Vandaag een antwoord op de vraag van Minke:

  • Al jaren kamp ik met prikkelbare darmen. Dit uit zich bij mij met name in het regelmatig vastzitten van mijn stoelgang en het opbollen van mijn buik (naar mate de dagen vorderen dat ik niet heb kunnen poepen). Ik weet dat een vochttekort en tekort in voedingsvezels het vastzitten van je stoelgang kan doen veroorzaken, dus drink ik elke dag minimaal 1.5 liter water en eet ik bij elke maaltijd volkoren graanproducten. Ik snap dan ook niet waarom mijn stoelgang zo vaak vast blijft zitten!

Het verloop van je stoelgang

Je stoelgang zal goed verlopen wanneer de inhoud van je dikke darmen (bestaand uit slecht verteerde en onverteerbare voedingsresten en vetoplosbare afvalstoffen) regelmatig voortgestuwd wordt richting je endeldarm m.b.v. de spieren in de wand van je dikke darmen.

Dit betekent dat wanneer je stoelgang slecht verloopt (zoals het geval is bij Minke), de inhoud van je dikke darmen onvoldoende voortgestuwd wordt.

De spieren in de wand van je (dikke) darmen

De spieren in je (dikke) darmen zullen gestimuleerd worden om te gaan bewegen, wanneer de inhoud van je (dikke) darmen zorgt voor de oprekking van de wand van je dikke darmen.

Deze zal opgerekt worden wanneer er een combinatie van vocht en onoplosbare voedingsvezels aanwezig is in je darmen.

Deze combinatie zorgt namelijk voor een groter volume van de inhoud van je darmen, omdat onoplosbare voedingsvezels het vocht in je darmen aantrekken.

Dit wil helaas niet zeggen dat de spieren gevestigd in de wand van je (dikke) darmen ook daadwerkelijk kunnen en zullen gaan bewegen, nadat zij gestimuleerd worden dit te gaan doen (heeft Minke helaas al vaak moeten ondervinden).

Dit betekent dat het drinken van water en het eten van volkoren graanproducten (welke onoplosbare vezels bezitten) enkel de spieren aanwezig in de wand van je darmen regelmatig doet stimuleren te te gaan bewegen, maar er niet voor kan zorgen dat deze spieren ook daadwerkelijk kunnen en zullen gaan bewegen.

De werking van je (darmwand) spieren

Spieren kunnen enkel functioneren (bewegen) wanneer ze voorzien zijn van energie en wanneer het milieu omheen je spiercellen licht basisch is.

Dit licht basische milieu zal in de wand van je darmen (omheen de spiercellen aldaar) niet aan de orde zijn wanneer uitsluitend onoplosbare vezels met regelmaat in je darmen belanden en deze het vocht in je darmen aantrekken.

Wanneer bij naast deze onoplosbare vezels ook oplosbare vezels (aanwezig in verse groenten en fruit) met regelmaat in je darmen belanden, dan zal dit al heel anders zijn.

Deze vezels verbeteren de opname van vocht en wateroplosbare, vochtaantrekkende voedingsstoffen (zoals elektrolyten) boven in je darmen namelijk!

Daar komt bij dat deze vezels gefermenteerd kunnen worden door je goede darmbacteriën (iets wat niet aan de orde is bij onoplosbare vezels) en dat na fermentatie van deze vezels stoffen (korte keten vetzuren) gevormd worden welke je darmwandcellen als energiebron kunnen benutten.

Dit betekent dat de regelmatige consumptie van verse groenten en vers fruit bij naast de regelmatige consumptie van volkoren graanproducten en water vereist is, wanneer je wil dat de spieren aanwezig in de wand van je darmen de inhoud van je darmen wat vaker gaan voortstuwen.

Wanneer je vocht- en vezelrijke voeding vervolgens alsnog structurele tekorten vertoont in vet (specifiek de essentiële vetzuren linolzuur en alfalinoleenzuur), dan zullen de spieren in je darmen uiteindelijk ook minder gaan bewegen trouwens, omdat in dat geval de slijmvlieslaag in je darmen verdund zal raken, de doorbloeding van je darmwandweefsel af zal nemen en de spanning op je darmwandspieren toe zal nemen naar verloop van tijd.

Conclusie en antwoord op de vraag van Minke:

  • Dit komt omdat bij naast vocht en onoplosbare voedingsvezels ook voldoende oplosbare voedingsvezels en vetten aanwezig moeten zijn in je voeding om een regelmatige stoelgang te kunnen verkrijgen en houden.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: