Vandaag een antwoord op de vraag van Bridget:

 • Per 1 januari ben ik gestart met een ketogeen dieet. Gedurende dit dieet eet je geen koolhydraatrijke voedingsmiddelen zoals fruit en graanproducten. Hierdoor is het vezelgehalte van je maaltijden niet erg hoog. Ik weet uit ervaring dat ik bij een lage vezel inname al snel obstipatie verkrijg, dus ben ik meteen vanaf het moment ik startte met dit dieet preventief een osmotisch (vocht aantrekkend en volume vergrotend) laxeermiddel gaan gebruiken elke dag. Helaas (ondanks het gebruik van dit laxeermiddel) heb ik alsnog obstipatie verkregen en zit mijn ontlasting al een tijdje vast in mijn darmen. Hoe kan dit?!

Obstipatie

Obstipatie (het stil liggen en vast zitten van ontlasting in je darmen) kan (ondanks het gebruik van een osmotisch laxeermiddel elke dag) alsnog niet voorkomen worden, wanneer je (ketogene) eetpatroon onvoldoende bijdraagt aan het behoud van een goede darmwerking.

Hier draagt het onvoldoende aan bij, wanneer het onvoldoende bijdraagt aan het behoud van een goede voedingstoestand in je lijf.

Gevolg (wanneer de voedingstoestand in je lijf verslechtert):

 • Je lichaam zal steeds minder goed in staat zijn je ideale bloedsamenstelling te bewaken.
 • De verdeling van vocht en voedingsstoffen over je weefsels (waaronder je darmwand weefsel) zal verslechteren.
 • De zenuwreceptoren (waaronder druk receptoren) aanwezig in de wand van darmwand weefsel zullen verslechteren in werking (het overdragen van informatie m.b.t. een toename van de druk op je darmwand).
 • De spieren aanwezig in je darmwand weefsel zullen verslechteren in werking (het uitvoeren van peristaltische bewegingen als reactie op een toename van de druk op je darmwand).
 • Het voortstuwen van je ontlasting richting de uitgang zal uitblijven (ook al zorgt je laxeermiddel voor volume vergroting van je darminhoud en een toename van de druk op je darmwand).

Dit betekent dat wanneer je (net als Bridget) alsnog last hebt van obstipatie sinds het aanhouden van een ketogeen dieet (ondanks het gebruik van een laxeermiddel elke dag), je ketogene eetpatroon onvoldoende bij heeft gedragen aan het behoud van een goede voedingstoestand in je lijf.

Dit betekent tevens dat wanneer ook jij een ketogeen dieet bent gaan aanhouden en jij nog wel een prima ontlastingspatroon ervaart (en geen laxeermiddelen in hebt hoeven zetten), jouw ketogene eetpatroon veel beter bij heeft gedragen aan het behoud van een goede voedingstoestand in jouw lijf.

De voedingstoestand in je lijf

De voedingstoestand in je lijf zal verslechteren wanneer er regelmatig tekorten in zogenaamde essentiële stoffen en tevens overschotten in niet-essentiële ontstaan in je lijf (als gevolg daarvan).

Dit is aan de orde wanneer je ketogene eetpatroon tekorten vertoont (en daardoor ook doet veroorzaken) in vocht, twee soorten (oplosbare en onoplosbare) voedingsvezels en zogenaamde essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen welke je lichaam niet zelf kan vormen, maar wel voortdurend nodig heeft om een ideale bloedsamenstelling te kunnen behouden) en overschotten veroorzaakt in niet-essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen welke je lijf zelf kan vormen).

Dit is echter ook aan de orde (het ontstaan van een slechte voedingstoestand in je lijf) wanneer je regelmatig met darmklachten of long- lever- of nierproblemen kampt of behoorlijk vaak stress (overmatige hersenactiviteit of spieractiviteit) ervaart sinds het starten met je dieet.

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

 • Alle vitamines.
 • Alle mineralen.
 • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
 • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen welke bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

 • Verse groenten.
 • Vers fruit.
 • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke of soja zuivel (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
 • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende (met name brandstof leverende) voedingsstoffen:

 • Glucose, fructose en galactose.
 • Alle overige aminozuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Alle overige vetzuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Voedingsstoffen welke een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan.
 • Alcohol.

Dit betekent dat wanneer je (net als Bridget) alsnog last hebt van obstipatie sinds het aanhouden van een ketogeen dieet (ondanks het gebruik van een laxeermiddel elke dag), je stoelgang enkel kan verbeteren wanneer je je ketogene eetpatroon (een beïnvloedbare factor van alle bovengenoemde factoren die van invloed zijn op de voedingstoestand in je lijf, de verdeling van vocht en voedingsstoffen over je lijf en de reactie van je darmen op een toename van de druk op je darmwand) optimaal gaat voorzien in bovengenoemde essentiële voedingsstoffen, vocht en twee types voedingsvezels en minimaliseert in bovengenoemde niet-essentiële voedingsstoffen (om weer een betere voedingstoestand in je lijf, een betere verdeling van vocht en voedingsstoffen over je lijf en een betere reactie van je darmen op een toename van de druk op je darmen te kunnen verkrijgen de komende tijd).

Dit betekent tevens dat wanneer ook jij een ketogeen dieet bent gaan aanhouden en jij nog wel een prima ontlastingspatroon ervaart (en geen laxeermiddelen in hebt hoeven zetten), dit enkel zo kan blijven wanneer je je ketogene eetpatroon (een beïnvloedbare factor van alle bovengenoemde factoren die van invloed zijn op de voedingstoestand in je lijf, de verdeling van vocht en voedingsstoffen over je lijf en de reactie van je darmen op een toename van de druk op je darmwand) niet wijzigt (om een goede voedingstoestand in je lijf, een goede verdeling van vocht en voedingsstoffen over je lijf en een goed verlopende reactie van je darmen op een toename van de druk op je darmwand te kunnen behouden de komende tijd).

Conclusie en antwoord op de vraag van Bridget:

 • Dit komt, omdat het gebruik van een osmotisch (vocht aantrekkend en volume vergrotend) laxeermiddel elke dag niet een goede reactie van je darmen op een toename van de druk op je darmwand kan garanderen (met het alsnog ontstaan van obstipatie tot gevolg), wanneer je ketogene eetpatroon onvoldoende bijdraagt aan het behoud van een goede voedingstoestand in je lijf. Hier zal je ketogene eetpatroon onvoldoende aan bijdragen (het behoud van een goede voedingstoestand in je lijf) wanneer deze niet ideaal is samengesteld (wanneer het tekorten in essentiële en overschotten in niet-essentiële voedingsstoffen veroorzaakt in je lijf), maar zal tevens aan de orde zijn wanneer er regelmatig andere factoren heersen in je dagen en leven welke je lijf versneld doen uitputten van vocht en essentiële voedingsstoffen sinds je bent  gestart met dit ketogene dieet (factoren zoals de hierboven genoemde uitputtende factoren). Kennelijk heeft je ketogene eetpatroon onvoldoende bijgedragen aan het behoud van een goede voedingstoestand in je lijf.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: