Vandaag een antwoord op de vraag van Marlies:

  • Ik heb een zoontje welke ’s avonds bord na bord opschept van maaltijden zoals pasta en rijst en alsnog niet verzadigd raakt. Hij begint de laatste tijd flink te groeien daardoor. Welk gerecht kan ik het beste koken, zodat mijn zoontje genoeg heeft aan één bordje vol?

Verzadiging

Verzadiging zul je ervaren wanneer zogenaamde anorexigenen (eetlustbeperkende hormonen) het verzadigingscentrum in je hersenen prikkelen.

Wanneer je (net als Marlies) een zoontje hebt welke na het opscheppen van meerdere borden van de avondmaaltijd niet verzadigd raakt, dan duidt dit op het feit dat je avondmaaltijden onvoldoende voorzien in stoffen welke de productie van anorexigenen stimuleren in het lijf van je zoontje.

Anorexigenen

Voorbeelden van anorexigenen zijn:

  • Peptide YY.
  • Cholecystokinine.
  • Serotonine.

De productie van Peptide YY wordt gestimuleerd door de aanwezigheid van goed verteerde eiwitten in je darmen.

De productie van Cholecystokinine wordt gestimuleerd door de aanwezigheid van vetten in je darmen.

De productie van Serotonine wordt gestimuleerd wanneer de wand van je dikke darmen oprekt (wanneer je ontlasting voldoende vocht samen met oplosbare voedingsvezels bevat).

De maaltijden van Marlies

De kinderen en de man van Marlies zijn geen aardappel liefhebbers.

Marlies kookt om die reden dan ook vaak maaltijden met rijst of pasta als basis.

Deze zet Marlies in gekookte toestand op tafel, zodat een ieder zelf kan bepalen hoeveel deze hiervan opschept.

De saus (welke rijk is in groenten en vlees) zet Marlies daar bij naast op tafel, zodat ook de hoeveelheid daarvan bepaald kan worden door elk gezinslid afzonderlijk.

Dit heeft tot gevolg dat het zoontje van Marlies (die de saus niet zo lekker vindt, vooral niet met al die grove stukjes erdoor) vaak heel veel opschept van de kale pasta of rijst en daar overheen enkel een beetje van het vloeibare deel van de saus (zonder de stukjes groenten en vlees) druppelt, dit mengt en opeet.

Dit herhaalt hij bord na bord.

Gevolg:

  • De maaltijden van het zoontje van Marlies bezitten maar weinig eiwitten, vetten en oplosbare voedingsvezels.

De pasta en de rijst welke Marlies kookt zijn namelijk de witte, vezelarme varianten.

Sowieso bezitten pasta en rijst (wanneer het wel de vezelrijke varianten zouden betreffen) weinig oplosbare vezels, maar vooral onoplosbare voedingsvezels.

Dit betekent dat het best heel logisch is dat het zoontje van Marlies niet verzadigd raakt na bordenvol pasta en rijst:

  • De productie van anorexigenen (eetlustbeperkende hormonen) wordt onvoldoende gestimuleerd in je lijf op basis van de stoffen aanwezig in pasta en rijst.

Opscheppen in de keuken en fijn malen die hap!

Wanneer Marlies de maaltijden van haar gezin in de keuken op hun bord zou scheppen i.p.v. hen zelf op te laten scheppen, dan kan zijzelf de samenstelling van de maaltijd van haar zoontje sturen.

Wanneer Marlies er vervolgens voor zorgt dat ze minder pasta of rijst en meer saus op het bord van haar zoontje schept, dan zullen zijn maaltijden de productie van anorexigenen (eetlustbevorderende hormonen) veel meer stimuleren dan ze momenteel doen en zal hij eerder verzadigd moeten raken.

Wanneer haar zoontje vervolgens zijn pasta- of rijstmaaltijd niet wil eten, omdat hij de stukjes groenten en vlees door zijn saus vreselijk vindt, dan zou Marlies ervoor kunnen kiezen zijn saus de keer daarop te pureren, zodat deze nog maar weinig stukjes bevat, maar wel de vezels en de eiwitten uit de groenten en het vlees zoveel mogelijk blijft bevatten.

Conclusie en antwoord op de vraag van Marlies:

  • Je kan best pasta- en rijstmaaltijden blijven koken, maar zorg er dan voortaan wel voor dat jijzelf en niet je zoontje de hoeveelheid hiervan op zijn bord bepaalt en dat er voldoende vlees (of vis) en groenten door die pasta of rijst verwerkt zit (al dan niet in gepureerde toestand, verwerkt in een saus). Enkel wanneer er voldoende bronnen van eiwitten (zoals vlees, vis of ei) en voldoende bronnen van oplosbare voedingsvezels (verse groenten) in een maaltijd aanwezig zijn zullen maaltijden goed verzadigen namelijk.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: