Vandaag een antwoord op de vraag van Inge:

  • Normaal gesproken kan ik prima van frietjes en gebakken aardappeltjes afblijven wanneer ik uit eten ga. Ook kan ik normaal gesproken prima van chips, zoutjes, kaas, worst en olijven afblijven wanneer dit als borrelhapje op tafel staat. In de zomer is dat een heel ander verhaal en kan ik er totaal niet vanaf blijven. Een voortdurende, niet te stillen behoefte aan zoutrijke voeding heb ik dan opeens. Hoe kan dit?

Een hoge behoefte aan zoutrijke voeding

Een hoge behoefte aan zoutrijke voeding zal je ervaren wanneer je lichaam versneld uitgeput raakt van minerale zouten.

In dat geval kunnen opeens vele vitale processen in je lijf (zoals het behoud van een optimale bloeddruk, het behoud van een optimale spanning op je celmembranen, een goed verloop van de signaaloverdracht in je lijf, de neutralisatie van afvalstoffen in je lijf, het behoud van voldoende vocht in je weefsels en het behoud van een optimale zuurtegraad in je lijf) niet goed gereguleerd worden door je lijf namelijk en zal je vele klachten verkrijgen (wanneer jij je lichaam niet tijdig voorziet in nieuwe minerale zouten).

De invloed van extreem warm weer op de uitputting van minerale zouten

Bij extreem warm weer raakt je lichaam versneld uitgeput van vocht en minerale zouten.

Deze zouten worden onder die omstandigheden samen met vocht zoveel mogelijk uitgescheiden via de poriën van je huid namelijk om je lichaamstemperatuur op pijl te kunnen houden.

Het vochtgehalte in je weefsels zal hierdoor sterk dalen.

Gevolg:

  • Een hoge behoefte aan vocht en zoutrijke voeding.

Deze behoefte kan echter niet goed bevredigd worden (heeft Inge gemerkt) wanneer ze toegeeft aan deze behoefte en allerhande vochtarme, zoutrijke voeding gaat snacken. 

De consumptie van zoutrijke voeding

Wanneer je zoutrijke voeding eet, dan vul je met name de mineralen natrium en chloride aan in je lijf.

Om een goede regulatie van bovengenoemde vitale processen mogelijk te kunnen maken heeft je lichaam echter een aanvulling van meerdere mineralen nodig dan enkel deze twee.

Dit betreffen vooral mineralen zoals kalium, magnesium en calcium.

Mineralen welke overigens zonder vocht niet op kunnen lossen en niet goed verdeeld kunnen worden.

Dit betekent dat wanneer je enkel de mineralen natrium en chloride aanvult middels de consumptie van vochtarme, zoutrijke voeding, je lichaam een vocht en zouttekort zal blijven ervaren en de behoefte aan zoutrijke voeding zal blijven bestaan.

Conclusie en antwoord op de vraag van Inge:

  • Dit komt, omdat je lichaam als gevolg van extreem warm weer versneld uitgeput zal raken van vocht en minerale zouten. Wanneer dit aan de orde is, dan zal de regulatie van vele vitale processen verslechteren en is het heel belangrijk dat je lichaam snel weer voorzien wordt in zowel vocht samen met de zouten welke deze heeft verloren. Helaas is het zout welke aanwezig is in zoutrijke voeding niet het enige zout waar je lijf op dat moment weer in voorzien moet worden, waardoor de consumptie van vochtarme, zoutrijke voeding een hoge behoefte aan zout niet kan bevredigen.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: