Vandaag een antwoord op de vraag van Linda:

 • Jarenlang heb ik met overgewicht gekampt. Fijn vond ik al die kilo’s teveel niet, maar ik zat toen in ieder geval nog wel vol levenslust en ondernam van alles. Nu ik heel wat kilo’s heb verloren is mijn levenslust echter verdwenen, word ik nergens nog warm of koud van en blijf ik het liefst thuis, in bed, onder de dekens met het licht uit. Depressief voel ik me sindsdien. Hoe kan dit?

Depressiviteit

Je zult depressieve klachten gaan ervaren (en niks meer als leuk of fijn kunnen ervaren) wanneer stresshormonen dagelijks in verhoogde mate afgegeven worden in je lijf.

Dit zal aan de orde zijn wanneer je lichaam regelmatig in een slechte voedingstoestand verkeert.

Gevolg (wanneer de voedingstoestand in je lijf regelmatig slecht is):

 • Je lichaam zal regelmatig uitgeput raken van vocht en essentiële voedingsstoffen.
 • Je lichaam zal regelmatig moeite hebben vocht en voedingsstoffen over je weefsels (waaronder je hersenweefsel) te verdelen.
 • De afgifte van stress hormonen (hormonen welke je hersenen uitputten van energie en uitputten van stoffen welke je gemoedstoestand op pijl helpen houden) zal veelvuldig plaatsvinden in je lijf.
 • Je hersenen zullen op den duur uitgeput raken van energie en de neurotransmitter serotonine (onder andere).
 • Je zult regelmatig depressieve klachten gaan ervaren.

Dit betekent dat wanneer je (net als Linda) flink bent afgevallen en sindsdien opeens depressieve klachten ervaart welke je eerder niet had, je huidige eetpatroon onvoldoende bijdraagt aan het behoud van een goede voedingstoestand in je lijf.

Dit betekent tevens dat wanneer ook jij flink bent afgevallen en jij nog steeds vol levenslust zit sindsdien, jouw huidige eetpatroon veel beter bijdraagt aan het behoud van een goede voedingstoestand in jouw lijf.

De voedingstoestand in je lijf

De voedingstoestand in je lijf zal verslechteren wanneer er regelmatig tekorten in zogenaamde essentiële stoffen en overschotten in niet-essentiële stoffen heersen in je lijf (als gevolg daarvan).

Dit is aan de orde wanneer je eetpatroon tekorten vertoont (en daardoor ook veroorzaakt) in vocht, verschillende soorten (oplosbare en onoplosbare) voedingsvezels en zogenaamde essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen welke je lichaam niet zelf kan vormen, maar wel voortdurend nodig heeft om een ideale bloedsamenstelling te kunnen behouden) en overschotten veroorzaakt in niet-essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen welke je lijf zelf kan vormen).

Dit is echter ook aan de orde (een verslechtering van de voedingstoestand in je lijf) wanneer je regelmatig met darmklachten of long- lever- of nierproblemen kampt, slecht slaapt of behoorlijk vaak stress (overmatige hersenactiviteit of spieractiviteit) ervaart.

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

 • Alle vitamines.
 • Alle mineralen.
 • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
 • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen welke bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

 • Verse groenten.
 • Vers fruit.
 • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke of soja zuivel (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
 • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende (met name brandstof leverende) voedingsstoffen:

 • Glucose, fructose en galactose.
 • Alle overige aminozuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Alle overige vetzuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Voedingsstoffen welke een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan.
 • Alcohol.

Dit betekent dat wanneer je (net als Linda) flink bent afgevallen en sindsdien opeens depressieve klachten ervaart welke je eerder niet had, deze klachten enkel alsnog weer kunnen afnemen wanneer je je eetpatroon (een beïnvloedbare factor van alle bovengenoemde factoren die van invloed zijn op de voedingstoestand in je lijf, de verdeling van vocht en voedingsstoffen over je lijf (waaronder je hersenen) en het energie en serotonine gehalte in je hersenen) optimaliseert in bovengenoemde essentiële voedingsstoffen, vocht en twee types voedingsvezels en minimaliseert in bovengenoemde niet-essentiële voedingsstoffen (om weer een betere voedingstoestand in je lijf, een betere verdeling van vocht en voedingsstoffen over je lijf (en hersenen) en weer een hoger energie en serotonine gehalte in je hersenen te kunnen verkrijgen de komende tijd).

Dit betekent tevens dat wanneer ook jij flink bent afgevallen en jij nog steeds vol levenslust zit sindsdien, dit enkel zo kan blijven wanneer je je eetpatroon (een beïnvloedbare factor van alle bovengenoemde factoren die van invloed zijn op de voedingstoestand in je lijf, de verdeling van vocht en voedingsstoffen over je lijf (waaronder je hersenen) en het energie en serotonine gehalte in je hersenen) niet wijzigt (om een goede voedingstoestand in je lijf, een goede verdeling van vocht en voedingsstoffen over je lijf (en hersenen) en een hoog energie en serotonine gehalte in je hersenen te kunnen behouden de komende tijd).

Conclusie en antwoord op de vraag van Linda:

 • Dit komt, omdat vele kilo’s gewichtsverlies niet kan garanderen dat de uitputting van energie en de uitputting van de neurotransmitter serotonine in je hersenen voorkomen wordt (met depressieve klachten tot gevolg), wanneer je nieuwe eetpatroon onvoldoende bijdraagt aan het behoud van een goede voedingstoestand in je lijf. Hier zal je eetpatroon onvoldoende aan bijdragen (het behoud van een goede voedingstoestand in je lijf) wanneer deze niet ideaal is samengesteld (wanneer het tekorten in essentiële en overschotten in niet-essentiële voedingsstoffen veroorzaakt in je lijf), maar zal tevens aan de orde zijn wanneer er regelmatig andere factoren heersen in je dagen en leven welke je lijf versneld doen uitputten van vocht en essentiële voedingsstoffen de laatste tijd (factoren zoals de hierboven genoemde uitputtende factoren). Kennelijk heeft je eetpatroon welke je de laatste tijd aanhoudt onvoldoende bijgedragen aan het behoud van een goede voedingstoestand in je lijf.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: