Vandaag een antwoord op de vraag van Petra:

 • Elk jaar na de feestdagen voel ik me enorm uitgeput en opgeblazen als gevolg van al hetgeen ik gedurende de feestdagen heb gegeten en gedronken. Mijn vaste ritueel is dan ook om op 1 januari een sap vasten kuur te starten (van een aantal dagen of een week) om het nieuwe jaar met een fris en opgeschoond lijf in te kunnen gaan (te kunnen starten). Vele kilo’s gewicht verlies ik vaak ten tijde van die kuur. Helaas zitten die er vaak ook al spoedig weer aan (na één tot twee weken vaak alweer). Dit begrijp ik niet goed, want na de kuur hervat ik mijn normale eetpatroon (een eetpatroon waar ik normaal gesproken niet bij aan kom). Hoe kan dat?

Gewichtstoename

Je normale eetpatroon (het eetpatroon waarbij je normaal gesproken niet in gewicht toeneemt wanneer je die aanhoudt) zal een gewichtstoename veroorzaken, wanneer het opeens een calorieoverschot t.o.v. het verbruik in je lijf veroorzaakt.

Dit betekent dat wanneer je in gewicht toeneemt na het volgen van een sap vasten kuur, zodra je je normale eetpatroon (het eetpatroon waarbij je normaal gesproken niet in gewicht toeneemt wanneer je die aanhoudt) weer gaat aanhouden, het volgen van deze kuur onvoldoende bij heeft gedragen aan het herstel van een hoog verbruik in je lijf.

Dit zal aan de orde zijn (onvoldoende herstel van een hoog verbruik in je lijf), wanneer er (ten tijde van het volgen van zo’n kuur) een slechte voedingstoestand ontstaat of blijft bestaan in je lijf.

Gevolg (wanneer er (als gevolg van het volgen van een sap vasten kuur) een slechte voedingstoestand ontstaat of blijft bestaan in je lijf):

 • De verdeling van vocht en voedingsstoffen over je weefsels (onder invloed van hormonen) zal alsnog niet ideaal verlopen.
 • De ideale samenstelling van je weefselvloeistoffen zal alsnog niet heersen.
 • De werking van enzymen in je weefsels zal alsnog niet optimaal zijn.
 • Opbouwende, herstellende (anabolische) processen zullen alsnog niet uitgevoerd kunnen worden in je cellen.
 • Het verbruik in je lijf zal alsnog niet erg hoog zijn.

Dit betekent dat wanneer je (net als Petra) in gewicht toeneemt zodra je een sap vasten kuur bent gestopt en weer overstapt op je normale eetpatroon (het eetpatroon waarbij je normaal gesproken niet in gewicht toeneemt wanneer je die aanhoudt), je sap vasten kuur onvoldoende bijdraagt aan het herstel van een goede voedingstoestand in je lijf.

Dit betekent tevens dat wanneer jij niet in gewicht toeneemt zodra je een sap vasten kuur bent gestopt en weer overstapt op je normale eetpatroon (het eetpatroon waarbij je normaal gesproken niet in gewicht toeneemt wanneer je die aanhoudt), jouw sap vasten kuur wel voldoende bijdraagt aan het herstel (en behoud) van een goede voedingstoestand in je lijf.

De voedingstoestand in je lijf

De voedingstoestand in je lijf zal niet verbeteren wanneer er regelmatig tekorten in zogenaamde essentiële stoffen blijven heersen in je lijf en tevens overschotten in niet-essentiële veroorzaakt blijven bestaan in je lijf (als gevolg daarvan).

Dit is aan de orde wanneer de sapjes aanwezig in je sap vasten kuur tekorten vertonen (en daardoor ook veroorzaken) in vocht, twee soorten (oplosbare en onoplosbare) voedingsvezels en zogenaamde essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen welke je lichaam niet zelf kan vormen, maar wel voortdurend nodig heeft om een ideale bloedsamenstelling te kunnen behouden) en overschotten veroorzaken in niet-essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen welke je lijf zelf kan vormen).

Dit is echter ook aan de orde (een slecht herstel van de goede voedingstoestand in je lijf) wanneer je regelmatig met darmklachten of long- lever- of nierproblemen kampt, regelmatig slecht slaapt of behoorlijk vaak stress (overmatige hersenactiviteit of spieractiviteit) ervaart (of wanneer de sapjes aanwezig in je sap vasten kuur dit doen veroorzaken).

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

 • Alle vitamines.
 • Alle mineralen.
 • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
 • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen welke bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

 • Verse groenten.
 • Vers fruit.
 • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke of soja zuivel (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
 • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende (met name brandstof leverende) voedingsstoffen:

 • Glucose, fructose en galactose.
 • Alle overige aminozuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Alle overige vetzuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Voedingsstoffen welke een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan.
 • Alcohol.

Dit betekent dat wanneer je (net als Petra) in gewicht toeneemt zodra je een sap vasten kuur bent gestopt en weer overstapt op je normale eetpatroon (het eetpatroon waarbij je normaal gesproken niet in gewicht toeneemt wanneer je die aanhoudt), dit enkel in de toekomst voorkomen kan worden wanneer de sapjes aanwezig in je volgende sap vasten kuur (een beïnvloedbare factor van alle bovengenoemde factoren die van invloed zijn op de voedingstoestand in je lijf, de verdeling van vocht en voedingsstoffen over je lijf en het verbruik in je lijf) optimaal voorzien in bovengenoemde essentiële voedingsstoffen, vocht en twee types voedingsvezels en minimaliseert in bovengenoemde niet-essentiële voedingsstoffen (om een betere voedingstoestand in je lijf, een betere verdeling van vocht en voedingsstoffen over je lijf en een hoger verbruik in je lijf te kunnen behouden ten tijde van die kuur).

Dit betekent tevens dat wanneer jij niet in gewicht toeneemt zodra je een sap vasten kuur bent gestopt en weer overstapt op je normale eetpatroon (het eetpatroon waarbij je normaal gesproken niet in gewicht toeneemt wanneer je die aanhoudt), dit enkel in de toekomst weer aan de orde zal zijn wanneer de sapjes aanwezig in je volgende sap vasten kuur (een beïnvloedbare factor van alle bovengenoemde factoren die van invloed zijn op de voedingstoestand in je lijf, de verdeling van vocht en voedingsstoffen over je lijf en het verbruik in je lijf) eenzelfde samenstelling hebben als de sapjes van je voorgaande kuur (om een goede voedingstoestand in je lijf, een goede verdeling van vocht en voedingsstoffen over je lijf en een hoog verbruik in je lijf te kunnen behouden ook ten tijde van die kuur).

Conclusie en antwoord op de vraag van Petra:

 • Dit komt, omdat de sapjes aanwezig in je sap vasten kuur een hoog verbruik in je lijf onvoldoende helpen herstellen (waardoor het aanhouden van je normale eetpatroon opeens tot aankomst in gewicht zal leiden, terwijl het dat eerder niet deed), wanneer ze een goede voedingstoestand in je lijf onvoldoende helpen herstellen. Dit zullen de sapjes aanwezig in je sap vasten kuur niet kunnen (een goede voedingstoestand in je lijf helpen herstellen) wanneer ze niet ideaal zijn samengesteld (wanneer ze tekorten in essentiële en overschotten in niet-essentiële voedingsstoffen veroorzaken in je lijf), maar zal tevens aan de orde zijn wanneer er regelmatig andere factoren heersen in je dagen en leven welke je lijf versneld doen uitputten van vocht en essentiële voedingsstoffen gedurende het volgen van je sap vasten kuur (factoren zoals de hierboven genoemde uitputtende factoren). Kennelijk hebben de sapjes aanwezig in de kuren welke je tot nu toe hebt gevolgd onvoldoende bijgedragen aan een verbetering van de voedingstoestand in je lijf.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: