Vandaag een antwoord op de vraag van Bas:

 • Ik heb erg fysiek inspannende werkzaamheden en doe daarnaast ook krachttraining. Mijn eiwitbehoefte is daardoor erg hoog. Ik weet dat dierlijke eiwitten het best aan deze behoefte kunnen voldoen dus snack ik regelmatig wat vleeswaar. Nu schijnt vleeswaar minder voedzaam te zijn dan vlees, hoe zit dat? Vleeswaar is toch ook gewoon vlees?

Gezond en voedzaam

Voeding is pas gezond en voedzaam wanneer het essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen welke je lichaam niet zelf kan vormen en van afhankelijk is van jou en hetgeen je eet om diens evenwicht, diens ideale bloedsamenstelling, goed te kunnen behouden) levert.

Wanneer voeding echter naast essentiële voedingsstoffen ook vele niet-essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen welke je lichaam wel zelf kan vormen, maar ook voedingsstoffen welke je lichaam niet kan verteren en opnemen en welke het evenwicht in je lijf en de ideale samenstelling van je bloed kunnen verstoren) levert, dan zal de aanwezigheid van deze stoffen de voedende waarde van deze voeding voor je lijf doen afnemen.

Dit betekent dat de verhoudingen tussen essentiële versus niet essentiële voedingsstoffen aanwezig in hetgeen je eet de voedende waarde van je voeding bepaalt:

 • Bezit hetgeen je eet vele essentiële voedingsstoffen en nauwelijks niet-essentiële, dan heeft het een hoge voedende waarde voor je lijf en kan je het voedzaam en gezond noemen.
 • Bezit hetgeen je eet vele niet-essentiële voedingsstoffen en nauwelijks essentiële, dan heeft het nauwelijks tot geen voedende waarde voor je lijf, kan het je lijf zelfs doen uitputten en kan het ook zeker niet voedzaam en gezond noemen.

Essentiële voedingsstoffen versus niet essentiële voedingsstoffen

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

 • Alle vitamines.
 • Alle mineralen.
 • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
 • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen welke bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

 • Verse groenten.
 • Vers fruit.
 • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke of soja zuivel (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
 • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende (met name brandstof leverende) voedingsstoffen:

 • Glucose,  fructose en galactose.
 • Alle overige aminozuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Alle overige vetzuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Voedingsstoffen welke een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan.
 • Alcohol.

Vlees

Mager vlees (zoals een stukje kipfilet of rosbief) bezit veel eiwitten.

Dit betreffen dierlijke eiwitten met alle negen essentiële aminozuren daarin aanwezig (ook wel hoogwaardige eiwitten genoemd).

Ook bezit het vele essentiële vitamines en mineralen.

Mager vlees bezit verder weinig tot geen dierlijk vet (verzadigd vet) en totaal geen koolhydraten (geen suikers of zetmeel) en bezit daardoor weinig niet-essentiële voedingsstoffen.

Dit betekent dat mager vlees zelf behoorlijk voedzaam is, maar betekent tevens dat enkel wanneer producten gemaakt van mager vlees (zoals magere vleeswaren) nog een vergelijkbaar gehalte aan vitamines en mineralen en dierlijke eiwitten bezitten als mager vlees zelf bezit (en ze deze ook wel in verteerbare en benutbare vorm bezitten) deze producten ook voedzaam zijn.

Dit betekent echter ook dat wanneer (als gevolg van bewerking) het gehalte aan vitamines en mineralen en intacte dierlijke eiwitten in producten gemaakt van mager vlees een heel stuk lager is geworden t.o.v. het gehalte aanwezig in mager vlees zelf en tevens (als gevolg van bewerking) het gehalte aan niet essentiële stoffen (zoals glucose(stroop), bruinkleuringsproducten en voedingsadditieven) in producten welke mager vlees bezitten een heel stuk hoger is geworden t.o.v. het gehalte aanwezig in mager vlees zelf, ze niet bepaald voedzaam zijn en zelfs uitputtend kunnen zijn.

Conclusie en antwoord op de vraag van Bas:

 • Nee, vleeswaar is niet gewoon vlees en dus niet zomaar te vergelijken met vlees. Vleeswaar is een product gemaakt van vlees. Een product gemaakt van mager vlees (zoals vleeswaar) heeft haast altijd al een bewerkingsproces doorgemaakt. Een bewerkingsproces welke het gehalte aan essentiële stoffen aanwezig in mager vlees (essentiële vitamines, mineralen en dierlijke eiwitten in verteerbare en benutbare vorm) heeft doen dalen en welke het gehalte aan niet-essentiële stoffen (zoals glucose(stroop), bruinkleuringsproducten en voedingsadditieven) heeft doen stijgen. De voedzaamheid van voeding hangt namelijk af van het gehalte essentiële versus niet-essentiële stoffen erin aanwezig.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: