We vergeten het vaak: vetten fungeren ook als bouwstof!

Koolhydraten zijn brandstoffen
Eiwitten zijn bouwstoffen
Vetten zijn brandstoffen, maar TEVENS bouwstoffen!

Bouwstoffen van hormonen, welke bijvoorbeeld moeten helpen bij de vetverbranding, maar ook nodig zijn om van, zowel geestelijke als lichamelijke stress, te herstellen
Bouwstoffen van galzure zouten, welke nodig zijn om vetten goed te kunnen benutten voor verbrandingsprocessen, welke vetten moeten helpen te verteren, te verbranden en overschotten af te drijven
Bouwstoffen van lipo-proteïnen, welke cholesterol, in de vorm van LDL het lichaam door vervoert om verderop je weefsels na schade/ontsteking te kunnen repareren en in de vorm van HDL om overmatig cholesterol weer af te kunnen voeren en terug te loodsen naar de lever voordat dit kans heeft te oxideren en schade aan te richten in je weefsels
Bouwstof van onder andere het vetoplosbare vitamine D, welke een grote rol speelt in je gemoedstoestand, spierwerking en immuniteit


Er heerst echter een vetfobie:
Vetten zouden je dik/vet maken en worden daardoor gemeden door mensen met overgewicht
Vetten zouden je cholesterol doen verhogen en je aderen doen dichtslibben en daardoor hart- en vaatziekten in de hand werken en worden daardoor ook door slanke mensen, vooral hen met een verhoogd cholesterol of verhoogd risico op hart- en vaatziekten, gemeden

We zijn dan ook met z’n allen, jong EN oud, dik EN dun, vetten uit ons dieet/eetpatroon aan het schrappen of mijden of verminderen.
Helaas met averechts effect voor gewicht, gezondheid en cholesterol, dus met averechts effect t.o.v. de factoren, waardoor en waarvoor we het gingen minderen!

We denken dat we zomaar vetten kunnen weglaten.
Vetten zijn namelijk brandstoffen, welke als we overgewicht hebben, niet nodig hebben, aangezien we deze vetten dan mooi uit onze reserves kunnen putten en welke we, wanneer we slank zijn, niet nodig hebben, zolang we maar wel voldoende brandstoffen uit koolhydraten binnenkrijgen (in het geval van slanke mensen en/of kinderen, welke niet hoeven afvallen), willen we niet ongewenst afvallen, denken we.
We zien vetten dus enkel als brandstof en daardoor prima om weg te laten, zolang we er maar voor zorgen dat ons lichaam brandstof uit koolhydraten ofwel uit vetreserve heeft.
We vergeten echter (OEPS) dat vetten niet enkel worden gebruikt als brandstof, maar tevens fungeren als bouwstof: noodzakelijk zelfs om het lichaam gezond te houden, te kunnen herstellen, stress tegen te gaan, ontstekingen te remmen, cholesterol af te drijven en zelfs noodzakelijk om vet te kunnen verbranden!

Huh…je hebt vet nodig om vet te kunnen verbranden?!
Ja, je hebt vet nodig om vet te kunnen verbranden!

Ja, maar als je slank bent, hoef je geen vet te verbranden, dus dan heb je alsnog geen vet nodig, zolang je maar voldoende koolhydraten als brandstof ter beschikking hebt toch?!

Eh…nou…JUIST wanneer je slank bent EN voldoende of zelfs ruimschoots je koolhydraten WEL eet, vinden er constant verbrandingsprocessen plaats. Bij deze verbrandingsprocessen komen afbraak producten, vrije radicalen en afvalstoffen vrij, welke als ze niet onschadelijk worden gemaakt en/of niet afgedreven worden, stress creëren, schade aanrichten, ontstekingen veroorzaken, cholesterol doet verhogen etc.
Raad eens wat nodig is om van deze verbrandingsreacties te kunnen herstellen en schade te voorkomen en cholesterol laag te houden: jawel VET!!!
Vet, welke je als je al slank bent, niet al teveel hebt en als je wel nog wat lichaamsvet hebt, je eigenlijk niet wilt afbreken, wanneer je niet af hoeft te vallen of af wil vallen, maar welke je lichaam dan wel afbreekt, want ja, het moet toch wel herstellen!
Echter, lichaamsvet kan niet alle vetzuren leveren! Je hebt essentiële vetzuren, welke het lichaam ECHT NIET zelf kan vormen en welke dus aangeleverd moeten worden via je voeding.
Lever je die niet, ontstaat er alsnog stress, ontstaan er ontstekingen, verhoogt je cholesterol als gevolg en kun je heel leuk slank rondlopen hoor, maar heb je een beschadigd lichaam, gestrest lichaam, kunnen er ontstekingen heersen en blijft je cholesterol te hoog.
Nee, dat is niet te zien aan je uiterlijk, van buiten, dus denken dat iemand die slank is, hoe dan ook gezond is en minder bewust hoeft te zijn van hetgeen deze eet…ik zou dit nog eens heroverwegen, want niks blijkt minder waar.

Weet dat wanneer een slank persoon noodzakelijke bouwstoffen mist, deze nog zo leuk slank rond kan lopen, maar gezondheid zeker geen garantie is.

Ok..vetten heb je dus nodig om vetten te kunnen verbranden; iets wat je graag wil, wanneer je overgewicht hebt, maar wanneer je overgewicht zou hebben, dan kan je lichaam dus toch mooi je eigen vet gebruiken om te helpen vetten te verbranden, om de hormonen te vormen, welke vetverbranding mogelijk maken, om galzure zouten te vormen, welke vetverbranding mogelijk maken, welke lipo-proteïnen kunnen vormen om ontstekingen tegen te gaan en cholesterol laag te houden?!
Ja, dit zal je lichaam ook wel doen, maar dit enkel wanneer je lichaam geen koolhydraten (meer) ter beschikking heeft, want zolang je lichaam koolhydraten als brandstof gebruikt en heeft, zal deze geen vet gebruiken om vet te verbranden, maar tevens pas wanneer er geen stress heerst of ontstekingen heersen, want in dat geval is het lichaam ook niet gericht op het gebruiken van vetten als bouwstof, maar als brandstof en komt het lichaam niet toe aan herstel.
Tja en wanneer heerst er onder andere stress in je lichaam (en is je lichaam als gevolg niet bezig met vetverbranding en het inzetten van vetten als bouwstof), wanneer je vetten en dus ook de essentiële vetten, welke je lichaam niet vanuit de vetverbranding zelf kan aanleveren, tekortschiet in je voeding!

Dus!!!

Vergeet je vetten niet! Met name de essentiële, ontstekingsremmende varianten (rauwe noten, zaden, olijfolie, vette vis, avocado, olijven) of je nu jong, oud, dik of dun bent, wanneer je een gezond lichaam wilt houden, cholesterol laag wilt houden, je lichaam niet gestrest wil maken, je hormonen in balans wil houden, cholesterol laag wil houden en hart- en vaten niet wilt belasten/beschadigen!

Welke vetten mag en moet je wel vergeten en mijden?
Vetten welke een bewerkingsproces hebben ondergaan en welke weinig tot geen mooie, natuurlijke eigenschappen meer bevatten en enkel schadelijke, ontstekingsbevorderende eigenschappen hebben en extra schadelijke stoffen vormen en leveren.

Wist je dat, daar waar er sowieso door verbrandingsreacties, welke bij een ieder plaatsvinden, of je nu jong bent of oud en dik of dun en of je nu wel of niet gezond eet, afbraakproducten vrij komen bij de voedselverwerking in je lichaam, je OOK vetten juist nodig hebt om deze tijdig weer af te voeren en via de darmen je lijf te laten verlaten?

Ja, IEDEREEN heeft dus vetten nodig, wil je een gezond lichaam behouden, daarop zijn geen uitzonderingen
Nee, wellicht niet iedereen als brandstof, maar dus wel als bouwstof.

Wat denk jij?
Heb jij voldoende vet en dus BOUWSTOFFEN in je voeding?
Twijfel je en/of weet je niet hoe je die en in welke vorm het best in je eetpatroon kan verwerken, ten gunste van je gezondheid, mail je me dan of kom je een keer langs op een gratis intake?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: