Vandaag een antwoord op de vraag van Toos:

 • Al tijden voel ik me erg moe. Toen ik een tijdje terug mijn bloed liet onderzoeken werd duidelijk waardoor ik me al tijden zo moe voel. Het gehalte aan schildklierhormonen als ook het gehalte aan vitamine D in mijn bloed bleek sterk verlaagd te zijn namelijk. Het gehalte aan beide stoffen is sinds ik schildklierhormonen slik en af en toe een injectie met vitamine D krijg gestegen en valt inmiddels binnen de normen, maar helaas neemt mijn vermoeidheid nog niet af. Dit begrijp ik niet. Waarom verminderen mijn klachten niet nu mijn lage bloedwaardes weer genormaliseerd zijn?!

Bloedwaardes binnen de normen

Van schildklierhormonen als ook van vitamine D (een vitamine welke tevens dienst doet als hormoon) zijn normwaarden opgesteld.

Normwaarden waar binnen het gehalte aan deze hormonen in je bloedbaan zou moeten vallen.

Wanneer het gehalte aan deze hormonen in jouw bloedbaan te laag is, dan zal het gunstige effect welke deze hormonen kunnen hebben op de processen in je cellen uitblijven.

Wanneer dit gehalte binnen de normen valt, dan kan het gunstige effect welke deze hormonen kunnen hebben op de processen in je cellen wel bereikt worden.

Dit kan, maar is alsnog niet gegarandeerd (heeft Toos aan den lijve ondervonden).

Dit heeft met twee factoren te maken:

 • Een ideaal gehalte aan hormonen in je bloedbaan kan niet een goede overdracht van de boodschap van deze hormonen binnen in je cellen garanderen.
 • Een ideaal gehalte aan hormonen in je bloedbaan kan niet een goed verlopende reactie van je cellen op de boodschap van deze hormonen garanderen.

Dit betekent dat wanneer de intracellulaire overdracht van de informatie welke hormonen overbrengen op je cellen niet goed verloopt en ook wanneer de reactie welke je cellen moeten vertonen op de informatie welke ze van hormonen verkrijgen niet goed uitgevoerd kan worden, verbeterde bloedwaardes alsnog niet kunnen zorgen voor een vermindering van de klachten die voortkwamen uit te lage bloedwaardes, omdat het gunstige effect welke deze hormonen teweeg kunnen brengen in je lijf dan alsnog uitblijft.

De overdracht van informatie binnen in je cellen en de reactie van je cellen op die informatie

De intracellulaire overdracht van de informatie welke een hormoon je cel verschaft als ook de reactie van je cellen op die informatie zal verslechteren wanneer enzymen in je cellen niet goed kunnen functioneren.

Dit is het geval wanneer er een slechte voedingstoestand heerst in je lijf en er (als gevolg daarvan) onvoldoende co-enzymen, onvoldoende vocht en onvoldoende basische mineralen in je weefsels aanwezig zijn om een goede enzymwerking in je cellen te kunnen garanderen.

Een slechte voedingstoestand zal heersen in je lijf wanneer je voeding structurele tekorten vertoont in essentiële voedingsstoffen en naar verhouding te vaak niet-essentiële voedingsstoffen levert.

Dit betekent dat wanneer je voeding structurele tekorten vertoont in essentiële voedingsstoffen en naar verhouding te vaak niet-essentiële voedingsstoffen levert, de intracellulaire overdracht van de informatie welke hormonen overbrengen op je cellen en de reactie van je cellen op die informatie zal verslechteren en verbeterde bloedwaardes alsnog niet kunnen zorgen voor een vermindering van de klachten die voortkwamen uit te lage bloedwaardes.

Essentiële voedingsstoffen

Essentiële voedingsstoffen betreffen:

 • Alle vitamines.
 • Alle mineralen.
 • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
 • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

 Voedingsmiddelen welke bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

 • Verse groenten.
 • Vers fruit.
 • Ei, vlees, (vette)vis en naturel (aangezuurde) zuivel (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
 • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Conclusie en antwoord op de vraag van Toos:

 • Dit komt, omdat verbeterde bloedwaardes niet een vermindering van klachten voortkomend uit te lage bloedwaardes kan garanderen. Dit komt, omdat je alsnog klachten zal behouden wanneer de intracellulaire overdracht van de informatie welke de stoffen in je bloedbaan je cellen verschaffen als ook de reactie van je cellen op deze informatie niet optimaal verloopt en dit alsnog aan de orde kan zijn wanneer je bloedwaardes verbeterd zijn t.o.v. eerder. Dit is bijvoorbeeld aan de orde wanneer je eetpatroon structurele tekorten vertoont in essentiële voedingsstoffen en naar verhouding teveel niet-essentiële stoffen levert.

t�

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: