Vandaag een antwoord op de vraag van Angela:

  • Veel mensen in mijn omgeving zijn kilo’s afgevallen door een ketogeen (sterk koolhydraatbeperkt) dieet te volgen. Zelf ben ik nu ook al twee maand bezig de koolhydraten in mijn voeding sterk te beperken, maar van gewichtsverlies is bij mij (na de eerste paar dagen) geen sprake meer. Hoe kan dit? Waarom werkt dit dieet niet bij mij?

Het ketogene dieet

Een ketogeen dieet is een dieet met een zeer laag koolhydraatgehalte.

Hooguit 5% van dit dieet mag maar uit koolhydraten bestaan.

Het is tevens een dieet met een verhoogd vetgehalte en een matig eiwitgehalte.

Het doel van dit dieet:

  • Het stimuleren van vetafbraak en ketogenese (de vorming van ketonen) in het lijf. e
  • De verbranding van vetzuren en ketonen (i.p.v. glucose) in het lijf.

De aanpak van Angela

Wanneer Angela boodschappen doet, dan bestudeert ze de verpakkingen van haar boodschappen.

Ze kijkt naar het koolhydraatgehalte van haar boodschappen.

Dit gehalte moet erg laag zijn heeft ze begrepen.

Enkel de boodschappen welke nauwelijks koolhydraten bezitten legt ze in haar mandje.

De rest legt ze terug in de schappen.

Angela kijkt verder nergens naar.

Ze kijkt bijvoorbeeld niet naar de ingrediënten welke vermeld staan op de verpakking van haar boodschappen.

Ook heeft ze geen aandacht voor het gehalte aan eiwitten en vetten aanwezig in haar boodschappen.

Lipolyse

Wanneer je eetpatroon zeer weinig koolhydraten bezit (zoals het eetpatroon van Angela), dan stimuleer je voortdurend een proces genaamd lipolyse (de afbraak van vetten) in je lijf.

Vetten (triglyceriden) worden gedurende dat proces afgebroken tot 3 losse vetzuren en een molecuul glycerol.

Ook ketonen worden na de uitvoering van dit proces gevormd in je lever.

Dit betekent echter nog niet dat de vetzuren en de ketonen welke hieruit voortkomen ook volop verbrand zullen worden in je cellen en dat er vervolgens ook een hoog verbruik plaats zal vinden in je cellen.

Cortisol

Wanneer het stresshormoon cortisol geproduceerd wordt in je lijf, dan zal dit hormoon het energieverbruik in je lijf beperken.

De vetzuren welke uit de afbraak van vetten zijn voortgekomen zullen wel in je bloedbaan belanden, maar zullen nauwelijks in je cellen opgenomen en verbrand worden.

Ook de ketonen welke door je lever gevormd zijn zullen wel in je bloedbaan belanden, maar ook deze zullen in beperkte mate in je cellen opgenomen en verbrand worden.

Veel afvallen zul je in dat geval niet.

Dit betekent dat wanneer je de koolhydraten in je voeding sterk beperkt, maar vervolgens (net als Angela) niet afvalt, je voeding hoogstwaarschijnlijk de productie van het stresshormoon cortisol stimuleert.

Essentiële versus niet-essentiële voedingsstoffen

Voedingsstoffen kan je onderverdelen in niet-essentiële en essentiële voedingsstoffen.

Om de productie van het stresshormoon cortisol in je lijf zoveel mogelijk voor te kunnen blijven moet je je lichaam optimaal voeden met essentiële voedingsstoffen.

Dit zijn:

  • Alle vitamines
  • Alle mineralen
  • Negen specifieke varianten van aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
  • Twee specifieke varianten van vetzuren (alfa-linoleenzuur en linolzuur).

Voorbeelden van voedingsmiddelen welke deze stoffen volop bevatten (en niet al te veel niet-essentiële stoffen bezitten) zijn:

  • Verse groenten en vers fruit.
  • Bronnen van dierlijke eiwitten, zoals ei, mager vlees, vis, kaas en naturel (aangezuurde)zuivel (mits deze weinig bewerkingsprocessen hebben doorgemaakt).
  • Vette vis, noten, zaden, pitten, algen en wieren (mits deze geen bewerkingsprocessen hebben doorgemaakt en niet verhit zijn geweest).

Doordat Angela enkel op het koolhydraatgehalte van haar boodschappen let, vertoont haar voeding drastische tekorten in bovengenoemde voedingsstoffen.

Wat haar voeding wel bevat is een groot arsenaal aan toegevoegde stoffen zoals zoetstoffen, conserveermiddelen en emulgatoren.

Door deze scheve verhoudingen tussen niet-essentiële en essentiële stoffen in haar voeding heeft Angela nu al een poosje obstipatie.

Dit alles samen verklaart waarom Angela niet afvalt:

  • Haar dieet is niet goed samengesteld.
  • Het stresshormoon cortisol wordt regelmatig geproduceerd in haar lijf.
  • Vetafbraak vindt wel plaats in haar lijf en ketonen worden wel gevormd in haar lijf, maar het verbruik hiervan wordt sterk beperkt in haar lijf.

Conclusie en antwoord op de vraag van Angela:

  • Dit dieet werkt niet bij jou, omdat je je voeding niet goed samenstelt. Wanneer je enkel het koolhydraatgehalte van je voeding beperkt, dan garandeert dit in eerste instantie wel de afbraak van vet in je lijf, maar kan dit alsnog niet de optimale verbranding van vetzuren en ketonen garanderen. Dit laatste kan pas gegarandeerd worden wanneer je voeding optimaal voorziet in alle essentiële voedingsstoffen namelijk. Je voeding voorziet hier onvoldoende in, waardoor regelmatig het stresshormoon cortisol geproduceerd wordt in je lijf. Dit hormoon beperkt het verbruik in je lijf.

Lees en leer meer

Morgen zal ik nog een vraag beantwoorden over koolhydraatbeperkte voeding.

Deze zal gaan over koolhydraatarme crackers.

Lees je morgen ook weer mee wanneer je (net als Angela) de koolhydraten in je voeding sterk beperkt, maar wel graag crackers wilt blijven eten?

 

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: