Vandaag een antwoord op de vraag van Inge:

 • Gedurende de meeste dagen van mijn week, drukke dagen over het algemeen, eet ik heel voedzaam en verstandig. Verleidingen, d.w.z. ongezonde dingen, daar taal ik dan totaal niet naar. Dat is anders op minder drukke dagen (dagen waar verveling regelmatig toeslaat). Wanneer ik me verveel, dan kunnen de voedzame dingen welke ik in huis heb me opeens gestolen worden en worden de ongezonde dingen opeens zo verleidelijk dat ik ze niet kan weerstaan. Hoe kan dit?

Het maken van een verstandige keus

Wanneer je meerdere soorten voedingsmiddelen (zowel gezonde als ook ongezonde) om je heen hebt en zin krijgt om iets te eten, dan moet je een (meer of minder bewuste) keuze maken.

Om op dat moment een bewuste (een verstandige) keuze (een keuze voor het meest gezonde) te kunnen maken, moeten je hersenen wel goed kunnen werken (goed informatie kunnen verwerken).

Dat kunnen je hersenen echter niet vanzelfsprekend op elk willekeurig moment van de dag (goed werken en goed informatie verwerken).

Gevolg (wanneer je hersenen niet goed kunnen werken):

 • Je zult niet goed of minder goed dan anders in staat zijn een bewuste, verstandige keuze (een keuze voor het meest gezonde) te maken.

Dit doet vermoeden dat op momenten van verveling je hersenen minder goed kunnen werken (minder goed informatie kunnen verwerken) t.o.v. anders (t.o.v. momenten waar geen verveling heerst), aangezien Inge (en menig ander ook) nooit iets verstandigs kiest op dergelijke momenten.

Verveling

Verveling is aan de orde wanneer je hersenen uitgeput zijn geraakt van dopamine.

Hiervan is sprake wanneer er regelmatig een verstoord evenwicht heeft geheerst (eerder op de dag), je bloedsuikerspiegel (als gevolg daarvan) regelmatig te hoog en te laag is geweest (eerder op de dag) en je hersenvocht (als gevolg daarvan) diens ideale samenstelling verliest (gedurende de dag).

Wanneer je hersenvocht diens ideale samenstelling verliest, dan zal überhaupt de werking van je hersenen (de verwerking van informatie in je hersenen) verslechteren.

Dit betekent dat wanneer je ergens op de dag  verveeld begint te raken, het evenwicht in je lijf kennelijk te vaak verstoord is geraakt, je hersenvocht (als gevolg daarvan) diens ideale samenstelling niet meer bezit en jij toch echt niet meer in staat zal zijn de meest bewuste, verstandige keus te maken.

Het verstoord raken van het evenwicht in je lijf

Het evenwicht in je lijf zal onder andere verstoord raken wanneer je voeding regelmatig een tekort veroorzaakt in essentiële voedingsstoffen in je lijf en tevens wanneer het regelmatig overschotten veroorzaakt in niet-essentiële voedingsstoffen in je lijf.

Dit betekent dat je zowel het ontstaan van verveling (ergens op de dag) als ook het niet meer in staat zijn bewuste, verstandige keuzes te maken (ergens op de dag) in de kiem kan smoren, wanneer je voeding deze tekorten en overschotten niet veroorzaakt.

Essentiële voedingsstoffen 

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

 • Alle vitamines.
 • Alle mineralen.
 • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
 • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen welke bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

 • Verse groenten.
 • Vers fruit.
 • Ei, mager vlees, (vette)vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke of soja zuivel (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
 • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende (met name brandstof leverende) voedingsstoffen:

 • Glucose,  fructose en galactose.
 • Alle overige aminozuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Alle overige vetzuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Voedingsstoffen welke een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan.
 • Alcohol.

Dit doet vermoeden dat het eetpatroon welke Inge aanhoudt gedurende haar minder drukke dagen vermoedelijk wat overschotten in bovenstaande niet-essentiële voedingsstoffen en tekorten in bovenstaande essentiële voedingsstoffen veroorzaakt in haar lijf, want anders had ze zich hoogstwaarschijnlijk niet zo vaak hoeven vervelen op die dagen en had ze hoogstwaarschijnlijk veel vaker ook op die dagen wel een bewuste, verstandige keuze kunnen maken.

Conclusie en antwoord op de vraag van Inge:

 • Dit komt, omdat er een niet zo ideale samenstelling van je hersenvocht is ontstaan op momenten dat verveling optreedt. Wanneer dat het geval is, dan kan je je hersenen niet zo goed meer gebruiken t.o.v. anders en zullen je keuzes minder bewust, minder verstandig en meer automatisch en impulsief zijn.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: