Vandaag een antwoord op de vraag van Femke:

  • Afgelopen zomer had ik allemaal wilde activiteiten gepland om met mijn beste vriendin te ondernemen. Daar is heel weinig van terecht gekomen. In plaats daarvan hebben we met name op het strand liggen niksen. Het ontbrak ons beide aan energie namelijk. En dat, terwijl we normaal gesproken beide blaken van energie en echt wel voldoende calorieën binnen hebben gekregen deze zomer. Hoe kan dat?!

Gebrek aan energie

Een gebrek aan energie zal ontstaan wanneer de werking van enzymen in je lijf niet optimaal is.

In dat geval zal de productie van energie in je lijf flink beperkt verlopen en zal je energieniveau beduidend lager zijn dan anders namelijk.

De werking van enzymen

Enzymen werken enkel optimaal wanneer er een optimale temperatuur en optimale zuurtegraad heerst in de omgeving waar zij werkzaam behoren te zijn.

Ook werken ze enkel optimaal wanneer er voldoende co-enzymen en co-factoren aanwezig zijn in de omgeving waar zij werkzaam behoren te zijn.

De invloed van extreem warm weer op de zuurtegraad in je lijf

Bij extreem warm weer heeft je lichaam best veel moeite in evenwicht te blijven en de zuurtegraad in je lijf als ook je lichaamstemperatuur optimaal te houden.

Dit komt doordat vocht samen met vocht aantrekkende mineralen versneld uitgeput raken in je lijf (versneld uitgeput raken in je (steun)weefsels) onder dergelijke omstandigheden om je lichaamstemperatuur op pijl te kunnen houden.

Dit heeft tot gevolg dat bij extreem warm weer de optimale (licht basische) zuurtegraad in je (steun)weefsels (welke afhangt van de aanwezigheid van voldoende vocht en vocht aantrekkende mineralen in je weefsels) al snel verloren kan gaan.

Dit betekent dat wanneer het extreem warm weer is, de enzymwerking in je weefsels flink zal verslechteren en de productie van energie in je lijf sterk beperkt zal gaan verlopen.

Gevolg:

  • Een gebrek aan energie ook al heeft je voeding veel calorie leverende voedingsstoffen (brandstoffen) geleverd.

Conclusie en antwoord op de vraag van Femke:

  • Dit komt, omdat de enzymwerking in je lijf als gevolg van extreem warm weer zal verslechteren. Wanneer dit verslechtert dan zal de productie van energie in je lijf sterk beperkt gaan verlopen en kan je een gebrek aan energie ervaren zelfs al heb je die dag heel wat calorie leverende voedingsstoffen (brandstoffen) binnen gekregen.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: