Vandaag een antwoord op de vraag van Marleen:

 • Mijn dochtertje is al haar hele leven lang een slechte eter. Ze lust weinig, weigert nieuwe dingen uit te proberen en eet daardoor al jarenlang heel beperkt en eenzijdig. Ook houdt ze er nu sinds een aantal maand aparte (behoorlijk compulsieve) eetgewoontes op na. Zo moeten de stukjes groente op haar bord een vast aantal betreffen en rangschikt ze deze altijd in dezelfde, specifieke vorm over haar bord, want eerder dan dat eet ze haar groenten niet. Waarom doet ze dat?!

Compulsief eetgedrag

Compulsief (dwangmatig) eetgedrag is gedrag welke gestuurd wordt door het autonome deel van je zenuwstelsel.

Over dit gedrag kan je geen controle uitoefenen.

Dit doet vermoeden dat er een hoge activiteit heerst in dit deel van het zenuwstelsel van het dochtertje van Marleen elke keer wanneer het tijd is om te gaan eten en ten tijde van het eten.

De activatie van het autonome deel van het zenuwstelsel in je lijf

Elke dag opnieuw heeft je lijf maar één prioriteit:

 • Jou in leven houden.

Dit doet je lichaam door een ideale bloedsamenstelling te bewaken:

 • Je bloedsuikerspiegel binnen een boven- en ondergrens te houden.
 • Je bloeddruk binnen een boven- en ondergrens te houden.
 • Het vochtgehalte in je bloedbaan op een ideaal niveau te houden.
 • De zuurtegraad in je bloedbaan op een ideaal niveau te houden.
 • De hoeveelheid opgeloste stoffen in je bloedbaan op een ideaal niveau te houden.

Wanneer je lichaam moeite heeft deze ideale bloedsamenstelling na verstoring weer te herstellen, dan zal het autonome deel van je zenuwstelsel geactiveerd worden.

Dit doet vermoeden dat het lichaam van het dochtertje van Marleen vooral wanneer het tijd is om te eten en gedurende het eten moeite heeft deze ideale bloedsamenstelling te bewaken.

Het herstel van de ideale bloedsamenstelling na verstoring


Je lichaam is in staat om onder invloed van hormonen stoffen die niet gewenst zijn in je bloedbaan, je bloedbaan uit te werken.

Ook is je lichaam in staat om onder invloed van hormonen stoffen die acuut aangevuld moeten worden in je bloedbaan, zelf te vormen.

Deze hormonen kunnen echter niet goed werken wanneer er structurele tekorten heersen in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf en er (als gevolg daarvan) een slechte voedingstoestand heerst in je lijf.

Dit doet vermoeden dat het lichaam van het dochtertje van Marleen in een slechte voedingstoestand verkeert en dat er structurele tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen heersen in haar beperkte eetpatroon.

Essentiële voedingsstoffen 

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

 • Alle vitamines.
 • Alle mineralen.
 • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
 • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen welke bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

 • Verse groenten.
 • Vers fruit.
 • Ei, mager vlees, (vette)vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke of soja zuivel (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
 • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Marleen bevestigt dat het eetpatroon van haar dochtertje flinke tekorten in veel van bovengenoemde voedingsmiddelen vertoont.

Dit verklaart de hoge activiteit in het autonome deel van het zenuwstelsel van haar dochtertje en de compulsieve eetgewoontes welke haar dochtertje heeft ontwikkeld de afgelopen tijd:

 • Door deze dwangmatige handelingen te vertonen (het tellen van de stukjes groenten op haar bord en het rangschikken van deze stukje over haar bord) veroorzaakt ze kennelijk (geheel onbewust) de afgifte van rustgevende, kalmerende, spanningsverlagende, bloeddrukverlagende signaalstoffen in haar lijf, waardoor de doorbloeding van haar maag en darmen verbetert, de afgifte van spijsverteringssappen in haar spijsverteringskanaal verbetert en ze minder weerstand ervaart hetgeen op haar bord ligt op te eten.

Conclusie en antwoord op de vraag van Marleen:

 • Dit doet ze niet bewust, maar onbewust. Dergelijk eetgedrag (dwangmatig eetgedrag) wordt namelijk gestuurd door een deel van het zenuwstelsel van je dochtertje waarover ze geen bewuste controle uit kan oefenen (het autonome deel). Ze vertoont dit onbewuste gedrag, omdat dit gedrag kennelijk rustgevend is voor haar en rust nodig is om een goede doorbloeding van haar spijsverteringskanaal mogelijk te kunnen maken en haar spijs beter te kunnen verteren en deze rust ook nodig is om hetgeen op haar bord ligt (zonder al te veel weerstand te hoeven ervaren of te hoeven kokhalsen) op te kunnen eten.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: