Vandaag een antwoord op de vraag van Famke:

 • Mijn buurvrouw kampt regelmatig met pijnklachten voortkomend uit ontstekingen in haar lijf. Toen ze een tijdje terug las dat dierlijke voeding een nadelig effect op het ontstaan van ontstekingen in je lijf kan hebben en plantaardige voeding bij kan dragen aan het zoveel mogelijk voorkomen van het ontstaan van ontstekingen in je lijf, besloot ze zuiver plantaardig (veganistisch) te gaan eten. Helaas zijn haar pijnklachten niet afgenomen sindsdien. Waarom nemen haar klachten niet af, terwijl ze dierlijke voeding met ontstekingsbevorderende eigenschappen uit haar eetpatroon heeft verbannen?!

Pijnklachten

Pijnklachten zullen ontstaan en blijven heersen, wanneer je lichaamsvloeistoffen regelmatig een belastende samenstelling (een hoge zuurtegraad) bezitten.

Dit is onder andere aan de orde wanneer jij je lichaam overmatig voedt met een overdaad aan dierlijke eiwitten en dierlijke vetten.

Dit betekent echter niet dat wanneer je overstapt op een zuiver plantaardig eetpatroon en de dierlijke eiwitten en dierlijke vetten uit je voeding verbant, dit een afname van pijnklachten doet garanderen (heeft de buurvrouw van Famke al wel gemerkt).

Dit heeft met twee factoren te maken:

 • Een belastende samenstelling (een hoge zuurtegraad) van je lichaamsvloeistoffen kan alsnog ontstaan wanneer je zuiver plantaardige eetpatroon onvoldoende voorziet in zogenaamde essentiële voedingsstoffen.
 • Een belastende samenstelling (een hoge zuurtegraad) van je lichaamsvloeistoffen kan alsnog ontstaan wanneer je zuiver plantaardige eetpatroon overschotten in zogenaamde niet-essentiële voedingsstoffen veroorzaakt in je lijf.

Dit betekent dat wanneer een belastende samenstelling (een hoge zuurtegraad) van je lichaamsvloeistoffen regelmatig heerst in je lijf of regelmatig ontstaat in je lijf, een afname in pijnklachten (ondanks de overgang naar een zuiver plantaardig eetpatroon) niet vanzelfsprekend is.

Een optimale zuurtegraad

In je lijf worden voortdurend afvalstoffen gevormd welke de zuurtegraad in je lijf (de zuurtegraad in je lichaamsvloeistoffen) verhogen.

Wanneer je voeding onvoldoende stoffen biedt welke de tijdige verdunning, neutralisatie en afvoer van die afvalstoffen mogelijk doen maken, dan zal de optimale (licht basische) zuurtegraad in je lichaam verloren gaan.

Dit is tevens aan de orde wanneer je voeding teveel stoffen biedt welke je lichaam doen uitputten van vocht.

Hiervan is sprake wanneer je voeding tekorten vertoont in vocht en zogenaamde essentiële voedingsstoffen en/of overschotten in niet-essentiële voedingsstoffen in je lijf veroorzaakt.

Dit betekent dat wanneer je zuiver plantaardige, veganistische eetpatroon onvoldoende vocht en essentiële bouwstoffen levert en/of overschotten in je lijf veroorzaakt in niet-essentiële voedingsstoffen, de switch naar een zuiver plantaardig eetpatroon en het elimineren van alle dierlijke voeding uit je eetpatroon niet een afname in pijnklachten met zich mee zal brengen.

Essentiële voedingsstoffen en niet-essentiële voedingsstoffen

Essentiële voedingsstoffen betreffen:

 • Alle vitamines.
 • Alle mineralen.
 • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
 • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen welke bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

 • Verse groenten.
 • Vers fruit.
 • Ei, vlees, (vette)vis en naturel (aangezuurde) zuivel (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
 • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen:

 • Glucose,  fructose en galactose.
 • Alle overige aminozuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Alle overige vetzuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Voedingsstoffen welke een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan.
 • Alcohol.

Conclusie en antwoord op de vraag van Famke:

 • Dit komt, omdat de  switch naar een plantaardig eetpatroon en het totaal verbannen van dierlijke voeding uit je eetpatroon helemaal geen afname van pijnklachten kan garanderen. Dat kan enkel gegarandeerd worden wanneer je plantaardige voeding optimaal voorziet in essentiële voedingsstoffen en geen overschotten in niet-essentiële voedingsstoffen in je lijf veroorzaakt namelijk.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: