Wat hebben we gedaan en zijn we mee bezig!

Wij, de mens, is zichzelf ziek aan het maken!

Wij mensen leven van planten en dieren.
Vroeger leefden wij in de natuur, welke deze planten en dieren bevat.
Wij aten deze, zoals ze daar voor kwamen.

Op een gegeven moment zijn wij, de mensen, met onze slimme koppen (niet dus!) in commercieel belang gaan denken
We zijn aan deze planten en dieren gaan sleutelen
Ten gunste van ons gemak
Ten gunste van ons genot
Helaas, zo zul je straks ook beseffen en merk je eigenlijk ook wel als je om je heen kijkt, dit alles uiteindelijk ten koste van onze geestelijke en lichamelijke gezondheid!

Wat zijn we gaan doen en waar kwamen we achter?
– Hé, als ik dit de plant of het dier voer, groeit deze sneller en kan ik deze sneller opeten!
– Hé, als ik dit over planten heen spuit, raakt deze niet zo snel ziek of aangetast!
– Hé, als ik dit het dier voer of in het dier spuit, raakt deze niet zo snel ziek!
– Hé, ik kan door aanpassingen in de plant en diens biochemische structuren het volgroeide eindproduct veranderen!
– Hé, ik kan door aanpassingen in het dier en diens biochemische structuur  het volgroeide eindproduct veranderen!
– Hé, ik kan door bewerkingsprocessen aan de volgroeide plant/het eindproduct (stoffen eruit, stoffen erin, stoffen bewerken) de smaak, kleur, houdbaarheid, geur, uiterlijk etc. beïnvloeden!
– Hé, ik kan door bewerkingsprocessen aan het volgroeide dier/het eindproduct
(stoffen eruit, stoffen erin, stoffen bewerken) de smaak, kleur, houdbaarheid, geur, uiterlijk etc. beïnvloeden!
– Hé, ik hoef niet de hele plant te gebruiken en verkopen, maar kan ook een specifieke stof hieruit isoleren en verkopen of ergens anders in stoppen!
– Hé, ik hoef niet het hele dier te gebruiken en verkopen, maar kan ook een specifieke stof hieruit isoleren en verkopen of ergens anders in stoppen!

Gevolg:
– Onze moderne voeding, de eindproducten, waaraan dus al flink gesleuteld is, bevatten veel minder voedingsstoffen door deze bewerkingsprocessen dan het oorspronkelijke voedingsmiddel (plant of dier) en/of meer niet-voedzame/onnatuurlijke stoffen en bijproducten/afbraakproducten/verbrandingsproducten door deze bewerkingsprocessen dan het oorspronkelijke voedingsmiddel (plant of dier).
– Onze moderne voeding, de eindproducten, waaraan dus al flink gesleuteld is, bevatten hele andere verhoudingen in brandstoffen en bouwstoffen door deze bewerkingsprocessen dan het oorspronkelijke voedingsmiddel (plant of dier).

Gevolg:
– Stress en beschadiging/ontsteking van het menselijk lichaam en onze geest!

Wat is stress voor ons lichaam en onze geest?
– Alle stoffen, welke geen voedingsstoffen bevatten of leveren, leveren  ons lichaam stress en zijn dus niet ten gunste van onze stofwisseling; deze stoffen beschadigen onze cellen, celwanden en uiteindelijk ook onze organen welke niet deze stoffen, maar voedingsstoffen moeten en willen wisselen e gebruiken om het totale lichaam gezond en in balans te houden; hierdoor ontstaan ontstekingen.
– Scheve verhoudingen tussen brandstoffen en bouwstoffen leveren ons lichaam stress wanneer het aandeel aan brandstoffen dermate hoog is, dat het lichaam niet meer toe komt of toe kan komen aan het benutten van de bouwstoffen en/of wanneer het aandeel aan bouwstoffen dermate laag is, dat opbouwende/herstellende werkzaamheden daardoor niet goed verricht kunnen worden. Koolhydraten zijn brandstoffen, vetten zijn brandstoffen EN bouwstoffen en eiwitten zijn bouwstoffen. Wanneer deze scheve verhoudingen heersen en het lichaam als gevolg hiervan met name aan het verbranden is en niet of nauwelijks aan het opbouwen is of daar aan toe komt, ook dan vindt er schade plaats en ontstaan ontstekingen.

Wat doet het lichaam, wanneer er stress heerst?
– Bij stress/beschadiging veranderen stofverhoudingen in het lichaam. Dit merken receptoren op. Hormonen (signaalstoffen) treden dan in werking en verplaatsen zich via je bloed door het lichaam en gaan vervolgens signalen afgeven aan andere receptoren om te vertellen wat er moet gebeuren qua processen en aanmaak nieuwe stoffen bijvoorbeeldom de balans te herstellen. Ook andere signaalstoffen (neurotransmitters), brengen via zenuwbanen een boodschap over om stofverhoudingen weer in balans te krijgen en zo de stress weer tegen te gaan.

Echter, door onze aanpassingen in de voeding is de stress verhoogd en de tijd te herstellen verlaagd en zijn de bouwstoffen welke we hiervoor nodig hebben, sterk in de minderheid geraakt!

Door onze aanpassingen in de voeding, maken wij onszelf dan ook ziek, doordat we onszelf meer en vaker en langer beschadigen en uit balans halen en het lichaam vervolgens bemoeilijken in het herstelproces.

Gevolg:
– Organen raken beschadigd, functioneren vervolgens niet meer naar behoren; stofwisseling vertraagt hierdoor en zo breiden ontstekingen zich uit, raakt de balans verder verstoord en ontstaan stoornissen en ontstekingen en breiden deze zich uit.

Eén van deze gevolgen van deze stress is het gewicht dat toe neemt.
Maar DAT vindt de mens vervelend!

Wat doen we?
– We gaan aan onze voeding, waar dus al veel te veel aan gesleuteld was, nog verder sleutelen ten gunste van ons gewicht (zo denken we)
– We gaan de brandstoffen (zowel de koolhydraten als ook de vetten) verminderen in onze voeding, maar doen niks met de bouwstoffen

Gevolg:
– Door verdere bewerkingsprocessen neemt het gehalte aan voedingsstoffen alleen maar meer af en neemt het gehalte aan belastende niet-voedzame stoffen toe
– Het gehalte aan bouwstoffen is nog steeds te laag om goed te kunnen herstellen, aangezien het gehalte aan  bouwstoffen door deze aanpassing niet toeneemt
– Vetten, welke dus ook bouwstoffen vormen en bouwstoffen vormen van de hormonen en ontstekingen kunnen remmen en welke (in het geval van sommige vetzuren) het lichaam niet zelf kan aanmaken, schieten tekort waardoor de hormonale disbalans blijft en ontstekingen blijven bestaan en hersenfuncties/hersenprocessen ook niet goed kunnen verlopen met als gevolg geestelijke stress/disbalans.

Gevolg:
– We  schieten niks op en ons lichaam blijft gestrest en ziek/beschadigd

Gevolg:
– We ontwikkelen medicijnen welke stoffen gaan leveren welke de functie van de zieke organen kunnen overnemen
– Deze medicijnen bevatten echter ook weer niet-voedzame en dus wat belastende stoffen

Gevolg:
– Het gehalte aan niet-voedzame, belastende stoffen in het lichaam neemt toe en zo ook de stress
– We raken steeds zieker en verder van huis

Gevolg:
– Wij als consument kopen deze ziekmakende, bewerkte voeding en slikken deze medicijnen met de denkwijze: “Het zal wel kloppen” of “ik heb geen andere keus” of “wanneer het slecht zou zijn, zouden ze het niet verkopen of voorschrijven toch?!” of “zal wel meevallen” of “kan geen kwaad” of “baat het niet, dan schaadt het niet” of “ik merk er geen nadelen bij, dus zal het wel goed zijn” of “het is misschien iets minder gezond, maar wel veel makkelijker of lekkerder!”
– Men gaat uiteraard, doordat het wel verkocht en geslikt wordt, door met deze werkwijze

Sommige mensen zijn zich bewust geworden van dit ziekmakende effect door bewerkingen, welke ons van de en onze natuur verwijderd doet raken en proberen weer dichter bij de natuur te komen.
Zo zijn natuurvoedingswinkels in opmars, protesteren we tegen mensen welke aan de oorsprong van onze planten en dieren lopen knoeien (genetische modificatie en manipulatie), biologische voeding is hip, zo ook superfoods.
We willen geen slaaf meer zijn van de voedingsmiddelenindustrie!

Helaas, ook hier haakt men vervolgens weer op in, door te focussen op een groter aanbod van deze “health-foods”
Biologische merken en winkels en producten nemen toe als ook allerlei superfoods met gekke namen uit verre oorden, waar we nog nooit zijn geweest of eerder van hebben gehoord.

Gevolg:
– De hoeveelheid niet-voedzame/belastende stoffen LIJKT (ik zeg lijkt, aangezien we door stoffen welke we niet behoren te verhitten, maar welke we wel verhitten, omdat we zo gewend zijn baksels te creëren, net zo goed wel veelvuldig schadelijke, dan wel natuurlijke, restproducten creëren) af te nemen en voedzame stoffen nemen toe, waardoor de stress hierdoor afneemt, MAAAAARR…
– Verhoudingen blijven helaas vaak scheef: Brandstoffen blijven in de meerderheid, dan wel uit onbewerkte bron en gelukkig nu ook wel weer meer vetten, welke we eerder probeerden weg te laten of te verwijderen, maar toename uit bouwstoffen uit eiwitten lijken achter te blijven, aangezien er zoveel met vlees, vis etc. wordt geknoeid en we deze niet willen.

Gevolg:
Hormoonbalans verandert wel ten gunste, signaaloverdracht in de hersenen ook, ontstekingen kunnen verminderen en darmflora kan herstellen, maar de stofwisseling is nog niet optimaal, want enzymprocessen en hersenprocessen hebben een breed scala aan aminozuren nodig; ALLE aminozuren en enkel die uit plantaardige bron, welke we als gevolg nu met name binnenkrijgen, leveren deze helaas niet alle en ons lichaam kan ze ook niet allemaal aan maken!

Wat kunnen we doen?
– Hopen dat zij die onze voeding bepalen (aan de top) mensen zullen zijn of gaan zijn, welke dit besef hebben, niet commercieel denken en wiens hersenen nog niet zijn aangetast door deze voeding en welke van bovenaf veranderingen kunnen gaan doorvoeren, zodat voeding ook echt weer voeding gaat zijn, welke geen stress levert en ons niet ziek maakt (dit zullen dus mensen moeten zijn, die zelf met, in en van de natuur hebben geleefd, aangezien de kans groot is dat hun hersenen anders ook al zijn aangetast en niet meer helder in algemeen belang kunnen denken, maar enkel in eigenbelang).
– Zelf je verstand (in zoverre deze nog niet is aangetast door jarenlang, wellicht onbewust, gebruik van stressvolle voeding) blijven gebruiken bij het bepalen van je voeding en hierbij bewuste keuzes te blijven maken. Dichtbij de natuur te blijven. Niet op verpakkingen of meningen van anderen zomaar zonder na te denken af te gaan en proberen bij alles wat je in je lichaam stopt, te snappen en weten wat hier vervolgens mee gebeurt in je lichaam en af te wegen of je dit wel wil!

Belangrijk is dus in ieder geval dichtbij de natuur te blijven qua voeding, zo min mogelijk bewerkt, maar tevens bewust te blijven van bepaalde verhoudingen tussen deze natuurlijke stoffen.
Wil je hier inspiratie bij, informatie over, recepten bij, voorbeelden bij, hulp bij etc. mail je me dan of kom je een keer langs voor een gratis intake?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: