Vandaag een antwoord op de vraag van Eline:

 • Vage, op de achtergrond aanwezige hoofdpijnklachten ervaar ik zowat dagelijks, terwijl ik naar mijn idee helemaal niet weinig drink. Toch zou hoofdpijn een gevolg zijn van een vochttekort in je hersenen, hoor en lees ik aan alle kanten. Dit heeft me doen besluiten mijn al aardig hoge vocht inname nog meer te verhogen. Helaas heeft dit niet tot een vermindering van mijn klachten geleid. Dit begrijp ik niet. Waarom neemt mijn hoofdpijn niet af?!

Een verhoogde vocht inname

De aanwezigheid van voldoende vocht in je hersenen is nodig om een optimale samenstelling van je hersenvocht te kunnen behouden.

Het behoud van een optimale samenstelling van je hersenvocht is dan weer nodig om hoofdpijnklachten te kunnen voorkomen.

Hoofdpijnklachten zijn namelijk vaak het gevolg van een niet optimale samenstelling van je hersenvocht.

Dit betekent dat je hoofdpijnklachten toe zullen nemen, wanneer je voeding onvoldoende vocht bevat.

Dit betekent echter niet dat een verhoging van je vocht inname (wanneer je momenteel al helemaal niet weinig drinkt) een verbeterde samenstelling van je hersenvocht en een vermindering van je hoofdpijnklachten garandeert (heeft Eline helaas ook al wel gemerkt en ondervonden).

Dit heeft met twee factoren te maken:

 • Een verhoogde vocht inname kan niet een verhoging van het vochtgehalte in je hersenen garanderen.
 • Een verhoogde vocht inname kan niet garanderen dat een opstapeling van afvalstoffen in je hersenen voorkomen wordt.

Dit betekent dat wanneer de opname van vocht in je lijf en hersenen niet goed verloopt en ook wanneer de afvoer van afvalstoffen uit je hersenen en lijf niet goed verloopt, een verhoging van je vocht inname alsnog niet kan zorgen voor een vermindering van je hoofdpijnklachten, omdat de samenstelling van je hersenvocht dan alsnog niet tot het optimum hersteld kan worden.

De samenstelling van je hersenvocht

De ideale (optimale) samenstelling van je hersenvloeistof zal verloren gaan wanneer een evenwicht in je lijf, genaamd homeostase, regelmatig ontbreekt (regelmatig verstoord raakt en niet goed hersteld kan worden).

Dit evenwicht garandeert namelijk een ideale (optimale) voedingsstofsamenstelling in je bloedbaan (waar je hersenvocht een afgeleide van is).

Dit evenwicht zal regelmatig ontbreken (verstoord raken en niet goed hersteld kunnen worden) wanneer je voeding structurele tekorten vertoont in essentiële voedingsstoffen.

In dat geval (wanneer het evenwicht in je regelmatig ontbreekt) zal onder andere het vochtgehalte en de zuurtegraad in je bloedbaan niet ideaal zijn en zal de opname van vocht in je hersenen als ook de afvoer van gevormde afvalstoffen uit je hersenen verslechteren.

Dit betekent dat wanneer je voeding structurele tekorten vertoont in essentiële voedingsstoffen, de ideale samenstelling van je hersenvocht verloren zal gaan en een verhoogde vocht inname niet een vermindering van je hoofdpijnklachten kan garanderen, aangezien een verhoogde vocht inname niet het herstel van het verstoorde evenwicht in je lijf kan garanderen.

Essentiële voedingsstoffen

Essentiële voedingsstoffen betreffen:

 • Alle vitamines.
 • Alle mineralen.
 • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
 • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen welke bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

 • Verse groenten.
 • Vers fruit.
 • Ei, vlees, (vette)vis en naturel (aangezuurde) zuivel (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
 • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Conclusie en antwoord op de vraag van Eline:

 • Dit komt, omdat een verhoogde vocht inname alleen helemaal niet een vermindering van je hoofdpijnklachten kan garanderen. Dit komt, omdat je alsnog hoofdpijnklachten zal verkrijgen wanneer de opname van vocht in je hersenen als ook de afvoer van afvalstoffen uit je hersenen niet optimaal verloopt. Dit is aan de orde wanneer je vochtrijke eet- en drinkpatroon structurele tekorten vertoont in essentiële voedingsstoffen.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: