Vandaag een antwoord op de vraag van Eva:

  • Mijn zus eet regelmatig groentenwraps en groentenbrood. Deze maakt ze niet zelf, maar koopt ze kant en klaar in de supermarkt. Volgens mij is ze in de veronderstelling dat deze producten geheel van groenten zijn gemaakt en erg voedzaam zijn, maar is dit wel zo?

Gezond en voedzaam

Voeding is pas gezond en voedzaam wanneer het essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen welke je lichaam niet zelf kan vormen en van afhankelijk is van jou en hetgeen je eet om diens evenwicht, diens ideale bloedsamenstelling, goed te kunnen behouden) levert.

Wanneer voeding echter naast essentiële voedingsstoffen ook vele niet-essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen welke je lichaam wel zelf kan vormen, maar ook voedingsstoffen welke je lichaam niet kan verteren en opnemen en welke het evenwicht in je lijf en de ideale samenstelling van je bloed kunnen verstoren) levert, dan zal de aanwezigheid van deze stoffen de voedende waarde van deze voeding voor je lijf doen afnemen.

Dit betekent dat de verhoudingen tussen essentiële versus niet essentiële voedingsstoffen aanwezig in hetgeen je eet de voedende waarde van je voeding bepaalt:

  • Bezit hetgeen je eet vele essentiële voedingsstoffen en nauwelijks niet-essentiële, dan heeft het een hoge voedende waarde voor je lijf en kan je het voedzaam en gezond noemen.
  • Bezit hetgeen je eet vele niet-essentiële voedingsstoffen en nauwelijks essentiële, dan heeft het nauwelijks tot geen voedende waarde voor je lijf, kan het je lijf zelfs doen uitputten en kan het ook zeker niet voedzaam en gezond noemen.

Essentiële voedingsstoffen versus niet essentiële voedingsstoffen

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

  • Alle vitamines.
  • Alle mineralen.
  • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
  • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen welke bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

  • Verse groenten.
  • Vers fruit.
  • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke of soja zuivel (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
  • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende (met name brandstof leverende) voedingsstoffen:

  • Glucose,  fructose en galactose.
  • Alle overige aminozuren (welke hierboven niet genoemd worden).
  • Alle overige vetzuren (welke hierboven niet genoemd worden).
  • Voedingsstoffen welke een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan.
  • Alcohol.

Groenten

Groenten die vaak als basis voor groentenwraps en groentenbrood worden gebruikt (zoals wortelen en bieten) bezitten naar verhouding veel koolhydraten en zeer weinig eiwitten en vetten.

Naast koolhydraten bezitten deze groentensoorten (net als vele andere groentensoorten) ook veel voedingsvezels en essentiële vitamines en mineralen.

De koolhydraten welke deze groentensoorten bezitten betreffen met name mono- en disachariden (suikers).

Het betreffen dan ook groenten met een hoog suikergehalte (een hoger suikergehalte dan in vele andere groentensoorten).

Deze groentensoorten bezitten daardoor (t.o.v. andere groentensoorten) een behoorlijk hoog gehalte aan niet-essentiële voedingsstoffen (in de vorm suikers).

Dit betekent dat deze groenten zelf al niet de meest voedzame groenten zijn, maar betekent tevens dat enkel wanneer producten welke deze groenten als ingrediënt bezitten (zoals wraps en brood waar deze groenten door verwerkt zijn) nog een vergelijkbaar gehalte aan vitamines, mineralen en vezels bezitten als deze groenten zelf bezitten, deze producten nog enige voedende waarde voortkomend uit deze groenten bezitten.

Dit betekent echter ook dat wanneer (als gevolg van bewerking) het gehalte aan vitamines, mineralen en vezels in producten welke deze groenten bezitten een heel stuk lager is geworden t.o.v. het gehalte aanwezig in deze groenten zelf en tevens (als gevolg van bewerking) het gehalte aan niet essentiële stoffen (zoals bruinkleuringsproducten en voedingsadditieven) in producten welke deze groenten bezitten een heel stuk hoger is geworden t.o.v. het gehalte aanwezig in deze groenten zelf, ze niet bepaald voedzaam zijn en zelfs uitputtend kunnen zijn.

Conclusie en antwoord op de vraag van Eva:

  • Nee, in de meeste gevallen niet, want een wrap of brood welke groenten bezit, bezit haast altijd suikerrijke groentensoorten en heeft haast altijd al een bewerkingsproces doorgemaakt. Een bewerkingsproces welke het gehalte aan essentiële stoffen aanwezig in deze groenten (essentiële vitamines, mineralen) heeft doen dalen en welke het gehalte aan niet-essentiële stoffen (zoals bruinkleuringsproducten en voedingsadditieven) heeft doen stijgen. De voedzaamheid van voeding hangt namelijk af van het gehalte essentiële versus niet-essentiële stoffen erin aanwezig.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: