Vandaag een antwoord op de vraag van Sanne:

  • Al jaren kamp ik met darmklachten. Om er achter te komen waar mijn darmen toch steeds zo heftig op reageren (en niet kunnen verdragen) heb ik al vele eliminatie diëten doorlopen. Enkele intoleranties en overgevoeligheden zijn hieruit gebleken. Ondanks voortdurende eliminatie van al hetgeen ik intolerant en overgevoelig voor blijk te zijn, blijven mijn darmen klachten vertonen. Hoe kan dit?!

Eliminatie diëten

Eliminatie diëten zijn diëten welke een periode lang bepaalde voedingsstoffen elimineren uit je dieet om ze vervolgens weer te her-introduceren in je dieet.

Dit betreffen voedingsstoffen waar veel mensen overgevoelig, intolerant of allergisch voor zijn en daardoor niet goed kunnen verdragen.

Voedingsstoffen zoals FODMAP’s, gluteneiwitten, koemelkeiwitten en lactose (melksuiker).

Mensen met darmklachten kunnen baat hebben bij het volgen van dergelijke diëten, aangezien ze achteraf meer duidelijkheid kunnen krijgen over de stoffen welke hun darmen meer en minder goed blijken te verdragen.

Blijkt namelijk uit dit soort diëten dat sommige stoffen aan te wijzen zijn als veroorzakers van bepaalde darmklachten, dan kan je ervoor kiezen deze te blijven elimineren, zodat deze klachten niet meer door die stoffen veroorzaakt kunnen worden.

Dit betekent echter niet dat het vanzelfsprekend is dat je vervolgens geheel van je darmklachten zult herstellen.

Dit heeft met twee factoren te maken:

  • De stoffen aanwezig in je uiteindelijke dieet (welke resteert na eliminatie van sommige stoffen uit je dieet) kunnen alsnog een slechte vertering van je voeding en slecht verlopende maag- en darmwerking veroorzaken.
  • De tekorten aanwezig in je uiteindelijke dieet (welke resteert na eliminatie van sommige stoffen uit je dieet) kunnen alsnog een slechte vertering van je voeding en slecht verlopende maag- en darmwerking veroorzaken.

Dit betekent dat wanneer je alle stoffen uit je dieet elimineert waarvan is gebleken dat je deze niet goed kunt verdragen, je uiteindelijke dieet alsnog darmklachten kan doen veroorzaken en het herstel van darmklachten kan doen belemmeren.

Darmklachten

Darmklachten zullen ontstaan en blijven bestaan wanneer je dieet onvoldoende bijdraagt aan het behoud van een goede voedingstoestand in je lijf.

Een goede voedingstoestand in je lijf is namelijk nodig om een goede doorbloeding van je maag en darmen en dus ook een goede werking van o.a. de klier-, spier-, en zenuwcellen aanwezig in je maag- en darmwand te kunnen behouden.

Aan het behoud van een goede voedingstoestand in je lijf draagt een dieet enkel bij wanneer het optimaal voorziet in essentiële voedingsstoffen en geen overschotten in niet-essentiële voedingsstoffen in je lijf veroorzaakt.

Essentiële voedingsstoffen betreffen:

  • Alle vitamines.
  • Alle mineralen.
  • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
  • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen welke bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

  • Verse groenten.
  • Vers fruit.
  • Ei, vlees, (vette)vis en naturel (aangezuurde) zuivel (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
  • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen:

  • Glucose,  fructose en galactose.
  • Alle overige aminozuren (welke hierboven niet genoemd worden).
  • Alle overige vetzuren (welke hierboven niet genoemd worden).
  • Voedingsstoffen welke een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan.
  • Alcohol.

Dit betekent dat wanneer je alle stoffen uit je dieet elimineert waarvan is gebleken dat deze bepaalde darmklachten veroorzaken bij je, maar je uiteindelijke dieet alsnog tekorten vertoont in essentiële voedingsstoffen en ook alsnog overschotten veroorzaakt in niet-essentiële voedingsstoffen in je lijf, je alsnog niet zult herstellen van je darmklachten.

Conclusie en antwoord op de vraag van Sanne:

  • Dit komt, omdat je uiteindelijke dieet alsnog tekorten in essentiële stoffen kan bezitten en overschotten in niet-essentiële stoffen in je lijf kan veroorzaken. Is dat het geval, dan zal de voedingstoestand in je lijf nooit helemaal optimaal zijn, zal een blijvend slechte doorbloeding van je maag en darmen aan de orde zijn en zal ook een blijvend slechte of afwijkende werking van je maag en darmen aan de orde zijn met mogelijk klachten voortkomende uit beide tot gevolg.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: