Vandaag een antwoord op de vraag van Sandra:

  • Mijn vriendin heeft reuma en als gevolg hiervan kampt ze regelmatig met pijn. Ze heeft om die reden zoveel mogelijk voedingsmiddelen uit haar eetpatroon gegooid welke een nadelig effect op pijnklachten kunnen hebben. Zo is ze recentelijk ook vlees uit haar eetpatroon gaan schrappen en is ze dit gaan vervangen door vlees vervangende producten vanuit de overtuiging dat dit een betere keus is m.b.t. de invloed op haar klachten. Klopt dit wel?

Vlees en vleesproducten

Vlees en vleesproducten bezitten veel (dierlijke) eiwitten.

Dierlijke eiwitten betreffen voedingsstoffen waaruit (na afbraak) stoffen vrij komen welke de zuurtegraad in je lijf (de zuurtegraad in je lichaamsvloeistoffen) doen verhogen.

Dit betekent dat wanneer je eetpatroon veel vlees en vleesproducten bezit met daar tegenover onvoldoende voedingsstoffen welke bijdragen aan het behoud (bewaken) van de optimale zuurtegraad in je lijf (de optimale zuurtegraad van je lichaamsvloeistoffen), je eetpatroon nogal een hoge belastende waarde bezit en negatief bij kan dragen aan het ontstaan of uitbreiden van pijnklachten.

Dit betekent echter niet dat wanneer je al het vlees en alle vleesproducten aanwezig in je eetpatroon gaat vervangen door vlees vervangende producten, dit het behoud van een optimale zuurtegraad in je lijf (het behoud van een optimale zuurtegraad van je lichaamsvloeistoffen) en daardoor een minder nadelige invloed van hetgeen je eet op je pijnklachten garandeert.

Dit heeft met twee factoren te maken:

  • Ook vlees vervangende producten kunnen in het bezit zijn van dierlijke eiwitten.
  • Ook vlees vervangende producten kunnen in het bezit zijn van stoffen welke de zuurtegraad in je lijf verhogen.

Dit betekent dat wanneer je vlees vervangende producten alsnog in het bezit zijn van dierlijke eiwitten of wanneer ze in het bezit zijn van andere stoffen welke de zuurtegraad in je lijf verhogen, de consumptie van deze producten niet veel gunstiger uit zal pakken dan de consumptie van vlees m.b.t. de invloed hiervan op het ontstaan of uitbreiden van pijnklachten.

Het behoud van een optimale zuurtegraad in je lijf

Om een verergering van pijnklachten te kunnen voorkomen is het erg belangrijk dat de optimale zuurtegraad in je weefsels behouden blijft.

Een optimale zuurtegraad in je weefsels kan en zal je enkel behouden wanneer er een evenwicht genaamd homeostase heerst in je lijf en je voeding bijdraagt aan het behoud daarvan.

Dit doet je voeding enkel, wanneer het optimaal voorziet in zogenaamde essentiële voedingsstoffen en geen overschotten in niet-essentiële voedingsstoffen in je lijf veroorzaakt.

Zowel vlees als ook vlees vervangende producten zijn in het bezit van zowel essentiële voedingsstoffen als niet-essentiële voedingsstoffen.

Dit betekent dat je met een slimme samenstelling (optimaal voorzienend in essentiële voedingsstoffen) van zowel een vlees bevattende maaltijd als ook een vleesloze, vlees vervanger bevattende maaltijd het evenwicht in je lijf kan helpen behouden en dat je ook met beide soorten voeding (zowel vlees bevattende als vlees vervanger bevattende voeding) het evenwicht in je lijf kan verstoren (wanneer je je voeding niet slim (tekortschietend in essentiële stoffen) samenstelt).

Essentiële voedingsstoffen en niet-essentiële voedingsstoffen

Essentiële voedingsstoffen betreffen:

  • Alle vitamines.
  • Alle mineralen.
  • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
  • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen (zowel biologische als ook niet-biologische) welke bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

  • Verse groenten.
  • Vers fruit.
  • Ei, vlees, (vette)vis en naturel (aangezuurde) zuivel (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
  • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen:

  • Glucose,  fructose en galactose.
  • Alle overige aminozuren (welke hierboven niet genoemd worden).
  • Alle overige vetzuren (welke hierboven niet genoemd worden).
  • Voedingsstoffen welke een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan.
  • Alcohol.

Conclusie en antwoord op de vraag van Sandra:

  • Nee, dit hoeft niet een betere keus te zijn. Zowel vlees als ook vlees vervangende producten kunnen namelijk de optimale zuurtegraad in je lijf helpen behouden, maar ook verstoren door de stoffen welke ze wel en niet leveren. Leveren je maaltijden welke in het bezit zijn van vlees vervangende producten structurele tekorten in essentiële stoffen of veroorzaken ze overschotten in niet-essentiële stoffen, dan kunnen ze bijdragen aan een verstoring van de optimale zuurtegraad in je lijf en zullen ook deze een nadelige invloed uitoefenen m.b.t. de invloed op pijnklachten.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: