Vandaag een antwoord op de vraag van Steffie:

  • Mijn voeding is al tijden gericht op vetverbranding. Ik volg al geruime tijd een sterk in koolhydraten beperkt dieet namelijk. Toch daalt mijn lichaamsvetpercentage niet. Nu heb ik eens gelezen en begrepen dat wanneer je slecht slaapt dit een slechte verbranding van vet in je lijf veroorzaakt. Klopt dit? Ik slaap erg slecht namelijk.

Vetafbraak (lipolyse) en vetverbranding (betaoxidatie)

De afbraak van vet afkomstig uit je lichaamsvetmassa (lipolyse) en het verbranden van de vetzuren daaruit afkomstig in je cellen (betaoxidatie) betreffen beide gereguleerde processen.

Dit betekent dat ze gestuurd (gestimuleerd) worden door signaalstoffen zoals hormonen.

Het hormoon leptine is hier een voorbeeld van, maar ook het signaaleiwit adiponectine is hier een voorbeeld van (een voorbeeld van een signaalstof welke de verbranding van vet in je cellen stimuleert).

Wanneer je cellen ongevoelig zijn geworden (resistent zijn geworden) voor het signaal (de boodschap) van deze signaalstoffen, dan kan je voeding nog zo leuk gericht zijn op de verbranding van vet, maar dan zal er alsnog van vetverbranding geen sprake zijn in je lijf.

Dit betekent dat we moeten leren wanneer (onder welke omstandigheden) je cellen ongevoelig kunnen (en zullen) worden voor signaalstoffen zoals deze (leptine en adiponectine).

De gevoeligheid van je cellen

Signaalstoffen zoals leptine en adiponectine brengen een signaal (een boodschap) over op je cellen door contact te maken met een receptor-eiwit welke gevestigd zit in je celmembranen en welke gedeeltelijk uitsteekt buiten de cel.

Wanneer deze membraan-eiwitten niet goed kunnen functioneren (wanneer ze het signaal afkomstig van buiten de cel niet goed kunnen overdragen binnen in je cellen m.b.v. intra cellulaire signaalstoffen), dan zullen je cellen ongevoelig zijn voor de boodschap van de extra cellulaire signaalstof welke contact met de cel tracht te maken.

Dit kunnen deze membraan-eiwitten niet goed (functioneren), wanneer ze in contact komen te staan met zuren (een zure omgeving).

Dit is het geval wanneer de zuurtegraad in je weefsels niet ideaal is (niet licht basisch is), dus wanneer de afvalstoffen die terechtkomen in je weefselvloeistoffen onvoldoende verdund, geneutraliseerd en afgevoerd worden.

Dit betekent dat je voeding nog zo leuk gericht kan zijn op de verbranding van vet, maar dat dit alsnog niet plaats zal vinden wanneer je weefsels een te hoge zuurtegraad bezitten.

De invloed van je nachtrust op de zuurtegraad in je lijf

De ideale zuurtegraad in je lijf zal verloren gaan, wanneer de afvoer van afvalstoffen uit je weefsels en uiteindelijk uit je lijf niet goed verloopt.

Dit kan niet goed verlopen wanneer je lichaam geen rust verkrijgt.

Dit krijgt het niet wanneer je regelmatig slecht slaapt.

Dit betekent dat je voeding nog zo leuk gericht kan zijn op de verbranding van vet, maar dat dit alsnog niet plaats zal vinden wanneer je regelmatig slecht slaapt (en als gevolg daarvan ook regelmatig een verhoogde zuurtegraad in je weefsels en cellen die ongevoelig zijn geworden voor hormonen zoals leptine in je lijf hebt).

Conclusie en antwoord op de vraag van Corien:

  • Dit klopt. Om vetten te kunnen verbranden moeten je cellen gevoelig zijn voor signalen van signaalstoffen zoals hormonen welke de verbranding van vet stimuleren. Dit zullen je cellen veel minder tot niet zijn (gevoelig voor deze signaalstoffen) wanneer de zuurtegraad in je weefsels verhoogd is geraakt en niet goed hersteld kan worden. Dit is aan de orde wanneer je slecht slaapt.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: