Vandaag een antwoord op de vraag van Peter:

  • Mijn bloeddruk is bij een terugkerende check-up op mijn werk herhaaldelijk te hoog is gebleken. Toen de bedrijfsarts opperde medicijnen te gaan gebruiken heb ik dit geweigerd en aangegeven dat ik met aanpassingen in mijn voeding wilde kijken of ik mijn bloeddruk zelf wat naar beneden zou kunnen krijgen. Ik wist dat ik dan echt moest gaan stoppen met het strooien van zout over mijn eten en het kopen en eten van kant-en-klare maaltijden en hartige snacks, maar dat had ik er wel voor over. Nu ik dit al een tijdje doe had ik al wel een daling van mijn bloeddruk verwacht, maar helaas is hier geen sprake van. Dit begrijp ik niet. Waarom daalt mijn bloeddruk niet?!

Een beperkte zout inname

Zoutrijke voeding, zoals vele bewerkte voedingsmiddelen dat zijn, bezitten vele moleculen natrium.

Dit mineraal is van invloed op je bloeddruk (het laat deze stijgen).

Dit betekent dat je de stijging van je bloeddruk veel minder dan voorheen met hetgeen je eet veroorzaakt, wanneer je (net als Peter) je zout inname beperkt.

Dit garandeert echter nog niet een daling van je bloeddruk.

Dit heeft met twee factoren te maken:

  • Een stijging van je bloeddruk kan behalve door het natriumhoudende zout in je voeding ook door stresshormonen veroorzaakt worden.
  • Een daling van je bloeddruk kan pas plaatsvinden wanneer het vocht en de wateroplosbare voedingsstoffen (welke aanwezig zijn in je bloedbaan en je bloeddruk veroorzaken) goed verdeeld kunnen worden over je weefsels en cellen.

De afgifte van stresshormonen

De afgifte van stresshormonen vindt plaats wanneer je lichaam regelmatig in een slechte voedingstoestand verkeert en diens evenwicht niet goed kan behouden.

Dit verkeert het wanneer je voeding structurele tekorten vertoont in zogenaamde essentiële voedingsstoffen, maar ook wanneer het regelmatig niet-essentiële voedingsstoffen levert.

Dit betekent dat wanneer je voeding structurele tekorten vertoont in essentiële stoffen, maar wel regelmatig voorziet in niet-essentiële stoffen, je bloeddruk verhoogd kan raken onder invloed van stresshormonen en een beperkte zout inname niet een daling van je bloedsuikerspiegel kan garanderen.

De verdeling van vocht en wateroplosbare voedingsstoffen

De verdeling van vocht en wateroplosbare voedingsstoffen wordt in vele delen van je lijf beïnvloed door het hormoon insuline.

Wanneer je cellen onvoldoende gevoelig (dit heet resistent) zijn voor het signaal van dit hormoon, dan zullen zij bijvoorbeeld geen kalium (een mineraal welke vocht aantrekt en vasthoudt in je cellen), geen glucose en geen aminozuren (wateroplosbare voedingsstoffen) opnemen.

Resistent voor het signaal van dit hormoon zullen ze zijn wanneer er onvoldoende vocht en onvoldoende bouwstoffen in je weefsels en cellen aanwezig zijn waarmee je cellen membraan-eiwitten kunnen vormen.

Ook dit is aan de orde wanneer je voeding structurele tekorten in essentiële voedingsstoffen vertoont.

Dit betekent dat wanneer je voeding structurele tekorten vertoont in deze stoffen, je bloeddruk niet alleen verhoogd kan raken onder invloed van stresshormonen, maar ook de verdeling van vocht en wateroplosbare voedingsstoffen over je weefsels en cellen zal verslechteren en een beperkte zout inname niet een daling van je bloeddruk kan garanderen.

Essentiële voedingsstoffen

Essentiële voedingsstoffen betreffen:

  • Alle vitamines.
  • Alle mineralen.
  • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
  • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

 Voedingsmiddelen welke bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

  • Verse groenten.
  • Vers fruit.
  • Ei, vlees, (vette)vis en naturel (aangezuurde) zuivel (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
  • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Conclusie en antwoord op de vraag van Peter:

  • Dit komt, omdat een beperkte zout inname niet een daling van je bloeddruk kan garanderen. Dit heeft te maken met het feit dat je bloeddruk ook door stresshormonen alsnog verhoogd kan worden en ook je cellen alsnog ongevoelig kunnen zijn voor het hormoon insuline (en daardoor vocht en wateroplosbare voedingsstoffen niet goed op kunnen nemen), terwijl jij je zout inname sterk beperkt. Dit is aan de orde wanneer je zoutbeperkte voeding structurele tekorten vertoont in essentiële voedingsstoffen.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: