Vandaag een antwoord op de vraag van Eva:

  • Mijn zusje claimt regelmatig nog vol te zitten van hetgeen ze eerder op de dag heeft gegeten, wanneer ik haar vraag iets te willen eten (wanneer ze een dagje op bezoek komt). Ik vind dit vreemd (en krijg daardoor het vermoeden dat ze met een eetstoornis kampt), omdat ik er op zo’n dag getuige van ben dat hetgeen ze zegt nog vol van te zitten al uren geleden gegeten is geweest en ze onmogelijk uren daarna nog vol kan zitten daarvan. Hoe kan het dat zij claimt nog vol te zitten van iets dat ze uren geleden heeft gegeten?!

Maaglediging

Wanneer er al vele uren verstreken zijn sinds je iets hebt gegeten, dan zal normaal gesproken je maag al wel weer leeg zijn en zullen als reactie op die lege maag hormonen afgegeven worden door de kliercellen in je maagwand welke je eetlust doen verhogen zodra deze hormonen de receptoren van het verzadigingscentrum in je hersenen prikkelen.

Dit betekent echter niet dat je altijd een verhoogde eetlust (trek) als reactie op een lege maag zult ervaren een flink aantal uur nadat je voor het laatst iets hebt gegeten (heeft Eva al regelmatig begrepen uit de claims van haar zusje).

Dit heeft met twee factoren te maken:

  • De lediging van je maag (het ontspannen vd sluitspier onder aan je maag) kan onder bepaalde omstandigheden ook uitblijven, waardoor je maag zelfs uren na vulling nog niet geleegd is.
  • De ontvangst en verwerking van prikkels (informatie) afkomstig van eetlustbevorderende hormonen kan onder bepaalde omstandigheden niet goed plaatsvinden, waardoor het effect van deze hormonen op je eetlust uit zal blijven.

Dit betekent dat wanneer je maag niet geleegd wordt nadat je iets hebt gegeten en wanneer de ontvangst en prikkelverwerking in het verzadigingscentrum van je hersenen te wensen overlaat, het ervaren van een verhoogde eetlust (trek) zelfs na uren van hongeren alsnog niet aan de orde zal hoeven zijn.

De lediging van je maag

De lediging van je maag zal uitblijven, wanneer de sluitspier onder aan je maag niet goed in staat is te ontspannen.

Deze zal niet goed in staat zijn te ontspannen, wanneer je maagwand niet goed doorbloed wordt en de zuurtegraad aldaar verhoogd raakt.

Dit is aan de orde (een slechte doorbloeding van je maagwand) wanneer er al een tijdje stressvolle omstandigheden heersen in je lijf (wanneer er al een tijdje volop stresshormonen afgegeven worden in je lijf) en het evenwicht in je lijf (als gevolg daarvan) ontbreekt en niet goed hersteld kan worden.

De ontvangst en verwerking van prikkels in je hersenen

De ontvangst en verwerking van prikkels (informatie) in je hersenen zal verslechteren, wanneer je hersencellen overprikkeld en uitgeput zijn geraakt.

Deze zullen overprikkeld en uitgeput raken, wanneer de aanvoer van vocht en voedingsstoffen richting je hersenen beperkt verloopt.

Ook dit is aan de orde (een beperkte aanvoer van vocht en voedingsstoffen richting je hersenen) wanneer er al een tijdje stressvolle omstandigheden heersen in je lijf (wanneer er al een tijdje volop stresshormonen afgegeven worden in je lijf) en het evenwicht in je lijf (als gevolg daarvan) ontbreekt en niet goed hersteld kan worden.

Conclusie en antwoord op de vraag van Eva:

  • Dit komt, omdat urenlang hongeren na iets te hebben gegeten niet het legen van je maag en een optimale verwerking van prikkels (informatie) in het verzadigingscentrum kan garanderen. Hier is namelijk de aanwezigheid van evenwicht in je lijf voor nodig in de uren nadat je iets hebt gegeten. Heerst dit evenwicht niet als gevolg van stressvolle omstandigheden in je lijf, dan zal je maag niet goed geleegd worden en zal je geen trek ervaren zelfs al is het al uren geleden nadat je iets hebt gegeten.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: