Vandaag een antwoord op de vraag van Ada:

  • Vroeger hoefde ik maar even een caloriebeperkt dieet te volgen en het vet wat in de periode daarvoor opgeslagen was geraakt verdween wel weer. Nu, sinds ik in de overgang ben beland, lijk ik met een caloriebeperkt dieet hooguit de verplaatsing van mijn vet te kunnen bereiken, want verdwijnen doet het niet. Hoe kan dit?

Vet verplaatsing (de mobilisatie van vetten afkomstig uit je vetweefsel)

Wanneer er regelmatig brandstoftekorten heersen in je cellen t.o.v. de behoefte van je cellen aan brandstof, dan zal de afbraak (en daarmee ook de mobilisatie) van je lichaamsvet gestimuleerd worden.

Dit afbraakproces vindt plaats onder invloed van stresshormonen welke op dat moment volop afgegeven worden in je lijf.

Dit betekent dat wanneer je (sinds je in de overgang bent beland) opmerkt dat de verplaatsing van je lichaamsvet opeens volop plaats lijkt te vinden (wanneer je een caloriebeperkt dieet volgt), de overgang kennelijk van invloed is op de afgifte van stresshormonen in je lijf.

Vet verbranding (de verbranding van vetzuren in je cellen)

Wanneer je lichaam in rust en evenwicht verkeert, je bloedsuikerspiegel stabiel laag is en je vetweefsel in goede conditie verkeert, dan zal de verbranding van vetzuren in je cellen i.p.v. de verbranding van glucose in je cellen gestimuleerd worden.

Dit verbrandingsproces vindt plaats onder invloed van adipocytokines (signaal-eiwitten afkomstig uit je vetweefsel) welke op dat moment volop afgegeven worden in je lijf.

Dit betekent dat wanneer je (sinds je in de overgang bent beland) opmerkt dat de verbranding van vet opeens niet meer plaats lijkt te vinden (wanneer je een caloriebeperkt dieet volgt), de overgang kennelijk van invloed is op de werking van adipocytokines in je lijf.

De invloed van de overgang op de afgifte van stresshormonen in je lijf

Stresshormonen worden afgegeven in je lijf (las je zojuist) wanneer er onvoldoende brandstoffen in je cellen opgenomen en verbruikt kunnen worden t.o.v. de behoefte van je lijf.

Dit is onder andere het geval wanneer de zuurtegraad in je weefsels verhoogd is geraakt.

Vanaf de overgang raakt de zuurtegraad in je lijf veel sneller dan in de jaren daarvoor verhoogd, aangezien de vrouwelijke geslachtshormonen (die in die periode niet in balans zijn) van invloed zijn op de vochtverdeling in je lijf.

Dit betekent dat wanneer je gedurende de overgang een caloriebeperkt dieet volgt welke het behoud van de vochtbalans in je lijf onvoldoende stimuleert, je dieet een verhoogde afgifte van stresshormonen in je lijf en de verplaatsing (mobilisatie) van vet in je lijf stimuleert.

De invloed van de overgang op de werking van adipocytokines in je lijf

Adipocytokines worden afgegeven en zijn werkzaam in je lijf (las je zojuist) wanneer je lichaam in rust en evenwicht verkeert, je bloedsuikerspiegel stabiel laag is en je vetweefsel in goede conditie verkeert.

Dit is niet aan de orde wanneer de zuurtegraad in je weefsels verhoogd is geraakt en je cellen (als gevolg daarvan) ongevoelig zijn geworden voor het signaal van hormonen zoals insuline en leptine (een adipocytokine) .

Vanaf de overgang raakt de zuurtegraad in je lijf veel sneller dan in de jaren daarvoor verhoogd, aangezien de vrouwelijke geslachtshormonen (die in die periode niet in balans zijn) van invloed zijn op de vochtverdeling in je lijf.

Dit betekent dat wanneer je gedurende de overgang een caloriebeperkt dieet volgt welke het behoud van de vochtbalans in je lijf onvoldoende stimuleert, je dieet een verminderde werking van insuline en adipocytokines in je lijf en een verminderde verbranding van vet in je lijf veroorzaakt.

Conclusie en antwoord op de vraag van Ada:

  • Dit komt, omdat de zuurtegraad in je lijf vanaf de overgang heel makkelijk verhoogd kan raken. Wanneer je caloriebeperkte dieet de verhoging van de zuurtegraad in je lijf niet helpt voorkomen, maar juist veroorzaakt, dan zal je dieet de verplaatsing van vet in je lijf wel volop stimuleren, maar zal de verbranding van vetzuren in je cellen vervolgens niet goed mogelijk zijn (niet plaatsvinden).

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: