Vandaag een antwoord op de vraag van Hermien:

  • Mijn bloedsuikerspiegel vertoont voortdurend pieken en dalen. Dit vind ik vreemd, want de koolhydraatbronnen in al mijn maaltijden zijn altijd vezelrijk (volkoren). Dit (het kiezen voor vezelrijke koolhydraatbronnen in al mijn maaltijden) zou toch eigenlijk de pieken en dalen in mijn bloedsuikerspiegel moeten helpen voorkomen? Hoe kan het dat mijn bloedsuikerspiegel deze dan toch nog zo erg vertoont?

De regulatie van je bloedsuikerspiegel

De regulatie van je bloedsuikerspiegel vindt plaats met behulp van hormonen:

  • Het hormoon insuline helpt je bloedsuikerspiegel na verhoging te verlagen.
  • Het hormoon glucagon helpt je bloedsuikerspiegel te verhogen wanneer deze te laag dreigt te worden.

Wanneer deze hormonen onvoldoende werkzaam zijn in je lijf, dan kan en zal de regulatie van je bloedsuikerspiegel verslechteren en zal je bloedsuikerspiegel pieken en dalen gaan vertonen.

Dit betekent dat wanneer je vezelrijke maaltijden de werkzaamheid van deze hormonen doet verslechteren, ook dit soort maaltijden niet kunnen zorgen voor een stabielere bloedsuikerspiegel zonder al teveel pieken en dalen.

De werkzaamheid van hormonen

De werkzaamheid van hormonen zal verslechteren wanneer de insuline gevoeligheid van je cellen laag is.

Dit is onder andere aan de orde (een lage gevoeligheid van je cellen voor het signaal van het hormoon insuline) wanneer je voeding het herstel van de moleculen aanwezig in je celmembranen onvoldoende ondersteunt.

De invloed van essentiële vetzuren op het herstel van je celmembranen

Je celmembranen, bestaand uit membraan-eiwitten en membraan-vetten, raken voortdurend beschadigd.

Deze eiwitten en vetten moeten tijdig hersteld hersteld kunnen worden, nadat deze schade heeft opgetreden, want anders zal de verdeling van vocht en voedingsstoffen over je lijf verslechteren en zal de activiteit in je weefsels afnemen.

De vorming van nieuwe membraan lipiden zal echter niet goed plaats kunnen vinden in je lijf, wanneer je voeding tekorten vertoont in essentiële vetzuren.

Deze vetzuren (de vetzuren linolzuur en alfalinoleenzuur) zijn met name aanwezig in vetbronnen zoals noten, zaden, pitten, algen, wieren en vette vissoorten, maar zijn niet aanwezig in vezelrijke graanproducten.

Dit betekent dat wanneer je vezelrijke maaltijden weinig tot geen bronnen van essentiële vetzuren bij naast volkoren graanproducten bevatten, je vezelrijke maaltijden het transport van glucose doorheen je bloedbaan en celmembranen kunnen benadelen en indirect ook de regulatie van je bloedsuikerspiegel kunnen benadelen.

Conclusie en antwoord op de vraag van Hermien:

  • Dit komt, omdat je bloedsuikerspiegel alsnog niet goed gereguleerd kan worden wanneer je vezelrijke voeding onvoldoende bijdraagt aan een goed verlopend transport van glucose door je bloedbaan en celmembranen. In dat geval zal de insuline gevoeligheid in je lijf afnemen namelijk. Jouw vezelrijke maaltijden dragen hier onvoldoende aan bij door het ontbreken van bronnen van (intacte) essentiële vetzuren in veel van deze maaltijden.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: