Vandaag een antwoord op de vraag van Gerdien:

  • Al tijden probeer ik gewicht te verliezen en ben ik mijn calorie-inname sterk aan het verminderen. Helaas zonder al teveel resultaat. Mijn vriendin raadde mij aan om mijn tarwebrood (koolhydraatrijk brood) te vervangen voor koolhydraatarm brood. Dit zou volgens haar helpen bij het verlies van gewicht, omdat een eetpatroon gevuld met koolhydraatrijke voedingsmiddelen, zoals mijn tarwebrood, je bloedsuikerspiegel teveel doet stijgen en dit het verlies van gewicht en vooral van vet, in de weg doet staan. Dit ben ik gaan doen (mijn tarwebrood gaan vervangen door koolhydraatarm brood), maar afgevallen ben ik nog steeds niet. Hoe kan dit?

Koolhydraatrijk versus koolhydraatarm brood

Regulier brood met als hoofdingrediënt tarwemeel is rijk aan koolhydraten.

Koolhydraten leveren veel brandstoffen (calorie leverende voedingsstoffen) in de vorm van glucose.

Dit betekent dat de consumptie van een aantal plakjes van dit brood een stijging van je bloedsuikerspiegel doet veroorzaken.

We leren dat wanneer onze voeding brandstoffen levert, ons lichaam even niet bezig zal zijn met de afbraak van diens brandstofreserves en wanneer deze brandstof glucose betreft ook zeker even niet bezig zal zijn met de afbraak van onze overtollige vetten welke opgeslagen liggen in ons vetweefsel.

Dit betekent echter niet dat wanneer je het koolhydraatrijke brood in je broodmaaltijden gaat vervangen door koolhydraatarm brood, de afbraak van je brandstofreserves en ook de afbraak van het vet welke opgeslagen ligt in je lichaamsvetweefsel vanzelfsprekend aan de orde zal zijn (heeft Gerdien al wel gemerkt).

Dit heeft met twee factoren te maken:

  • Koolhydraatarm brood kan alsnog veel calorie leverende voedingsstoffen bevatten (en als gevolg daarvan het verlies van gewicht en lichaamsvet in negatieve zin beïnvloeden).
  • Koolhydraatarm brood kan alsnog vele niet-essentiële voedingsstoffen bevatten (en als gevolg daarvan het verlies van gewicht en lichaamsvet in negatieve zin beïnvloeden).

Dit betekent dat wanneer je je broodmaaltijden gaat vullen met koolhydraatarm brood i.p.v koolhydraatrijk brood, maar alsnog veel brandstoffen of veel andere onnodige stoffen binnenkrijgt, de keuze voor dit brood alsnog niet een betere keuze betreft dan koolhydraatrijk brood, omdat je dan alsnog niet af zult vallen.

Gewichtsverlies

Gewicht zul je pas verliezen wanneer je dagelijkse voeding minder calorieën levert dan hetgeen je lichaam verbruikt.

Dit betekent dat wanneer je broodmaaltijden veel calorieën leveren of wanneer ze bijdragen aan het ontstaan van een beperkt verbruik in je lijf, deze maaltijden het verlies van gewicht in de weg doen staan, ook al zijn deze gevuld met koolhydraatarm brood.

Het caloriegehalte van koolhydraatarm brood

Koolhydraatarme broden zijn vaak erg calorierijk.

Dit komt, omdat veel koolhydraatarme broden als hoofdingrediënt noten, zaden of pitten (in gemalen toestand) bezitten en deze meer calorieën leveren dan gemalen granen.

Dit betekent dat wanneer je je reguliere, koolhydraatrijke brood gaat vervangen door koolhydraatarm brood welke van gemalen noten, zaden of pitten gemaakt is, dit brood alsnog het verlies van gewicht in de weg kan staan, wanneer je hier net zoveel sneetjes van eet als je normaal gesproken bij je broodmaaltijd eet.

De invloed van koolhydraatarm brood op het verbruik in je lijf

Je voeding (en dus ook het brood dat je eet) heeft een nadelige invloed op het verbruik in je lijf, wanneer het de zuurtegraad in je lijf doet verhogen.

Dit komt, omdat de werking van enzymen in je lijf afhankelijk is van de aanwezigheid van een optimale (licht basische) zuurtegraad.

Koolhydraatarm brood heeft in veel gevallen een nadelige invloed op de zuurtegraad in je lijf.

Dit komt onder andere door:

  • Het lage vochtgehalte van het brood.
  • Het hoge gehalte aan vochtaantrekkende vezels van het brood.

Dit betekent dat na consumptie van dit brood vocht vastgehouden (aangetrokken) zal worden in je darmen en geen of weinig vocht opgenomen zal worden in je lijf en de afvalstoffen in je lijf (welke de zuurtegraad in je lijf verhogen) niet goed verdund en afgevoerd kunnen worden.

Gevolg:

  • Een beperkt verbruik in je lijf.

Dit betekent dat wanneer je je reguliere, koolhydraatrijke brood gaat vervangen door koolhydraatarm brood welke weinig vochtrijke ingrediënten bezit, maar wel veel ingrediënten met vochtaantrekkende voedingsvezels bezit, dit brood alsnog het verlies van gewicht in de weg kan staan, wanneer je hier meerdere sneetjes van eet en meerdere maaltijden mee vult.

Conclusie en antwoord op de vraag van Gerdien:

  • Dit komt, omdat de consumptie van koolhydraatarm brood in plaats van koolhydraatrijk brood alsnog niet kan garanderen dat je calorie-inname lager uitkomt dan het verbruik in je lijf. Koolhydraatarm brood is namelijk vaak erg calorierijk brood en bevat tevens ingrediënten welke bij veelvuldig gebruik een nadelige invloed uit kunnen oefenen op het verbruik in je lijf. Gewichtsverlies is en blijft nou eenmaal het gevolg van een lagere calorie-inname dan hetgeen je lichaam verbruikt namelijk.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: