Vandaag een antwoord op de vraag van Gerda:

 • Een tijdje geleden moest ik al fietsend uitwijken voor een auto die veel te dicht langs me heen raasde. Hierdoor raakte ik met mijn wiel de trottoir rand en klapte ik met fiets en al om. Het resultaat van dit ongeluk was een tand door mijn lip (een wond aan mijn lip) en een flinke wond aan mijn elleboog. Nu, een aantal weken later alweer, zijn beide wonden nog steeds niet genezen. Hoe kan dit?

Wondgenezing

Wonden zullen moeizaam genezen (ongeacht hoeveel rust jij pakt en hoeveel tijd er overheen gaat) wanneer er regelmatig een slechte voedingstoestand heerst in je lijf.

Wanneer er een slechte voedingstoestand heerst in je lijf, dan zal je lichaam erg veel moeite hebben een ideale samenstelling van je bloed te bewaken, laat staan een ideale samenstelling van je weefsels namelijk.

Gevolg (wanneer er regelmatig een slechte voedingstoestand heerst in je lijf):

 • Een verhoogde (zeer regelmatige) afgifte van stress hormonen (katabole) hormonen in je lijf.
 • Een slechte (onderdrukte) werking van anabole hormonen (hormonen welke groei, ontwikkeling en herstel stimuleren) in je lijf.
 • Een slecht verlopende wondgenezing in je lijf.

Dit betekent dat wanneer je wonden (net als de wonden van Gerda) na lange tijd nog niet zijn genezen (wanneer ze moeizaam genezen), je lichaam kennelijk regelmatig in een slechte voedingstoestand heeft verkeerd (sinds het oplopen van deze wonden).

Dit betekent tevens dat wanneer je wonden al spoedig na het ontstaan ervan genezen, jouw lichaam kennelijk in een behoorlijk goede voedingstoestand heeft verkeerd (sinds het oplopen van deze wonden).

De voedingstoestand in je lijf

De voedingstoestand in je lijf zal slecht zijn wanneer er regelmatig tekorten in zogenaamde essentiële stoffen heersen in je lijf en overschotten in niet-essentiële zijn ontstaan (als gevolg daarvan).

Dit is aan de orde wanneer je voeding tekorten vertoont in vocht, voedingsvezels en zogenaamde essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen welke je lichaam niet zelf kan vormen, maar wel voortdurend nodig heeft om een ideale bloedsamenstelling te kunnen behouden) en overschotten veroorzaakt in niet-essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen welke je lijf zelf kan vormen).

Dit is echter ook aan de orde (de aanwezigheid van een slechte voedingstoestand in je lijf) wanneer je met darmklachten of long- lever- of nierproblemen kampt, slecht slaapt of behoorlijk veel stress (overmatige hersenactiviteit of spieractiviteit) ervaart.

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

 • Alle vitamines.
 • Alle mineralen.
 • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
 • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen welke bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

 • Verse groenten.
 • Vers fruit.
 • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke of soja zuivel (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
 • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende (met name brandstof leverende) voedingsstoffen:

 • Glucose,  fructose en galactose.
 • Alle overige aminozuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Alle overige vetzuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Voedingsstoffen welke een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan.
 • Alcohol.

Dit betekent dat wanneer je wonden (net als de wonden van Gerda) na lange tijd nog niet zijn genezen (wanneer ze moeizaam genezen), dit in de toekomst enkel kan verbeteren wanneer je je voeding (een beïnvloedbare factor van alle bovengenoemde factoren die van invloed zijn op de voedingstoestand in je lijf, de afgifte van katabole stresshormonen in je lijf en het verloop van herstelprocessen in je lijf) voortaan optimaliseert in bovengenoemde essentiële voedingsstoffen, vocht en voedingsvezels en minimaliseert in bovengenoemde niet-essentiële voedingsstoffen (om een betere voedingstoestand in je lijf, een betere werking van anabole hormonen in je lijf en een betere wondgenezing te kunnen verkrijgen).

Dit betekent tevens dat wanneer je wonden al spoedig na het ontstaan ervan genezen, dit enkel zo kan blijven wanneer je je voeding (een beïnvloedbare factor van alle bovengenoemde factoren die van invloed zijn op de voedingstoestand in je lijf, de afgifte van katabole stresshormonen in je lijf en het verloop van herstelprocessen in je lijf, welke normaal gesproken kennelijk al behoorlijk optimaal voorziet in essentiële voedingsstoffen, vocht en voedingsvezels en weinig niet-essentiële voedingsstoffen levert) in de toekomst niet wijzigt (om een goede voedingstoestand in je lijf, een goede werking van anabole hormonen in je lijf en goede wondgenezing te kunnen behouden).

Conclusie en antwoord op de vraag van Gerda:

 • Dit komt, omdat de werking van anabole hormonen niet best is en herstelprocessen nauwelijks plaats zullen vinden in je lijf (met een slechte genezing van wonden tot gevolg) wanneer er regelmatig een slechte voedingstoestand heerst in je lijf. Een slechte voedingstoestand in je lijf kan ontstaan als gevolg van een niet ideaal samengesteld eetpatroon (een eetpatroon welke tekorten in essentiële en overschotten in niet-essentiële voedingsstoffen vertoont), maar ook als gevolg van andere factoren welke je lijf versneld doen uitputten van vocht en essentiële voedingsstoffen (factoren zoals de hierboven genoemde uitputtende factoren). Jouw lijf verkeert kennelijk (als gevolg van een niet optimale samenstelling van je eetpatroon en/of de aanwezigheid van vele andere uitputtende factoren in je dagen en leven) regelmatig in een slechte voedingstoestand en de lichamen van mensen wiens wonden heel snel genezen niet of in ieder geval niet heel regelmatig.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: