Vandaag een antwoord op de vraag van Bram:

  • Ik snaai veel te veel en baal daar enorm van, want mijn gewicht neemt als gevolg daarvan flink toe. Een kameraad van me zei dat ik eens moest proberen om standaard een schaaltje kwark of yoghurt als snack te eten. Volgens hem zou dit door het hoge eiwitgehalte flink moeten verzadigen namelijk. Nou, ik heb het geprobeerd, maar mij verzadigt het echt voor geen meter. Hoe kan dat, wanneer eiwitrijke voeding zoals yoghurt daadwerkelijk zou moeten verzadigen?

Verzadiging

Verzadiging zal je ervaren wanneer zogenaamde anorexigenen (eetlustbeperkende hormonen) het verzadigingscentrum in je hersenen prikkelen.

Wanneer je (net als Bram) geen verzadiging ervaart na het eten van een schaaltje yoghurt, dan duidt dit op het feit dat het verzadigingscentrum in jouw hersenen onvoldoende door anorexigenen geprikkeld wordt na de consumptie van een schaaltje yoghurt.

Eiwitten

Wanneer gehydrolyseerde (verteerde) eiwitten in je darmen belanden, dan worden de receptoren op een aantal gespecialiseerde kliercellen in je darmen geprikkeld.

Dit betreffen de kliercellen welke de productie van het anorexigeen Peptide YY voor hun rekening nemen.

Dit betekent dat een bron van eiwitten (zoals yoghurt) de productie van een anorexigeen teweeg kan brengen in je lijf op voorwaarde dat de eiwitten welke hierin aanwezig zijn na consumptie goed verteerd in je darmen belanden.

Eiwitvertering

De vertering van eiwitten vindt stapsgewijs plaats:

  • De eerste stap vindt plaats in je maag met behulp van enzymen die in je maagsap aanwezig zijn.
  • De tweede stap vindt plaats aan het begin van je darmen met behulp van enzymen die in je darmsap (alvleeskliersap) aanwezig zijn.
  • De laatste stap vindt ook plaats aan het begin van je darmen met behulp van enzymen welke gevestigd zitten op de darmwandcellen aldaar.

Wanneer één van deze stappen niet goed verloopt, dan zal de bron van eiwitten welke je hebt gegeten (zoals yoghurt) niet leiden tot de productie van het anorexigeen peptide YY en zal je niet verzadigd raken na de consumptie hiervan.

Magere yoghurt

Bram eet magere yoghurt.

Deze yoghurt bevat totaal geen vet.

Wat Bram zich niet beseft is het feit dat de productie van darmsap (alvleeskliersap) met name gestimuleerd wordt door de aanwezigheid van vetten in je darmen.

Dit betekent dat de consumptie van magere yoghurt de productie van darmsap onvoldoende stimuleert en dat de vertering van de eiwitten aanwezig in deze yoghurt (als gevolg daarvan) niet optimaal kan verlopen.

Gevolg:

  • Onvoldoende productie van Peptide YY in het lijf van Bram na de consumptie van deze yoghurt.
  • Een blijvend hoge eetlust bij Bram na de consumptie van deze yoghurt.

Vetten

Vetten stimuleren niet alleen de productie van alvleeskliersap, maar stimuleren ook de productie van een anorexigeen.

Niet het anorexigeen Peptide YY, maar een anorexigeen genaamd Cholecystokinine.

Dit betekent dat Bram heel wat meer verzadiging zou kunnen ervaren dan hij momenteel ervaart, wanneer hij i.p.v een schaaltje magere yoghurt een schaaltje volle yoghurt zou eten of wanneer hij noten, zaden of pitten door zijn magere yoghurt zou doen.

Oplosbare voedingsvezels

Behalve peptide YY en Cholecystokinine kunnen er nog meer anorexigenen geproduceerd worden in je darmen.

Serotonine is een voorbeeld hiervan.

Dit hormoon wordt geproduceerd door de enterochromaffiene cellen in je dikke darmen wanneer je darmwand opgerekt wordt door de inhoud van je dikke darmen.

De aanwezigheid van vocht samen met oplosbare voedingsvezels in je ontlasting is hetgeen nodig is om de productie van dit anorexigeen mogelijk te kunnen maken.

Deze voedingsvezels zijn samen met vocht aanwezig in verse groenten en vers fruit.

Dit betekent dat Bram behoorlijk wat meer verzadiging zou kunnen ervaren dan hij momenteel ervaart, wanneer hij i.p.v een schaaltje magere yoghurt een schaaltje volle yoghurt met vers fruit daardoor zou eten of wanneer hij noten, zaden of pitten en ook wat vers fruit door zijn magere yoghurt zou doen.

Conclusie en antwoord op de vraag van Bram:

  • Eiwitten verzadigen enkel wanneer eiwitten goed verteerd in je darmen belanden. De eiwitten aanwezig in magere yoghurt kunnen niet optimaal verteerd worden door het ontbreken van vet in die yoghurt. De aanwezigheid van vet in je darmen doet namelijk de afgifte van darmsap stimuleren. Een aantal eiwitsplitsende enzymen zijn aanwezig in dit darmsap.

 

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: