Vandaag een antwoord op de vraag van Joost:

 • Ik ben voor mijn vriendin gevallen een aantal jaar geleden, omdat ze een superlief karakter had. Daar houd ik van namelijk. Afgelopen jaar is ze superveel afgevallen. Daar ben ik natuurlijk erg trots op, maar ik vind het niet zo leuk dat met het verlies van vele kilo’s ook haar lieve persoonlijkheid verloren lijkt te zijn gegaan. Opeens is ze helemaal niet meer de lieve meid waar ik zo voor viel namelijk. Komt haar ware aard opeens naar boven ofzo en was ze eerder enkel lief uit onzekerheid?

Je karakter en persoonlijkheid

Je karakter en persoonlijkheid (welke dagelijks tot uiting komen in je gedrag) zijn het product van informatieverwerking.

Informatieverwerking wat heel de dag door plaatsvindt in je hersenen.

Het is het product van allemaal vaststaande, aangeboren, onveranderlijke informatie (je aard) geïntegreerd met sensorische, aangeleerde, veranderlijke informatie (zoals je gevoel, je herinneringen, omgevingsinvloeden en je gedachten) welke ook voortdurend via je zenuwbanen naar je hersenen doorgeseind wordt.

Wanneer deze integratie in je hersenen (de integratie van vaststaande informatie en veranderlijke informatie) niet optimaal verloopt, dan kan je karakter en persoonlijkheid zomaar bepaald gaan worden op basis van maar een heel klein deel van alle bovengenoemde informatie en kan je heel eigengereide (egocentrische) karaktereigenschappen gaan vertonen (wanneer de verwerking en integratie van de veranderlijke informatie vooral niet goed is verlopen).

De verwerking en integratie van informatie in je hersenen

Om alle bovengenoemde informatie van buiten je hersenen te kunnen verwerken en integreren in je hersenen, moet de overdracht van al deze informatie richting je hersenen eerst plaatsvinden.

Deze overdracht kan enkel goed plaatsvinden m.b.v. hormonen (via je bloed) en neurotransmitters (via je zenuwbanen).

Rustgevende en kalmerende informatie afkomstig van signaalstoffen met rustgevende en kalmerende eigenschappen zal echter niet ontvangen en verwerkt worden in je hersenen, wanneer de zuurtegraad van je weefselvloeistoffen (zoals je bloed, maar ook je zenuwweefsel) afwijkt van het ideaal (niet licht-basisch is).

Op dat moment (wanneer de zuurtegraad van je weefselvloeistoffen verhoogd is geraakt), dan heeft je lichaam moeite met overleven namelijk en is het enkel gericht op overleving.

Dit betekent dat wanneer je uitsluitend eigengereide en egoïstische karaktereigenschappen bent gaan vertonen (nadat je heel wat kilo’s bent afgevallen), de ideale zuurtegraad van je weefselvloeistoffen als gevolg van dit gewichtsverlies (en het eetpatroon welke je hebt aangehouden om dit te kunnen bereiken) vermoedelijk verloren is gegaan (verstoord is geraakt en nog niet weer hersteld heeft kunnen worden).

De invloed van je voeding op de zuurtegraad in je lijf

Het behoud van de optimale (ideale) licht basische zuurtegraad in je lijf betreft een gereguleerd proces (een proces welke je lichaam zelf kan regelen).

Deze regulatie kan echter niet goed uitgevoerd worden, wanneer je voeding flinke tekorten  heeft veroorzaakt in vocht en essentiële voedingsstoffen en flinke overschotten heeft veroorzaakt in niet-essentiële voedingsstoffen in je lijf.

Dit betekent dat wanneer je uitsluitend eigengereide en egoïstische karaktereigenschappen bent gaan vertonen (nadat je heel wat kilo’s bent afgevallen), hetgeen je hebt gegeten (en wellicht nog steeds eet) om dit gewichtsverlies te kunnen bereiken kennelijk flinke tekorten in essentiële voedingsstoffen en flinke overschotten in niet-essentiële voedingsstoffen in je lijf heeft veroorzaakt.

Essentiële voedingsstoffen 

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

 • Alle vitamines.
 • Alle mineralen.
 • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
 • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen welke bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

 • Verse groenten.
 • Vers fruit.
 • Ei, mager vlees, (vette)vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke of soja zuivel (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
 • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende (met name brandstof leverende) voedingsstoffen:

 • Glucose,  fructose en galactose.
 • Alle overige aminozuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Alle overige vetzuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Voedingsstoffen welke een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan.
 • Alcohol.

Dit verklaart waarom menigeen (net als de vriendin van Joost) opeens veel vaker eigengereide, egocentrische karaktereigenschappen gaat vertonen gedurende en na het afvallen:

 • Menigeen valt af met een caloriebeperkt eetpatroon welke tekorten vertoont in bovengenoemde essentiële voedingsstoffen (vooral tekorten in essentiële vetzuren).
 • Menigeen veroorzaakt een verstoring van de ideale zuurtegraad in hun lijf gedurende het aanhouden van een caloriebeperkt eetpatroon.
 • Menigeen veroorzaakt een incomplete integratie en daardoor slechte verwerking van rustgevende en kalmerende informatie in hun hersenen gedurende het aanhouden van een caloriebeperkt eetpatroon.

Conclusie en antwoord op de vraag van Joost:

 • Dit komt, omdat hetgeen vaak gegeten wordt gedurende het afvallen (en je vriendin waarschijnlijk ook eet en heeft gegeten tijdens en na het afvallen) een samenstelling bezit welke het behoud van de ideale zuurtegraad in het lijf in de weg doet staan. Wanneer de ideale zuurtegraad in je lijf niet heerst, dan kan de verwerking en integratie van rustgevende en kalmerende informatie in je hersenen verslechteren en zal je veel vaker eigengereide, egocentrische karaktereigenschappen gaan vertonen (eigenschappen gericht op overleving).

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: