Vandaag een antwoord op de vraag van Lisette:

 • Per 1 januari ben ik gestart met een ketogeen dieet (een dieet met een zeer laag koolhydraat gehalte en hoog vetgehalte). Sindsdien ben ik regelmatig duizelig en heb ik af en toe zelfs het gevoel flauw te vallen. Dit begrijp ik niet, want vanaf de start heb ik regelmatig bouillon gedronken en bestrooi ik al mijn maaltijden met zout. Hoe kan het dat ik dan toch zo regelmatig duizelig ben?!

Duizeligheid

Duizeligheid (het gevolg van een laag glucose en vochtgehalte in je bloedbaan) kan (ondanks het gebruik van bouillon en zout) alsnog niet voorkomen worden, wanneer je (ketogene) eetpatroon onvoldoende bijdraagt aan het behoud van een goede vocht- en elektrolytenbalans in je lijf.

Hier draagt het onvoldoende aan bij, wanneer het onvoldoende bijdraagt aan het behoud van een goede voedingstoestand in je lijf.

Gevolg (wanneer de voedingstoestand in je lijf verslechtert):

 • De verdeling van vocht en voedingsstoffen over je weefsels (waaronder je maag en darmwand weefsel) zal verslechteren.
 • De vertering van je voeding zal verslechteren.
 • De opname van vocht en elektrolyten in je darmwand zal verslechteren.
 • Je weefsels zullen uitgeput raken van vocht en elektrolyten.
 • Je lichaam zal steeds minder goed in staat zijn je ideale bloedsamenstelling (waaronder een goed gereguleerde bloedsuikerspiegel, goed gereguleerde bloeddruk en ideaal vochtgehalte in je bloedbaan) te bewaken, ondanks het regelmatige gebruik van bouillon en zout.

Dit betekent dat wanneer je (net als Lisette) regelmatig duizelingen ervaart sinds de start van je ketogene dieet (ondanks het regelmatige gebruik van bouillon en zout), je ketogene eetpatroon onvoldoende bijdraagt aan het behoud van een goede voedingstoestand in je lijf.

Dit betekent tevens dat wanneer ook jij een ketogeen dieet bent gestart en op nog geen enkel moment duizelingen hebt ervaren (zonder bouillon of zout te hoeven gebruiken), jouw ketogene eetpatroon veel beter bijdraagt aan het behoud van een goede voedingstoestand in jouw lijf.

De voedingstoestand in je lijf

De voedingstoestand in je lijf zal verslechteren wanneer er regelmatig tekorten in zogenaamde essentiële stoffen en tevens overschotten in niet-essentiële ontstaan in je lijf (als gevolg daarvan).

Dit is aan de orde wanneer je ketogene eetpatroon tekorten vertoont (en daardoor ook doet veroorzaken) in vocht, twee soorten (oplosbare en onoplosbare) voedingsvezels en zogenaamde essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen welke je lichaam niet zelf kan vormen, maar wel voortdurend nodig heeft om een ideale bloedsamenstelling te kunnen behouden) en overschotten veroorzaakt in niet-essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen welke je lijf zelf kan vormen).

Dit is echter ook aan de orde (het ontstaan van een slechte voedingstoestand in je lijf) wanneer je regelmatig met darmklachten of long- lever- of nierproblemen kampt of behoorlijk vaak stress (overmatige hersenactiviteit of spieractiviteit) ervaart sinds het starten met je dieet.

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

 • Alle vitamines.
 • Alle mineralen.
 • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
 • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen welke bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

 • Verse groenten.
 • Vers fruit.
 • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke of soja zuivel (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
 • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende (met name brandstof leverende) voedingsstoffen:

 • Glucose, fructose en galactose.
 • Alle overige aminozuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Alle overige vetzuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Voedingsstoffen welke een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan.
 • Alcohol.

Dit betekent dat wanneer je (net als Lisette) regelmatig duizelingen ervaart sinds de start van je ketogene dieet (ondanks het regelmatige gebruik van bouillon en zout), je klachten enkel af kunnen nemen wanneer je je ketogene eetpatroon (een beïnvloedbare factor van alle bovengenoemde factoren die van invloed zijn op de voedingstoestand in je lijf, de verdeling van vocht en elektrolyten over je lijf en de regulatie van je bloedsuikerspiegel, bloeddruk en het vochtgehalte in je bloedbaan) optimaal gaat voorzien in bovengenoemde essentiële voedingsstoffen, vocht en twee types voedingsvezels en minimaliseert in bovengenoemde niet-essentiële voedingsstoffen (om weer een betere voedingstoestand in je lijf, een betere verdeling van vocht en elektrolyten over je lijf en een betere regulatie van je bloedsuikerspiegel, bloeddruk en het vochtgehalte in je bloedbaan te kunnen verkrijgen de komende tijd).

Dit betekent tevens dat wanneer ook jij een ketogeen dieet bent gestart en op nog geen enkel moment duizelingen hebt ervaren (zonder bouillon of zout te hoeven gebruiken), dit enkel zo kan blijven wanneer je je ketogene eetpatroon (en beïnvloedbare factor van alle bovengenoemde factoren die van invloed zijn op de voedingstoestand in je lijf, de verdeling van vocht en elektrolyten over je lijf en de regulatie van je bloedsuikerspiegel, bloeddruk en het vochtgehalte in je bloedbaan) niet wijzigt (om een goede voedingstoestand in je lijf, een goede verdeling van vocht en elektrolyten over je lijf en een goede regulatie van je bloedsuikerspiegel, bloeddruk en het vochtgehalte in je bloedbaan te kunnen behouden de komende tijd).

Conclusie en antwoord op de vraag van Lisette:

 • Dit komt, omdat het regelmatige gebruik van bouillon en zout niet een goede opname van vocht en elektrolyten in je lijf en een goede verdeling van vocht en elektrolyten over je lijf kan garanderen (met een slechte regulatie van je bloedsuikerspiegel, bloeddruk, vochtgehalte in je bloedbaan en het ontstaan van duizelingen tot gevolg), wanneer je ketogene eetpatroon onvoldoende bijdraagt aan het behoud van een goede voedingstoestand in je lijf. Hier zal je ketogene eetpatroon onvoldoende aan bijdragen (het behoud van een goede voedingstoestand in je lijf) wanneer deze niet ideaal is samengesteld (wanneer het tekorten in essentiële en overschotten in niet-essentiële voedingsstoffen veroorzaakt in je lijf), maar zal tevens aan de orde zijn wanneer er regelmatig andere factoren heersen in je dagen en leven welke je lijf versneld doen uitputten van vocht en essentiële voedingsstoffen (zoals elektrolyten) sinds je bent  gestart met dit ketogene dieet (factoren zoals de hierboven genoemde uitputtende factoren). Kennelijk heeft je ketogene eetpatroon onvoldoende bijgedragen aan het behoud van een goede voedingstoestand in je lijf.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: