Vandaag een antwoord op de vraag van Maaike:

 • Dit jaar ben ik niet op vakantie geweest, omdat ik aan het sparen ben voor een rondreis komend jaar. Vervelen hoefde ik me echter niet (had ik voorzien), want ik had voorafgaand aan mijn vakantie al van alles bedacht om mijn dagen mee te kunnen en willen vullen. Toch heb ik me op vele dagen van mijn vakantie enorm verveeld. Hoe kan dat?!

Verveling

Verveling is aan de orde wanneer zenuwcellen met dopamine receptoren onvoldoende geprikkeld (gestimuleerd) worden om dopamine af te geven (over te dragen) en er (als gevolg daarvan) maar weinig signaal overdracht van deze (alertmakende en stimulerende) neurotransmitter plaatsvindt in je lijf.

Deze zenuwcellen worden niet sterk geprikkeld wanneer je totaal geen plannen hebt, maar wanneer je juist wel allemaal plannen hebt (zoals bij Maaike aan de orde was), dan zouden ze juist volop geprikkeld moeten worden.

Dit doet vermoeden dat ondanks het hebben van een hoofd vol met plannen er alsnog maar weinig signaal overdracht van de neurotransmitter dopamine heeft plaatsgevonden in het lijf van Maaike gedurende haar vakantie.

Het ontstaan van een dopamine tekort

Een dopaminetekort in je lijf (en hersenen) zal ontstaan wanneer zenuwcellen met dopaminereceptoren onvoldoende geprikkeld worden (las je zojuist al), maar zal ook ontstaan wanneer deze zenuwcellen uitgeput raken als gevolg van overprikkeling.

Dit kunnen ze raken (uitgeput) wanneer er regelmatig een verhoogde bloedsuikerspiegel heerst in je lijf.

Een hoog gehalte aan suiker (glucose) in je bloedbaan stimuleert namelijk ook de afgifte van dopamine in je lijf.

Dit betekent dat een regelmatig verhoogde bloedsuikerspiegel in je lijf verveling kan doen veroorzaken.

Het verhoogd raken van je bloedsuikerspiegel

Je bloedsuikerspiegel zal verhoogd raken wanneer je voeding je bloedsuikerspiegel regelmatig verhoogt, maar onvoldoende helpt verlagen.

Dit is aan de orde wanneer je voeding regelmatig overschotten in niet-essentiële voedingsstoffen en tekorten in essentiële voedingsstoffen veroorzaakt in je lijf.

Ook zal je bloedsuikerspiegel (onder invloed van stresshormonen) verhoogd raken wanneer afvalstoffen in je lijf opstapelen.

Dit is onder andere aan de orde wanneer je slecht slaapt, kort slaapt en het nogal warm is, maar ook wanneer je voeding structureel tekorten in essentiële voedingsstoffen veroorzaakt in je lijf.

Dit betekent dat een eetpatroon welke regelmatig overschotten in niet-essentiele voedingsstoffen in je lijf veroorzaakt verveling kan doen veroorzaken, maar dat een eetpatroon welke regelmatig tekorten in essentiële voedingsstoffen veroorzaakt in je lijf dit ook kan doen veroorzaken en dat deze verveling vooral snel op zal treden gedurende een zomer(vakantie) met extreem warme dagen waarin je (als gevolg van de hitte) ook nog eens slecht slaapt.

Essentiële voedingsstoffen 

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

 • Alle vitamines.
 • Alle mineralen.
 • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
 • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen welke bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

 • Verse groenten.
 • Vers fruit.
 • Ei, mager vlees, (vette)vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke of soja zuivel (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
 • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende (met name brandstof leverende) voedingsstoffen:

 • Glucose,  fructose en galactose.
 • Alle overige aminozuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Alle overige vetzuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Voedingsstoffen welke een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan.
 • Alcohol.

Dit betekent dat het eetpatroon van Maaike gedurende haar vakantie vermoedelijk wat overschotten in bovenstaande niet-essentiële voedingsstoffen en tekorten in bovenstaande essentiële voedingsstoffen heeft veroorzaakt in haar lijf en dat ze misschien ook wel wat te weinig heeft geslapen deze zomer (als gevolg van extreme hitte een flinke periode lang), want anders had ze zich hoogstwaarschijnlijk (met een hoofd vol plannen) niet zo vaak en sterk hoeven vervelen.

Conclusie en antwoord op de vraag van Maaike:

 • Dit komt, omdat een hoofd vol plannen niet garandeert dat je niet verveeld zult raken. Verveling zal namelijk ook optreden wanneer je hersenen uitgeput raken van dopamine als gevolg van hetgeen je eet (voeding met teveel niet-essentiele t.o.v. essentiele voedingsstoffen daarin aanwezig), een slechte nachtrust en hitte.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: