Vandaag een antwoord op de vraag van Bert:

  • Mijn bloedsuikerwaarden en cholesterolwaarden zijn (ondanks het gebruik van medicatie voor beide) al een hele tijd erg hoog. Mijn vrouw maakt zich zorgen hierover en is druk bezig alle volvette voedingsmiddelen en voedingsmiddelen waaraan suiker is toegevoegd uit huis te verbannen. Nu eet ik dagelijks volkorenbrood met magere vleeswaren (als gevolg daarvan), maar begint ze ook daarover al te zeuren inmiddels. Ze heeft namelijk suiker tussen de ingrediënten van mijn vleeswaar zien staan. Ik vind dat ze niet zo moeilijk moet doen en nu wat doorslaat. De hoeveelheid suiker die in mijn vleeswaar aanwezig is, is namelijk nog minder dan aanwezig is in een stukje fruit (welke ze me elke dag juist aanraadt te eten). Hoezo zou de suiker in mijn vleeswaar dan erg zijn en de suiker in mijn fruit niet. Het betreft allemaal glucose en dus eenzelfde stof toch?!

Suiker in vleeswaar

Wanneer je naar de ingrediëntendeclaratie kijkt van een willekeurige variant van magere vleeswaren, dan staat inderdaad haast altijd tussen deze ingrediënten een vorm van suiker.

Kijk maar eens naar de ingrediëntendeclaratie van kipfilet gekocht in een bekende supermarkt:

  • 91% kippenvlees, aardappelzetmeel, zout, water, zuurteregelaar (natriumlactaat [E325]), melkeiwit, lactose, glucosestroop, dextrose, aardappelvezel, specerijenextract, aroma, rookaroma, stabilisator (difosfaat [E450]), antioxidant (natriumascorbaat [E301]), conserveermiddel (natriumnitriet [E250]), rook.

Suikers (mono- en disachariden) worden geleverd door de volgende ingrediënten in deze lijst:

  • Lactose.
  • Glucosestroop.
  • Dextrose.

Deze suikers betreffen reducerende suikers (suikers welke kunnen reageren met aminozuren).

Enig idee wat vlees diens waarde geeft (onder andere)?

De eiwitten welke het bezit.

Dit betreffen namelijk eiwitten met een hoge biologische waarde (eiwitten welke alle negen essentiële aminozuren leveren).

Enig idee wat er met de waarde van die eiwitten gebeurd, wanneer één of meerdere bronnen van reducerende suikers aan vlees wordt toegevoegd en verhitting plaatsvindt?

De waarde gaat verloren, doordat de suikers een reactie met de aminozuren in het vlees doormaken, waardoor de eiwitten in het vlees versuikeren.

Deze versuikerde eiwitten hebben (wanneer ze in je lijf belanden) ontstekingsbevorderende eigenschappen.

Enig idee wat er met je bloedsuikerspiegel en cholesterolgehalte in je bloedbaan zal gebeuren wanneer er ontstekingen ontstaan in je lijf?

Deze zullen verhoogd worden onder invloed van stresshormonen.

Het is dus eigenlijk best verstandig voor Bert om ook het gebruik van mager vleeswaar wat beperkt te houden.

Niet omdat het heel veel suiker bevat, want dat bevat het inderdaad niet, maar omdat het suikers bevat welke de waarde van het vlees laat dalen (reducerende suikers).

Suiker in fruit

Wanneer op fruit een etiket geplakt zou worden, dan zou je ook tussen de ingrediënten op dat etiket suikers zien staan.

De suikers welke je op dit etiket aan zou treffen betreffen de volgende:

  • Glucose.
  • Fructose.
  • Sacharose.

Ook hiertussen staan reducerende suikers vermeld:

  • Glucose.
  • Fructose.

Dit betekent dat je fruit (welke zelf geen bron is van eiwitten) niet moet gaan snijden of pureren en vervolgens samen met een bron van eiwitten moet gaan verhitten, omdat ook dan versuikerde eiwitten ontstaan.

Wanneer je dit echter niet doet (wanneer je fruit niet snijdt of pureert en verhit samen met een bron van eiwitten), dan is de suiker aanwezig in fruit (wat inderdaad eenzelfde soort suiker betreft als aanwezig is in vele varianten van vleeswaar) minder belastend voor je lijf dan de suiker aanwezig in vleeswaar.

Dit komt, omdat deze suiker (door de aanwezigheid van vocht en oplosbare vezels in fruit) niet heel snel, maar geleidelijk in je bloed wordt opgenomen, je bloedsuikerspiegel (daardoor) niet extreem zal stijgen en (door de aanwezigheid van vele vitamines, mineralen en antioxidanten in fruit) veel minder snel ontstekingen zal veroorzaken in je lijf.

Conclusie en antwoord op de vraag van Bert:

  • Het betreft inderdaad eenzelfde stof, maar toch is er een verschil. De suiker aanwezig in je vleeswaar heeft een reactie ondergaan met de aminozuren in je vleeswaar en vervolgens de waarde van je vlees laten dalen (met de aanwezigheid van ontstekingsbevorderende stoffen in je vleeswaar tot gevolg). De suiker aanwezig in een vers en onverhit stukje fruit (waar je gewoon een hap van af neemt) heeft deze reactie niet ondergaan, waardoor fruit deze ontstekingsbevorderende eigenschappen niet bezit en veel vd waarde van fruit behouden blijft. Ontstekingen in je lijf dragen bij aan verdere verhoging van je bloedsuikerspiegel en cholesterolgehalte in je bloed, waardoor het minimaliseren van vleeswaar in je eetpatroon toch echt wel aan te raden is.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: