Vandaag een antwoord op de vraag van Corien:

  • Wanneer je de calorieën (brandstoffen) in je voeding flink beperkt, dan moet je lichaam op een zeker moment je vetreserves (brandstofreserves) gaan afbreken heb ik altijd geleerd. Dit moet je lichaam doen, omdat in je cellen voortdurend brandstof nodig is om goed te kunnen blijven functioneren. Toch daalt mijn lichaamsvetpercentage niet echt, terwijl ik voortdurend bezig ben mijn calorie inname te beperken. Hoe kan dit?!

Brandstoffen zijn niet-essentiële stoffen

Brandstoffen zijn niet-essentiële stoffen.

Dit betekent dat het stoffen zijn welke je lichaam zelf kan vormen en ook zeker zal gaan vormen wanneer je voeding maar weinig calorieën (brandstoffen) levert.

Dit doet je lichaam onder stressvolle omstandigheden onder invloed van stresshormonen.

Dit betekent dat het dalen van je lichaamsvetpercentage niet gegarandeerd is, wanneer je met je sterk in calorieën beperkte (sterk in brandstoffen beperkte) voeding voortdurend stressvolle omstandigheden en een verhoogde afgifte van stresshormonen veroorzaakt in je lijf.

Stressvolle omstandigheden

In stressvolle omstandigheden verkeert je lijf wanneer de stofwisselingsprocessen in je weefsels en cellen niet goed uitgevoerd kunnen worden.

Deze kunnen niet goed uitgevoerd worden wanneer de enzymen in je weefsels en cellen (eiwitten welke de processen in je weefsels en cellen katalyseren) niet goed kunnen werken.

Deze kunnen niet goed werken wanneer de zuurtegraad in je weefsels niet ideaal is en kunnen ook niet goed werken wanneer er tekorten in co-enzymen heersen in je weefsels.

Dit betekent dat het dalen van je lichaamsvetpercentage niet gegarandeerd is, wanneer je met je sterk in calorieën beperkte (sterk in brandstoffen beperkte) voeding voortdurend het behoud van de ideale zuurtegraad in je weefsels verstoort of voortdurend tekorten in vitamines en mineralen in je lijf veroorzaakt welke dienstdoen als co-enzymen in je weefsels.

De invloed van (caloriebeperkte) voeding op de zuurtegraad in je lijf

De ideale zuurtegraad in je lijf zal verloren gaan, wanneer je calorie beperkte voeding weinig vocht en weinig vochtaantrekkende mineralen bezit.

Deze zal echter ook verloren gaan wanneer vocht en vochtaantrekkende mineralen onder in je darmen belanden in plaats van opgenomen worden in je darmwandweefsel en vervolgens ook je lijf.

Dit is het geval wanneer er nauwelijks goed verteerbare hydrofiele voedingsstoffen (goed verteerbare koolhydraten en goed verteerbare eiwitten) in je (caloriebeperkte) voeding aanwezig zijn (moleculen welke na vertering samen met vocht en vochtaantrekkende mineren in je darmwandweefsel opgenomen worden).

Dit is tevens het geval wanneer er teveel onverteerbare, onoplosbare voedingsvezels in je (caloriebeperkte) voeding aanwezig zijn (balaststoffen welke onder in je darmen vocht aantrekken en mineralen binden) met daar tegenover te weinig fermenteerbare, oplosbare voedingsvezels.

Dit betekent dat het dalen van je lichaamsvetpercentage niet gegarandeerd is, wanneer je  sterk in calorieën beperkte (sterk in brandstoffen beperkte) voeding met name slecht verteerbare en onverteerbare voedingsstoffen bezit en rijk is aan maar één soort voedingsvezel (de onoplosbare vochtaantrekkende soort).

In dat geval zullen overigens ook al snel tekorten in vitamines en mineralen welke dienstdoen als co-enzymen in je lijf ontstaan, waardoor het nog minder waarschijnlijk wordt dat je lichaamsvetpercentage zal dalen.

De vertering van hetgeen je eet

De vertering van hetgeen je eet (je caloriebeperkte voeding) zal niet best zijn, wanneer hetgeen je eet de afgifte van spijsverteringssappen onvoldoende stimuleert en tevens de werking van spijsverteringsenzymen doet verslechteren.

Dit is aan de orde wanneer je voeding weinig vocht, weinig variatie in voedingsvezels en weinig ongeraffineerde vetten bezit (wanneer het met name bestaat uit bewerkte voedingsmiddelen).

Dit betekent dat het dalen van je lichaamsvetpercentage niet gegarandeerd is, wanneer je  sterk in calorieën beperkte (sterk in brandstoffen beperkte) voeding met name bestaat uit sterk bewerkte voedingsmiddelen (waar vele dieetproducten ook onder vallen).

Dit verklaart het lichaamsvetpercentage van Corien maar niet daalt, terwijl ze voortdurend haar calorie inname beperkt:

  • Ze beperkt haar calorie inname door gebruik te maken van dieetproducten met voedingstoffen welke vele bewerkingsprocessen hebben doorgemaakt (zeer geconcentreerde dieetproducten met weinig variatie in voedingsvezels en zonder (ongeraffineerd) vet).

Conclusie en antwoord op de vraag van Corien:

  • Dit komt omdat je voeding de werking van de enzymen in je lijf doet verslechteren en een verhoogde afgifte van stresshormonen in je lijf veroorzaakt. Als gevolg hiervan wordt de vorming van brandstof door je lijf zelf voortdurend gestimuleerd en vindt de verbranding van vetzuren afkomstig uit je eigen vetweefsel nauwelijks plaats.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: