Vandaag een antwoord op de vraag van Gerrit:

  • Ik kamp al een tijdje met te hoge bloedsuikerwaardes. Deze wil ik graag met mijn voeding, dus zonder medicatie, naar beneden zien te krijgen. Ik heb na het zien van een aantal tv programma’s namelijk begrepen dat dit heel goed mogelijk is wanneer je je koolhydraat inname beperkt. Dit heb ik de afgelopen tijd gedaan, maar mijn bloedsuikerwaardes zijn nog helemaal niet noemenswaardig gedaald. Dit begrijp ik niet! Waarom daalt mijn bloedsuikerspiegel niet?

Een beperkte koolhydraat inname

Koolhydraatbevattende voeding, zoals brood, bezit vele moleculen glucose.

Deze voedingsstof is van invloed op je bloedsuikerspiegel (het laat deze stijgen).

Dit betekent dat je de stijging van je bloedsuikerspiegel veel minder dan voorheen met hetgeen je eet veroorzaakt, wanneer je (net als Gerrit) je koolhydraat inname beperkt.

Dit garandeert echter nog niet een daling van je bloedsuikerspiegel.

Dit heeft met twee factoren te maken:

  • Een stijging van je bloedsuikerspiegel kan behalve door de koolhydraten in je voeding ook door stresshormonen veroorzaakt worden.
  • Een daling van je bloedsuikerspiegel kan pas plaatsvinden wanneer je cellen goed in staat zijn glucose op te nemen.

De afgifte van stresshormonen

De afgifte van stresshormonen vindt plaats wanneer je lichaam regelmatig in een slechte voedingstoestand verkeert en diens evenwicht niet goed kan behouden.

Dit verkeert het wanneer je voeding structurele tekorten vertoont in zogenaamde essentiële voedingsstoffen.

Dit betekent dat wanneer je voeding structurele tekorten vertoont in deze stoffen, je bloedsuikerspiegel verhoogd kan raken onder invloed van stresshormonen en een beperkte koolhydraat inname niet een daling van je bloedsuikerspiegel kan garanderen.

De opname van glucose in je cellen

De opname van glucose in je cellen wordt in vele delen van je lijf beïnvloed door het hormoon insuline.

Wanneer je insuline-afhankelijke cellen onvoldoende gevoelig zijn voor het signaal van dit hormoon (ze zijn dan resistent), dan zullen zij geen glucose opnemen.

Dit zullen ze zijn wanneer er onvoldoende vocht en onvoldoende bouwstoffen in je weefsels en cellen aanwezig zijn en je cellen niet goed in staat zijn membraan-eiwitten genaamd glucose-transporters te vormen.

Ook dit is aan de orde wanneer je voeding structurele tekorten in essentiële voedingsstoffen vertoont.

Dit betekent dat wanneer je voeding structurele tekorten vertoont in deze stoffen, je bloedsuikerspiegel niet alleen verhoogd kan raken onder invloed van stresshormonen, maar ook de opname van glucose in je cellen zal verslechteren en een beperkte koolhydraat inname niet een daling van je bloedsuikerspiegel kan garanderen.

Essentiële voedingsstoffen

Essentiële voedingsstoffen betreffen:

  • Alle vitamines.
  • Alle mineralen.
  • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
  • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

 Voedingsmiddelen welke bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

  • Verse groenten.
  • Vers fruit.
  • Ei, vlees, (vette)vis en naturel (aangezuurde) zuivel (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
  • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Conclusie en antwoord op de vraag van Gerrit:

  • Dit komt, omdat een beperkte koolhydraat inname alsnog niet een daling van je bloedsuikerspiegel kan garanderen. Dit komt, omdat je bloedsuikerspiegel ook door stresshormonen alsnog verhoogd kan worden en ook je cellen alsnog ongevoelig kunnen zijn voor het signaal van het hormoon insuline (en daardoor glucose niet goed op kunnen nemen), terwijl jij je koolhydraat inname keurig beperkt. Dit is bijvoorbeeld aan de orde wanneer je koolhydraatbeperkte voeding structurele tekorten vertoont in essentiële voedingsstoffen.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: