Vandaag een antwoord op de vraag van Erica:

 • Mijn vriendin koopt enkel biologische voedingsmiddelen. Handen vol geld is ze hier aan kwijt. Ze geeft aan dat dit haar wel waard is, aangezien het behoud van haar eigen gezondheid en die van haar gezin het haar wel waard is. Dit vind ik nogal ver gaan, deze uitspraak, want in mijn optiek is voeding zonder bio keurmerk niet vanzelfsprekend schadelijk of ongezond en voeding met bio keurmerk niet vanzelfsprekend schadeloos en gezond, toch?!

Biologische voeding

Wanneer je voeding met een biologisch keurmerk koopt, dan kan je er vanuit gaan dat deze voeding biologische ingrediënten bevat.

Biologische ingrediënten betreffen ingrediënten welke aan bepaalde eisen hebben voldaan.

Aan deze eisen voldoen ze onder andere wanneer:

 • De ingrediënten van plantaardige oorsprong niet bespoten zijn geweest met chemische, maar uitsluitend met biologische bestrijdingsmiddelen en geen genetische modificatie hebben ondergaan.
 • De ingrediënten van dierlijke oorsprong afkomstig zijn van dieren die een zo stressvrij mogelijk leven hebben geleid (dieren welke wat meer ruimte hebben gekregen dan gemiddeld om vrijelijk te kunnen bewegen, geen geneesmiddelen zoals antibiotica toegediend hebben gekregen en gevoed zijn geweest met voeding welke geen genetische modificatie heeft ondergaan).

Dit betekent dat wanneer je uitsluitend biologische voeding koopt en eet een aantal niet-essentiële (voor je lichaam onnodige) stoffen (zoals chemische bestrijdingsmiddelen en antibiotica) niet binnenkrijgt.

Dit betekent echter niet dat wanneer je uitsluitend biologische voeding koopt en eet, dit het behoud van een goede gezondheid garandeert.

Dit heeft met twee factoren te maken:

 • Ook biologische voeding kan alsnog vele niet-essentiële stoffen bevatten (stoffen welke het evenwicht in je lijf verstoren).
 • Ook biologische voeding kan alsnog vele tekorten in essentiële stoffen leveren (stoffen welke je lichaam nodig heeft om diens evenwicht te kunnen behouden).

Dit betekent dat wanneer je biologische voeding overschotten in niet-essentiële stoffen in je lijf veroorzaakt of wanneer het structurele tekorten in essentiële stoffen bevat en daardoor ook in je lijf tekorten in die stoffen veroorzaakt, de consumptie van deze voeding je gezondheid net zo goed zal doen verslechteren net als reguliere niet-biologische voeding welke deze eigenschappen vertoont.

Het behoud van een goede gezondheid

Een goede gezondheid kan en zal je enkel behouden wanneer er een evenwicht genaamd homeostase heerst in je lijf en je voeding bijdraagt aan het behoud daarvan.

Dit doet je voeding enkel, wanneer het optimaal voorziet in zogenaamde essentiële voedingsstoffen en geen overschotten in niet-essentiële voedingsstoffen in je lijf veroorzaakt.

Zowel biologische voeding als ook reguliere, niet-biologische voeding is in het bezit van zowel essentiële voedingsstoffen als niet-essentiële voedingsstoffen.

Dit betekent dat je met een slimme samenstelling (optimaal voorzienend in essentiële voedingsstoffen) van zowel biologische als ook niet-biologische voeding het evenwicht in je lijf kan helpen behouden en dat je ook met beide soorten voeding (zowel biologische als niet-biologische voeding) het evenwicht in je lijf kan verstoren (wanneer je je voeding niet slim (tekortschietend in essentiële stoffen) samenstelt).

Essentiële voedingsstoffen en niet-essentiële voedingsstoffen

Essentiële voedingsstoffen betreffen:

 • Alle vitamines.
 • Alle mineralen.
 • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
 • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen (zowel biologische als ook niet-biologische) welke bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

 • Verse groenten.
 • Vers fruit.
 • Ei, vlees, (vette)vis en naturel (aangezuurde) zuivel (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
 • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen:

 • Glucose,  fructose en galactose.
 • Alle overige aminozuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Alle overige vetzuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Voedingsstoffen welke een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan.
 • Alcohol.

Conclusie en antwoord op de vraag van Erica:

 • Dit klopt. Zowel biologische als ook niet-biologische voeding kan namelijk het evenwicht in je lijf helpen behouden, maar ook verstoren door de stoffen welke het wel en niet levert. Levert je voeding (ongeacht of dit biologische of niet-biologische voeding betreft) structurele tekorten in essentiële stoffen of veroorzaakt het regelmatig overschotten in niet-essentiële stoffen in je lijf, dan kan het evenwicht in je lijf niet goed behouden blijven en zal je gezondheid verslechteren.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: