Vandaag een antwoord op de vraag van Martijn:

 • Afgelopen jaar is mijn alcohol consumptie flink toegenomen. Als gevolg van deze verhoogde alcohol consumptie kreeg ik opeens allerhande klachten, waaronder best heftige maagklachten. Maagklachten welke me bewust maakten van de schadelijke effecten van alcohol. Ik besloot per 1 januari resoluut mijn alcohol consumptie te stoppen in de hoop dat mijn klachten snel weer zouden afnemen, maar helaas kamp ik nog steeds met maagklachten. Hoe kan dit?

Maagklachten

Maagklachten (klachten voortkomend uit schade aan je maagwand weefsel) zullen (ondanks het stoppen met de consumptie van alcohol) niet afnemen, wanneer je eetpatroon onvoldoende bijdraagt aan het herstel van schade aan je maagwand weefsel.

Hier draagt het onvoldoende aan bij, wanneer het onvoldoende bijdraagt aan het herstel van een goede voedingstoestand in je lijf.

Deze zal namelijk flink slecht zijn (de voedingstoestand in je lijf) wanneer je een tijd lang in best hoge mate alcohol hebt genuttigd.

Gevolg (wanneer er ondanks het stoppen met het consumeren van alcohol een slechte voedingstoestand blijft bestaan in je lijf):

 • Je lichaam zal niet goed in staat zijn je ideale bloedsamenstelling te bewaken.
 • De verdeling van vocht en voedingsstoffen over je weefsels (waaronder je maagwand weefsel) zal niet goed verlopen.
 • De afgetakelde slijmerige beschermlaag van je maagwand cellen (je maag mucosa) zal niet kunnen herstellen.
 • Het zure sap welke voortdurend afgegeven moet worden in je maag zal je maagwand cellen blijven aantasten.
 • De cellen aanwezig in je maagwand zullen na aantasting niet in staat zijn te herstellen.
 • Je maagklachten zullen niet afnemen.

Dit betekent dat wanneer je (net als Martijn) per 1 januari bent gestopt met het drinken van alcohol, maar nog steeds maagklachten ervaart, je eetpatroon sindsdien onvoldoende bij heeft gedragen aan het herstel van een goede voedingstoestand in je lijf.

Dit betekent tevens dat wanneer ook jij per 1 januari bent gestopt met het drinken van alcohol en jouw maagklachten sindsdien wel zijn afgenomen, jouw eetpatroon veel beter bij heeft gedragen aan het herstel van een goede voedingstoestand in jouw lijf.

De voedingstoestand in je lijf

De voedingstoestand in je lijf zal niet verbeteren wanneer er regelmatig tekorten in zogenaamde essentiële stoffen en tevens overschotten in niet-essentiële ontstaan in je lijf (als gevolg daarvan).

Dit is aan de orde wanneer je eetpatroon tekorten vertoont (en daardoor ook doet veroorzaken) in vocht, twee soorten (oplosbare en onoplosbare) voedingsvezels en zogenaamde essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen welke je lichaam niet zelf kan vormen, maar wel voortdurend nodig heeft om een ideale bloedsamenstelling te kunnen behouden) en overschotten veroorzaakt in niet-essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen welke je lijf zelf kan vormen).

Dit is echter ook aan de orde (onvoldoende herstel van een slechte voedingstoestand in je lijf) wanneer je regelmatig met darmklachten of long- lever- of nierproblemen kampt of behoorlijk vaak stress (overmatige hersenactiviteit of spieractiviteit) ervaart sinds het stoppen met de consumptie van alcohol.

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

 • Alle vitamines.
 • Alle mineralen.
 • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
 • Twee specifieke vetzuren(linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen welke bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

 • Verse groenten.
 • Vers fruit.
 • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke of soja zuivel (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
 • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende (met name brandstof leverende) voedingsstoffen:

 • Glucose, fructose en galactose.
 • Alle overige aminozuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Alle overige vetzuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Voedingsstoffen welke een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan.
 • Alcohol.

Dit betekent dat wanneer je (net als Martijn) per 1 januari bent gestopt met het drinken van alcohol, maar nog steeds maagklachten ervaart, je klachten enkel alsnog af kunnen gaan nemen wanneer je je eetpatroon (een beïnvloedbare factor van alle bovengenoemde factoren die van invloed zijn op de voedingstoestand in je lijf, de verdeling van vocht en voedingsstoffen over je lijf en het herstel van schade aan je maagwand weefsel) optimaal gaat voorzien in bovengenoemde essentiële voedingsstoffen, vocht en twee types voedingsvezels en minimaliseert in bovengenoemde niet-essentiële voedingsstoffen (om weer een betere voedingstoestand in je lijf, een betere verdeling van vocht en voedingsstoffen over je lijf en minder maagklachten te kunnen verkrijgen de komende tijd).

Dit betekent tevens dat wanneer ook jij per 1 januari bent gestopt met het drinken van alcohol en jouw maagklachten sindsdien wel zijn afgenomen, dit enkel zo kan blijven wanneer je je eetpatroon (een beïnvloedbare factor van alle bovengenoemde factoren die van invloed zijn op de voedingstoestand in je lijf, de verdeling van vocht en voedingsstoffen over je lijf en het herstel van schade aan je maagwand weefsel) niet wijzigt (om een goede voedingstoestand in je lijf, een goede verdeling van vocht en voedingsstoffen over je lijf en weinig klaagklachten te kunnen behouden de komende tijd).

Conclusie en antwoord op de vraag van Martijn:

 • Dit komt, omdat het stoppen met het drinken van alcohol niet het herstel van schade aan je maagwand weefsel kan garanderen  (met aanhoudende maagklachten tot gevolg), wanneer je eetpatroon onvoldoende bijdraagt aan het herstel en behoud van een goede voedingstoestand in je lijf. Hier zal je eetpatroon onvoldoende aan bijdragen (het herstel en behoud van een goede voedingstoestand in je lijf) wanneer deze niet ideaal is samengesteld (wanneer het tekorten in essentiële en overschotten in nietessentiële voedingsstoffen veroorzaakt in je lijf), maar zal tevens aan de orde zijn wanneer er regelmatig andere factoren heersen in je dagen en leven welke je lijf versneld doen uitputten van vocht en essentiële voedingsstoffen sinds je bent gestopt met de consumptie van alcohol (factoren zoals de hierboven genoemde uitputtende factoren). Kennelijk heeft je eetpatroon onvoldoende bijgedragen aan het herstel en behoud van een goede voedingstoestand in je lijf.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: