en kan hebben op ook je eetlust en je nachtrust, naast dat deze je gemoedstoestand nadelig beïnvloed?
  • Wist je dat bij een tekort aan nachtrust het lichaam (en met name ook de geest) niet goed in staat is te herstellen en niet goed in staat is nieuwe stoffen te vormen, waaronder nieuwe neurotransmitters die moeten bijdragen aan een rustige prikkelgeleiding in je hersenen?
  • Wist je dat zonlicht de aanmaak en opname van vitamine D (welke ook weer invloed heeft op je hersenenfuncties), gunstig beïnvloedt?
  • Wist je dat bij minder beweging de zuurstoftoevoer naar de hersenen niet zo optimaal verloopt en afvalstoffen in de darmen ook makkelijker kunnen opstapelen (afvalstoffen welke ruimschoots op dat soort dagen aan het eind v.h. jaar aanwezig zullen zijn met een sterk onregelmatig en bewerkt eetpatroon) met allen OOK een negatieve uitwerking op je gemoedstoestand en geestelijke energie?
  • Wist je dat wanneer afvalstoffen zich opstapelen in de darmen, dit ook weer ten koste gaat van de opname van voedzame stoffen in het lijf, de vorming van serotonine, maar ook het vervoer van essentiële bouwstoffen naar de hersenen die ALLEN heel hard nodig zijn om gedurende stressvolle dagen je gemoed toch positief te houden en hersenprocessen goed te laten verlopen?

 

Moet en zal ik nog doorgaan of is je al wel duidelijk dat haast ALLES wat bij menigeen gebruikelijk is qua eet- en leefpatroon op en rond de donkere dagen aan het eind v.h. jaar BEHOORLIJK nadelig bijdraagt een het MINDER GOED verlopen van hersenprocessen en prikkelgeleiding?
Is het je dan nu ook duidelijk dat de afwezigheid van rustige, gezonde gedachten en de afwezigheid van een RUSTIGE en OPTIMALE prikkelgeleiding in de hersenen (welke veel mensen ervaren wanneer ze LAST van de donkere dagen hebben) te verklaren kan zijn in de dingen die we doen en vooral OOK hetgeen we WEL, maar vooral ook NIET eten (en dus tekort schieten) gedurende die tijd van het jaar?

Welke VOEDINGSSTOFFEN hebben je hersenen eigenlijk nodig om goed met prikkels om te kunnen gaan en dus ook ZEKER nog eens EXTRA nodig gedurende de donkere dagen aan het eind van het jaar?

  • Essentiële bouwstoffen uit eiwitten (zoals kwalitatief hoogwaardige bronnen van ei, vlees en vis)
  • Essentiële bouwstoffen uit vetten (uit met name omega-3-bronnen)  (zoals deze zitten in vette vis en rauwe noten, zaden en pitten)
  • Vocht, vezels en essentiële vitamines en mineralen (uit met name en ruimschoots gevarieerde groenten en wat fruit)

 

Dit soort voeding is voeding voor onze hersenen en nodig voor een optimale werking van deze hersenen VOORAL wanneer deze hersenen EXTRA onder druk staan en kan je dan ook beter NIET missen en ook zeker NIET in verminderen gedurende stressvolle periodes van het jaar.
Alle overige koolhydraatvormen (buiten groenten en fruit om) die meer geconcentreerd zijn dan groenten en fruit, als ook ALLE bewerkte voeding (tekort schietend in vitamines en mineralen), ALLE kunstmatig toegevoegde stoffen, ALLE geraffineerde suikers, maar ook plantaardige omega-6-vetten (vooral wanneer deze verhit worden) kan je als meer en vaak ook TE belastend zien voor je hersenen.
Deze zijn namelijk meer ontstekingsbevorderend en DAARDOOR al belastend voor de hersenen, maar zullen en kunnen ook je darmen verstoren, waarvan je net begreep dat deze DIRECT in verband staan met je hersenen.
Een verstoring van je darmen is dan ook zeker ZEER belangrijk om te voorkomen gedurende de donkere dagen aan het eind v.h. jaar waarin je hersenen vaak TOCH AL onder flinke druk staan.

Hoe kan en wil jij dan ook juist MEER regelmaat (met meer ontspannen, rustige, pure eetmomenten) creëren juist boordevol voeding als vette vis, (biologische) kwalitatief hoogwaardige onbewerkte eiwitbronnen, ruimschoots gevarieerde groenten, wat fruit, rauwe noten en zaden, wellicht wat rauwe cacao, olijven, koudgeperste olijfolie etc. gedurende deze donkere dagen en donkere periode (in plaats van minder) en wil jij ook aan je (nacht)rust denken?
Hoe wil en ga jij je DAAROP (voor de verandering) eens richten (gedurende de donkere dagen) om deze wellicht dit jaar minder donker en ook minder negatief te hoeven ervaren, doordat je je geest dit jaar dan WEL wat meer van positieve voeding voorziet die de prikkelgeleiding in je hersenen dit jaar dan WEL ondersteunt en je hersenweefsel dit jaar dan NIET of op z’n minst MINDER belast of schaadt dan andere jaren?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!